Ny utbildning för plåtslagare

Alla vet att det behövs många nya plåtslagare. Därför är det extra glädjande att en ny gymnasieutbildning nyligen startade i Stockholmsförorten Hägersten, för dem som vill lära sig konsten att behärska plåt i alla dess former. Läs om vårt möte med den första elevkullen från Distra gymnasium.

Lars ”Lulle” Bergsmark, lärare.

Utbildningen började den 24 augusti. När vi besöker den är det tredje dagen som eleverna lär sig praktiska grunder i plåtslageriyrket.

– Den första veckan lär de sig grunderna i att göra en stos. De får testa att göra en rörfals, hörnfals och längsgående falser. Tanken är att de ska kunna tillverka en stos med de momenten, så nu har de fått prova på för att de ska känna sig bekväma, berättar plåtslagaren Lars ”Lulle” Bergsmark, som driver egen plåtfirma sedan 90-talet och är lärare för gruppen på åtta personer.

Han varvar jobbet i sin plåtslagerifirma med att vara lärare på utbildningen några dagar varje vecka. Utbildningen sker i Ahlins plåts verkstad, ett stenkast från Distra gymnasium som administrerar utbildningen.

– Det här är det första som eleverna gör inom plåt. Ingen av dem hade någon erfarenhet av plåt innan de kom hit. Någon av eleverna har en pappa som är plåtslagare och en av dem har en farfar med erfarenhet inom plåtslageri.

I tisdags denna vecka var det första gången de höll i en plåtbit. Lars Bergsmark intygar att eleverna efter tre dagar har utvecklats mycket.

– Alla vågar testa. Jag är noga med att säga att man får göra fel. Här gäller verkligen uttrycket övning ger färdighet.

Ingen av eleverna hade någon erfarenhet av plåt innan de kom hit.

Teori och praktik

Teorin gås igenom i en bok som heter ”Allmänna grunder”. På höstterminen är utbildningen tre dagar i veckan i tre veckor. Sedan kommer eleverna tillbaka på våren för ytterligare tre veckor. Mellan det läser de teoretiska ämnen.

I årskurs två kommer utbildningen att flytta till andra lokaler med tillgång till fler maskiner. I årskurs tre får eleverna möjlighet att ha praktik ute hos plåtslagerifirmor.

– Glädjen över att utbilda unga människor och att visa vår bransch är det stora drivet för mig. Och det är en bra kombination att hoppa in som lärare parallellt med att jag tar servicejobb som plåtslagare.

Lars Bergsmark drivs också av att se att eleverna är engagerade och att de visar att de verkligen vill lära sig.

– De är drivna, de är intresserade och de är på. Jag kör ett steg i taget där de får säga vad de tycker och vi resonerar om de olika momenten.

”Ungdomarna blir anställningsbara”

Joakim Thörne, rektor.

Joakim Thörne är rektor på Distra gymnasium och en av två initiativtagare till utbildningen.

– Jag brinner för den här typen av utbildningar och den här typen av ungdomar. Det är så många gymnasieprogram som inte leder någonstans. Det fina med yrkesutbildningar är att eleverna dels får ett yrke och dels att de kan bli anställningsbara, då hjälper vi samhället med den biten och så klart ungdomarna som kommer in i arbetslivet.

Joakim Thörne konstaterar att Distras målsättning var att ta in åtta elever, vilket också uppnåddes.

– Det behövs ett par tusen plåtslagare som kan börja omedelbart. Att vi kan bidra med åtta plåtslagare per år är fantastiskt. Det är smygstart på utbildningen i år. Att vi fyllde klassen direkt är ett tecken på att det finns ungdomar som är intresserade av yrket som har förstått att det finns en framtid i att jobba som plåtslagare.

Öronmärkta platser

Distra gymnasium öronmärkte fem platser till elever som har klarat grundskolan och tre platser för dem som inte har klarat grundskolan, men som ändå vill komma ut i yrkeslivet.

– Byggbranschen behöver mångfald för att klara de stora anställningsbehoven. Eftersom flera av eleverna på den här utbildningen har sitt ursprung i andra länder än Sverige är den ett bra exempel på väl fungerande integration, säger Joakim Thörne.

Distras yrkesutbildning är en permanent satsning där det kommer finnas plats för åtta elever varje år. Som mest kommer det att vara 24 elever med inriktningen plåt på skolan.

– Det kan bli fler om vi ser ett starkt söktryck, säger Joakim Thörne.

Fakta Distra gymnasium
En friskola som ägs av rektor Joakim Thörne och hans kollega Peter Lindqvist. Skolan är fristående och tillhör ingen koncern. Utbildningen sker i egen regi och i ett nära samarbete med Plåt & Ventföretagen, Plåt & Ventbyrån och företag inom branschen. Under läsåret 2022 är Ahlins plåtslageri (som är granne med skolan) en viktig aktör, eftersom företaget tar emot eleverna i workshops i sin plåtverkstad. Bevego och Uveco har under resans gång varit behjälpliga med plåt och verktyg.

Varför valde du plåtslagarutbildningen?

Kamel Chahrour:
– Jag valde det här programmet för att jag inte vill sitta still. Jag vill röra mig och i det här programmet sitter man inte still, man rör sig väldigt mycket. Plåtslageriyrket verkar vara väldigt bra. Det är kul, det är höjder och man får gå upp väldigt högt på taken. Och man får vara med och skapa och bygga. Jag kom hit direkt från högstadiet och hade ingen koll på yrket innan. Det är lite svårt, men jag utvecklas väldigt snabbt. Det passar mig.

 

Abdalla Adil Mohammed:
– Jag kom hit för att bli plåtslagare, men jag hade en annan plan innan. Jag tänkte bli ingenjör. Men sedan fick jag höra att det tar jättelång tid. Och jag fick höra att det finns ett yrke som heter plåtslagare, som var ett okänt jobb för mig. Jag fick höra att det är ett jobb där du löser problem själv och jag älskar höjder. Vår lärare Lars gör verkligen sitt bästa för att hjälpa oss att hitta vägen till yrket. Han är toppen, den bästa lärare som jag har haft. Han gör grejerna så det blir enklare och han visar på ett roligt sätt med papper att man kan vika plåt. Så nu gör jag mitt bästa för att bli plåtslagare, sedan ska jag plugga vidare på universitetet för att bli ingenjör samtidigt som jag jobbar. Ingen i min familj är plåtslagare och jag kommer vara den första i vår familj som blir det. Mina föräldrar är stolta att jag vill bli plåtslagare. Och det är jättestort eftersom jag bara har varit i Sverige i fyra år.

 

Sebastian Fredros Meijer:
– Jag tyckte plåt lät spännande och intressant. Och det fanns en plats. Innan jag kom hit gick jag på husbygge på gymnasiet. Men jag ville bli plåtis från början. Det fanns dock inga skolor i Stockholm, så jag kom hit när den här utbildningen startade på Distra gymnasium. Jag visste inte så mycket om plåtslageriyrket innan. Men efter tre dagar här tycker jag att det är jättekul och spännande. Jag känner till 100 procent att plåtyrket är något för mig i framtiden. Läraren Lulle är bra, han är tydlig och enkel att förstå. Om fem år är jag nog anställd någonstans som plåtslagare.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!