Nu börjar vägen mot prispallen i EuroSkills

Den 13 januari genomfördes en tävling i plåtslageri på Bråvallagymnasiet i Norrköping. Målet var att hitta den bästa plåtslagaren bland de sex tävlande. Under dagen spelade vi en film in om den spännande tävlingen som nu har publicerats på YouTube.

Förberedelserna inför EuroSkills är redan i full gång. Detta trots att det nästan är ett halvår kvar innan tävlingen genomförs. Men det handlar förstås om noggrann planering, att ta fram tävlingsuppgiften och – förstås – intensiv träning för alla dem som ska tävla.

Hur många länder tävlar i plåtslageri i Gdansk i september?
– Sju länder tävlar. Det är Sverige, Tyskland, Frankrike, Polen, Schweiz, Österrike och Italien. EuroSkills är väldigt stort ute i Europa och det kommer att vara över 600 tävlande i 43 yrkesgrenar som möts i Gdansk, berättar Daniel Eriksson, vd på Er-Jill byggnadsplåt samt chief expert för grenen plåtslageri.

Varför är det viktigt med den här typen av arrangemang?
– Det är jätteviktigt för att fler ska få upp ögonen för yrket och även för att höja yrkets status, inte minst bland unga. Genom att visa att man kan utvecklas och tävla i plåtslageri kan vi inspirera ungdomar att söka sig till yrket och få dem som redan är inne i det att vilja stanna kvar.

Plåt & Ventföretagen har även tagit fram en film om uttagstävlingen till EuroSkills. Vad är tanken med den?
– Samma sak där. Det handlar om att marknadsföra tävlingen och yrket och vissa omvärlden att detta görs. Det är en film som visar den svenska uttagstävlingen, där man bland annat kan följa de tävlandes väg mot prispallen.

Se filmen om uttagningstävlingen!
På Plåt & Ventföretagens Youtube-konto finns nu en minidokumentär om Uttagningstävlingen där du får möjlighet att lära känna deltagarna och se hur de kämpade om att få representera Sverige i plåtslageri i EuroSkills.

FAKTA OM FILMEN
Regi: Clara Fröberg, Clara Fröberg AB Foto & klippning: Matti Palm, Greenhill Relations. Filmens längd: 08.21. Stort tack till alla deltagare, sponsorerna Rheinzink, Bevego och Swedol samt till Bråvallagymnasiet för lånet av lokal. Se filmen!


”ROAD TO EUROSKILLS” genomförs av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen. Satsningen är en del i arbetet med att höja statusen på plåtslageriyrket och locka fler unga till yrket.

EuroSkills, eller Yrkes-EM, arrangeras i år för åttonde gången. 600 unga yrkesverksamma från 32 länder kommer att samlas i Gdansk mellan 5–9 september för att tävla och utse vinnarna i 43 olika yrken. Läs mer på EuroSkills hemsida euroskills2023.org

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!