Nu börjar vägen mot prispallen i EuroSkills

Trots att det är nästan ett halvår kvar är förberedelserna inför höstens stora yrkestävling EuroSkills i full gång. Det handlar om planering, att ta fram tävlingsuppgiften och förstås intensiv träning för dem som ska tävla. Er-Jills Daniel Eriksson är chief expert för plåtslageri-grenen.

Daniel Eriksson, chief expert plåtslageri.

Hur många länder tävlar i plåtslageri i Gdansk i september?
– Sju länder tävlar. Det är Sverige, Tyskland, Frankrike, Polen, Schweiz, Österrike och Italien. EuroSkills är väldigt stort ute i Europa och det kommer att vara över 600 tävlande i 43 yrkesgrenar som möts i Gdansk.

Vad är din roll som ”chief expert”?
– Dels är jag coach för Olle Spetz, som är Sveriges representant i tävlingen, dessutom är jag domare under själva tävlingen. Men jag är också ytterst ansvarig för hela tävlingsgrenen plåtslageri. Det betyder att jag ska ta fram tävlingsuppgiften och momenten men även att jag ska kommunicera med värdlandet Polen, så att vi har rätt förutsättningar och utrustning för tävlingen.

Hur går det till när ni tar fram tävlingsuppgiften?
– Det är mitt ansvar som chief expert att ta fram den. Till min hjälp har jag den biträdande chefsexperten. Tillsammans jobbar vi fram tävlingsuppgiften och även hur vi domare ska göra poängbedömningarna. En stor utmaning är att ta fram en uppgift som är tillräckligt avancerad, men som ändå är möjlig att genomföra på de cirka 20 timmar som de tävlande har på sig. Det gäller att hitta rätt balans mellan enkelt och avancerat.

Hur lägger du och Olle upp träningen?
– Vi börjar under våren med att han får olika uppgifter av mig att träna på, hemma i Alboga hos sin arbetsgivare, Arnes plåt, och här hos oss på Er-Jill. Han kommer att träna både under arbetstid och på sin fritid. Det kommer att krävas många timmars träning och mycket nötning och repetition. Olle kommer att få tidsscheman av mig och instruktioner om att öva på vissa moment ner på väldig detaljnivå. Det blir mer och mer intensiv träning ju närmare vi kommer tävlingsdatumet och han kommer då även att vara mer här hos oss på Er-Jills verkstad.

Det är inte bara det praktiska som är viktigt att träna på, även det mentala. Berätta!
– Absolut, man ska inte underskatta det mentala. Det gäller att lära sig att gå in i sin bubbla, kunna koncentrera sig på sin uppgift trots att det är stor press och mycket runtomkring. Detta pratar vi mycket om och Olle kommer att få olika verktyg för att klara av även den mentala biten. En stor del av min uppgift som coach är att se till att Olle är så mentalt förberedd som han bara kan var,a så jag kommer att testa honom och exponera honom för olika stressmoment under träningen.

Kommer ni att träffa de andra tävlande före tävlingen i Gdansk?
– Ja, vi kommer att hålla internationella träningsveckor för alla tävlande och deras coacher i sommar. Då samlas vi, som det ser ut nu i Schweiz, för att träffas och träna tillsammans. Det är också första gången som de tävlande får se hur uppgiften kommer att se ut och träna på den.

Så de vet om vad de får för uppgift redan före tävlingen?
– Ja, men på tävlingsdagen är den ändrad med 30 procent, för att det inte ska bli för enkelt för dem att träna. Dessa ändringar har vi coacher kommit fram till gemensamt.

Varför är det viktigt med den här typen av arrangemang?
– Det är jätteviktigt för att fler ska få upp ögonen för yrket och även för att höja yrkets status, inte minst bland unga. Genom att visa att man kan utvecklas och tävla i plåtslageri kan vi inspirera ungdomar att söka sig till yrket och få dem som redan är inne i det att vilja stanna kvar.

Förbundet har även tagit fram en film om uttagstävlingen till EuroSkills. Vad är tanken med den?
– Samma sak där – att marknadsföra tävlingen och yrket och vissa omvärlden att detta görs. Det är en film som visar den svenska uttagstävlingen, där man bland annat kan följa de tävlandes väg mot prispallen. Den har fått mycket uppskattning och bra spridning i sociala medier.

Fakta EuroSkills
EuroSkills går av stapeln i Gdansk, Polen, den 5–9 september 2023. Då samlas 600 yrkesverksamma unga personer och tävlar inom 43 yrken. Det är åttonde gången som tävlingen hålls. Yrkes-EM arrangeras vartannat år och ungdomar upp till 25 år får vara med och tävla under tre dagar.

Se filmen om uttagningstävlingen! 
På Plåt & Ventföretagens Youtube-konto finns nu en åtta minuter lång film om vägen till EuroSkills. Här får du får du lära känna deltagarna och se hur de kämpade om att få representera Sverige i plåtslageri i EuroSkills. Stort tack till alla deltagare, sponsorerna Bevego, Grolls och Rheinzink samt till Bråvallagymnasiet för lånet av lokal.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!