Ny teknik ger stark och formbar stålplåt

Tillverkningstekniken Stilfold gör det möjligt att skära ut och vika avancerade former direkt ur stålplåt med hjälp av specialanpassad mjukvara och en eller flera industrirobotar.

Jonas Nyvang och Tue Beijer (till höger) har uppfunnit ”origami i stålplåt”.

Plåten böjs, viks och formas i en origami-liknande process och fungerar med de flesta sorters metallplåtar, säger Jonas Nyvang, vd på Stilride, som tillsammans med uppfinnaren Tue Beijer har utvecklat och patenterat tekniken.

– Vi arbetar med att bredda tillämpningen och med att kunna använda ännu tjockare plåt. Vi vill att tekniken ska komma fler till del och samarbetar bland annat med ABB:s robotavdelning och delar av deras tillväxtnav. Polestar 0 och trailers för framtiden är andra projekt som vi är involverade i, säger Jonas.

Tekniken kan forma avancerade konstruktioner direkt från stålplåt och har ett stort användningsområde, såsom byggkonstruktioner, fordonstillverkning och plåtbearbetning.

– Den kan absolut passa för plåtslagerier som vill uppnå högre värdeförädling med mer form i tillverkningen, säger Jonas.

Olika datorprogram identifierar hur plåten ska vikas och behandlas till färdig produkt.

Som origami

Den origamiliknande processen skapar inte bara hållfasta och starka konstruktioner, utan möjliggör också en grön och lokal produktion. Materialanvändningen kan minskas, antalet komponenter och svetsar minimeras och stegen i tillverkningsprocessen blir färre. Även vikten på den färdiga produkten blir mindre, vilket gynnar miljön i form av lättare transporter.

Stilride kommer snart med sin första produkt: den elektriska motorcykeln Sport Utility Scooter One, SUS1, som är byggd med Stilfold-tekniken och som blir det första showcaset för tekniken. Fulladdad har den en räckvidd på 120 kilometer och toppfarten är 100 kilometer i timmen.

– Man kommer att uppleva mycket körglädje med vår motorcykel. Dessutom har vi lyckats halvera klimatavtrycket, jämfört med en kinesisk konkurrent som tillverkar en liknande elmotorcykel, säger Jonas.

Jonas och Tue visar Stilride på Almedalsveckan.

Stort intresse

Redan nu har Stilride fått in ett stort antal intresseanmälningar, men det går inte att lägga order ännu. Planen är att lansera SUS1 i mitten av 2023. Priset kommer antagligen att landa på runt 100 000 kronor.

Under politikerveckan i Almedalen i somras vann Stilride kategorin Industrial Award när 30 bolag fick chansen att visa upp sina innovationer för en jury på plats.

– Vi är glada och stolta över priset som visar att juryn, precis som vi, ser den enorma potential som finns i vår unika origami-inspirerade process. För oss handlar det lika mycket om att komma ut med en superprodukt på marknaden som att faktiskt försöka förändra all form av ståltillverkning i grunden. Vår vision är lokalproduktion i olika delar av världen, säger Jonas Nyvang.

 

Fakta Tekniken
Mjukvara arbetar för att hitta materialegenskaper och geometrier hos plåten och skickar resultaten vidare till CAM, där man identifierar hur plåten ska vikas och behandlas på bästa sätt till färdig produkt. Industrirobotar utför arbetet.

Fakta Bolagen Stilfold är ett svenskt teknikföretag som utvecklar en unik grön tillverkningsteknik med samma namn som företaget. Stilride är ett nystartat svenskt teknik- och designföretag som utnyttjar moderföretagets egen tillverkningsprocess Stilfold. Processen skapar inte bara extremt hållbara konstruktioner, utan möjliggör även en miljömässigt fördelaktig produktion. Båda bolagen grundades av Tue Beijer och Jonas Nyvang. Tue Beijer, som är industridesigner, är upphovsmannen bakom SUS1 och den origami-liknande processen.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!