Nu tar 101 unga plåtslagare sikte på SM-finalen 2023

Nästa vecka, 24–27 januari, hålls uttagningstävlingar till ”SM för unga plåtslagare 2023” på gymnasieskolor runtom i landet. Hela 101 elever som studerar till byggnadsplåtslagare har givit sig in i matchen. På spel står sex åtråvärda finalplatser i SM, där det slutligen ska avgöras vem som är Sveriges bästa unga plåtslagare år 2023.

Uttagningstävlingarna till SM-finalen involverar 17 olika skolor under vecka fyra (24-27 januari 2023). Sammanlagt deltar 101 plåtslagarelever. Varje skola producerar ett vinnande bidrag som de sedan skickar in till den centrala branschjuryn för bedömning. Juryn utser därefter de sex bästa unga plåtslagarna i Sverige, vilka får varsin plats i SM-finalen. Finalisterna tillkännages och publiceras den 16 februari 2023 på smup.se och Mynewsdesk.

– SM för unga plåtslagare 2023 är ett sätt att lyfta unga talanger och belysa vikten av en nästa generation plåtslagare. Juryn kommer att bedöma tävlingsbidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och måttnoggrannhet så en finalplats är verkligen en tung merit, säger Magnus Karlqvist, yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola samt tävlingsledare.

Hemlig tävlingsuppgift genomförs på max sex timmar

Tävlingsuppgiften ändras för varje år och avslöjas i sin helhet först på respektive tävlingsdag för de olika skolorna. Som förhandsinformation har de deltagande eleverna dock fått veta att den ska utföras i färgbelagd stålplåt, vilket är ett vanligt förekommande material inom byggnadsplåtslageri. De tävlande har också fått förberedande information om att de behöver kunskaper i enklare utbredningar. Till sin hjälp får de en teknisk beskrivning, ritning och ett bedömningsprotokoll. De har sammanlagt sex timmar på sig att genomföra uppgiften.

SM-final på Plåt & Ventbyråns branschskola

De sex finalisterna får göra upp i SM-finalen som i år hålls på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm den 8–9 mars. Då avgörs det vem som är Sveriges bästa unga plåtslagare 2023.

SM för unga plåtslagare är en av flera satsningar som görs för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar inom plåtslageri. Årets jury består av representanter från Byggnads och Plåt & Ventföretagen. Sponsorer är Plannja och Bevego.

Förra årets glada vinnare.

Skolor och tävlingsdagar

Uttagningstävlingarna hålls olika dagar på olika skolor 24–27 januari. Följande skolor genomför uttagningstävlingar:

24 januari – Anders Ljungstedts Gymnasium (Linköping)
25 januari – Bäckadalsgymnasiet (Jönköping), Viskastrandsgymnasiet (Borås), Bråvallagymnasiet (Norrköping)
26 januari – Kattegattgymnasiet (Halmstad), Kungsmadskolan (Växjö), Lugnetgymnasiet (Falun), Rekarnegymnasiet (Eskilstuna), Törnströmska gymnasiet (Karlskrona), Östrabo Yrkes (Uddevalla), Uppsala yrkesgymnasium (Uppsala), Wendesgymnasiet (Kristianstad), Bromangymnasiet (Hudiksvall), Polhemsskolan (Gävle) och Tegelbruksskolan (Klippan)
27 januari – Bräckegymnasiet (Göteborg), Nyköpings Gymnasium (Nyköping)

Utbildade plåtslagare är heta på marknaden

Byggnadsplåtslagare är ett yrke med stor brist på utbildad arbetskraft. De elever som studerar till byggnadsplåtslagare har därmed en ljus framtid då många arbetsgivare har behov av att anställa. Byggnadsplåtslagare får vanligtvis en marknadsmässig lön direkt efter gymnasiet och arbetet i sig är fritt och flexibelt, med fokus på både problemlösning och fysiskt arbete.

För mer information om tävlingen
Kontakta Magnus Karlqvist, tävlingsledare SM samt yrkeslärare på Plåt & Ventbyråns branschskola, 070-276 28 78, magnus.karlqvist@platventbyran.se

Om SM för unga plåtslagare
SM för unga plåtslagare är en årligt återkommande tävling som organiseras och genomförs av Plåt & Ventbyrån, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor. Det sker på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen och fackförbundet Byggnads. Huvudsponsorer av ”SM för unga plåtslagare 2023” är Bevego och Plannja.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!