Jullåten som ska locka unga till bristyrket ventilationsmontör

Sedan ett år tillbaka producerar Plåt & Ventbyrån den prisbelönta Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” där Youtubern Manfred Erlandsson inspirerar unga att utbilda sig till ventilationsmontörer. Nu har det blivit dags för ett avsnitt med julstämning och en ofrivillig tomte som längtar till januari och sitt vanliga jobb som ventilationsmontör.

Ventilationsmontör är ett av flera bristyrken inom byggbranschen. Nuvarande lågkonjunktur gör att gymnasieskolor väljer att inte starta upp ventilationsinriktningen eller till och med lägger ner befintliga utbildningar. Så när ekonomin vänder uppåt igen, riskerar ventilationsbranschen att stå utan kompetens och arbetskraft.

– Vi behöver därför hålla oss relevanta i de kanaler där ungdomarna, 10–16 år, befinner sig och hela tiden ta nya grepp för att öka intresset för ventilationsbranschen. Just nu är vi mycket stolta över den komiska jullåt och musikvideo vi har skapat tillsammans med Manfred och vi hoppas på att sprida glada skratt och tankar på ventilation i jul, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Samarbete med Manfred Erlandsson

Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” är ett samarbete mellan Plåt & Ventbyrån och Youtubern Manfred Erlandsson. I den populära serien undersöker Manfred Erlandsson luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation. Att höstens sista avsnitt är en jullåt med tillhörande musikvideo blev ”a dream come true” för julälskande Manfred.

– Jag är ju en sådan som börjar lyssna på julmusik redan i oktober för att jag älskar det så mycket. Så att få släppa en jullåt känns otroligt spännande, och att dessutom få göra det tillsammans med Plåt & Ventbyrån känns extra kul för jag känner att vi faktiskt gör något vettigt. Jag vill ju genuint att fler barn och ungdomar ska få upp ögonen för ventilationsmontörsyrket och om jag kan vara med och bidra till det, så blir jag jättestolt, säger Manfred Erlandsson.

Kom i julstämning!

”Tomten knegar på” är skriven av Manfred Erlandsson och Karl Flykt och finns tillgänglig på Youtube nu. Under vecka 50 släpps den även på de flesta streamingtjänsterna.

Jullåten är en uppföljare till sommarens EPA-dunklåt ”Bra drag” – en låt som blev en hit och hittills har fått över 56 000 visningar på Youtube, över 260 000 visningar på TikTok och 17 000 streamningar på streamingtjänster, i första hand Spotify.

Under året har Youtubekanalen ”Var fick du luft ifrån?” genererat nästan 570 000 visningar på Youtube (inklusive shorts) och klipp från serien har visats över 1 823 000 gånger på TikTok. Nyligen belönades ett av seriens avsnitt med guld i Publishingpriset 2023 i kategorin Informationsfilmer individ. Motiveringen från juryn löd: ”För en kul och informativ film med mycket bra målgruppsanpassning.”

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!