Ny styrelsemedlem med lönsamhet i fokus

Han är entreprenör ut i fingertopparna och drivs av att göra affärer, bygga strukturer och se människor växa. Möt förbundets nya styrelsemedlem Patrik Källander, som bland annat driver Plåt Lars, och vars främsta hjärtefråga är ökad lönsamhet bland medlemsföretagen.

Hallå där, Patrik! Vid kongressen i maj blev du vald till suppleant i förbundsstyrelsen. Vad har du för bakgrund?
– Jag är utbildad plåtslagare i botten och har arbetat både med byggnadsplåtslageri och som ventilationsmontör. Till Plåt Lars kom jag tidigt, redan i mitten av 1990-talet, och i dag är jag hälftenägare tillsammans med grundaren Lars-Erik Fix, som på många vis är min mentor. Jag har alltid vetat att jag ville bli plåtslagare, men i grund och botten är jag framför allt en entreprenör som älskar att göra affärer och se människor och företag växa och utvecklas.

Ja, du verkar vara en tvättäkta entreprenör med många företag under dina vingar. Berätta!
– Min resa började år 2000 med att driva Plåt Lars, men jag kände snabbt att jag ville arbeta mer med företagsutveckling. 2004 fick jag ett erbjudande om att köpa en fjäderfabrik, Envikens fjädrar, och jag tvekade aldrig. Samma år startades Fino Fix, som är koncernens fastighetsbolag. Sedan har det rullat på med flera företag och dessa varumärken och bolag samlas i dag under Ingarvsgruppen.

Hur många personer sysselsätter alla dessa bolag totalt?
– Omkring 55.

Ser du några synergier mellan dina olika företag?
– Ja, absolut och det är i den andan som jag har förvärvat delar av dem i företagsgruppen. När vi tidigare fick förtroende att montera stomme, väggar och bärplåt, men inte kunde leverera tätskiktet, beslöt jag mig för att förvärva Västerdala Tak. Nu kan vi leverera allt i egen regi, från platta till stomme, väggar och tak – allt tack vare våra olika företag i gruppen.

Vad driver dig?
– Jag tycker att det är väldigt roligt med entreprenörskap och att göra affärer. Visst är det mycket jobb, men jag har bra människor runt mig som jag både kan bolla idéer med och som avlastar mig.

Hur ser du på ditt nya uppdrag som suppleant i förbundsstyrelsen?
– Jag ser med största ödmjukhet fram emot att få delta i ett väldigt fint och bra styrelsearbete och hoppas att jag med mina erfarenheter, av såväl plåtbranschen som flera andra branscher och miljöer, kan bidra med medlemsnytta på alla nivåer.

Har du någon hjärtefråga som du vill driva?
– Lönsamhet är en av frågorna och något som jag vill fokusera på i mitt styrelsearbete. Det är lätt att dra på sig för mycket jobb, så att man inte har tid att tjäna pengar på det man gör, även om man i grunden har en bra kalkyl. Det har jag själv upplevt och sett otaliga gånger. Med bra lönsamhet som grund skapas möjligheter att växa eller driva tryggt och kontrollerat. Vi har fantastiskt duktiga entreprenörer, men min känsla är att vi behöver utvecklas och bli bättre företagare över lag, inklusive jag själv.

Kan du dela med dig av några av de tankarna redan nu?
– Det handlar bland annat om utbildning av ledning och ägarledda frågor, vilket i sin tur genererar strukturerad avkastning och därigenom stärker trygghet. Detta går att utveckla för den minsta till den största företagaren med anpassade lösningar på olika nivåer. En annan viktig del för ökad lönsamhet är att ha koll på företagets siffror och den successiva vinsträkningen av projekt. Själv har jag märkt stor skillnad sedan jag tog in en controller i mina företag. Ju tidigare projektledaren får feedback på hur projektet levererar och kopplar ihop det med det totala resultatet på företaget desto bättre blir förutsättningarna att agera tidigare, i såväl projektledningsprocessen som ägarledda insatser. För mindre företag är detta enklare att veta och ägaren kanske till och med är med själv och utför arbetet, men kanske kan man även här hitta utvecklande projekt för att öka känslan och tryggheten, och därmed lönsamheten.

 

FAKTA PATRIK KÄLLANDER
Ålder:
47 år. | Bor: Djurmo (3 mil utanför Falun, där bolagen huserar). Gör: Äger och driver ett flertal företag inom ramen för Ingarvsgruppen, bland annat medlemsföretaget Plåt Lars. Aktuell: Som nyvald suppleant i förbundsstyrelsen.

PATRIKS FÖRETAGARRESA
2000
börjar driva Plåt Lars.
2004 köper fjäderfabriken Envikens fjädrar.
2004 startar Fino Fix, som är koncernens fastighetsbolag.
2008 går Patrik Källander in som delägare i ”Plåt Lars-koncernen”.
2012 förvärvar Falu Mekaniska, ett byggsmidesföretag med medlemskap i MVR.
2015 utvecklar koncernen ytterligare med förvärvet av Västerdala Tak, som är ett Team Icopal-företag och arbetar med isolerade tak och tätskikt.
2021 förvärvar Svärdsjö Mekano, ett dotterbolag till Falu Mekaniska.
2019 skapar Dalahallar som ett varumärke under Falu Mekaniska, för att tillsammans utföra industrihallar, där Falu Mekaniska utför stomme, bärplåt och fasadelement, Västerdala Tak tätskikt och Plåt Lars garneringar.
Sedan 2017 har Patrik även byggt upp ett fastighetsbolag vid namn JP Invest, som koncernen äger till 50 procent. Alla dessa varumärken och bolag samlas i dag under Ingarvsgruppen.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!