Ny guide ska skydda byggarnas hörsel

En ny guide ska rädda hörseln för alla som jobbar i bullriga miljöer, som till exempel på byggarbetsplatser. Genom checklistor, tips och råd visar Bullerguiden att det finns mer att göra än att ta på hörselkåporna.

Tillsammans med byggbranschen och andra delar av industrin har Prevent tagit fram en guide som ska förebygga risken för bullerskador. Buller kan nämligen förhindras inte bara genom hörselskydd, utan även genom att planera moment med bullernivåer i åtanke.

– Buller är ett arbetsmiljöproblem som oftast inte märks förrän långt efteråt. Nedsatt hörsel, tinnitus och dövhet kan dyka upp många år efter att du har slutat att jobba, säger Johan Mellnäs, projektledare på Prevent till tidningen Byggindustrin.

Om bullret är kraftigt kan även man drabbas av en tillfällig hörselnedsättning, även om man bara utsätts under en kort stund. Långvarig och kraftig exponering för buller kan ge permanenta skador och det är här som Bullerguiden kommer in i bilden. Den innehåller fakta om hälsorisker och lagstiftning på området samt stödmaterial i form av checklistor och verktyg för praktisk vägledning i arbetsplatsens systematiska arbete med buller.

– Det är såklart viktigt att arbeta förebyggande för att undvika hörselskador. Bullerguiden är ett bra verktyg för att få bättre koll på riskerna och vilka åtgärder som behövs, säger Berndt Jonsson på Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Bullerguiden, som är framtagen av Prevent tillsammans med IF Metall, Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Byggnads och Byggföretagen, går att ladda ner på prevent.se/buller. //

Föregående artikel
Nästa artikel

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!