Nybyggda småhus skapar framtidstro i bygden

Nybyggnation av småhus vände den negativa befolkningstrenden. Med fördubblat invånarantal lever nu byn Kaxås upp igen och kommunen måste möta det ökade behovet av omsorg och service i stället för att lägga ner skolan. "Visst är det en fantastisk utveckling av orten. Det är inspirerande och hoppingivande att se hur det faktiskt går att vända en negativ trend", säger Johan Olofsson, plåtslagare och delägare i Bye Plåt som varit plåtentreprenör i projektet.

Framtiden såg dyster ut för Kaxås i Offerdal i Jämtland i början av 2019. Befolkningen minskade alltmer och skolan hotades av nedläggning. Entreprenören Dan Olofsson insåg att det behövdes investeringar för att vända trenden. Därför initierade han i juni 2019 projektet Kaxås som består av Ekobyn Ladriket, 32 nya hus med garage som började byggas under 2020, samt förmedling av 14 befintliga hus. Tillsammans har detta resulterat i en befolkningsökning i Kaxås med omnejd på 160 procent.

I dag är alla hus och tomter sålda. Successivt uppförs de nya bostäderna för de familjer som flyttar in och 63 nya barn kommer att bli Kaxås-bor. I början av 2024 beräknas alla hus vara inflyttade och klara.

– Projekt Kaxås är ett bevis på att det går att skapa tillväxt och utveckling genom gemensamma positiva krafter och fokuserat lokalt arbete. Vi hoppas att detta kan vara till inspiration för andra områden i kommunen och i Sverige som vill få en levande landsbygd, säger Bert-Ola Bångman, projektmotor för Projekt Kaxås, i ett pressmeddelande.

Johan Olofsson (till vänster) tog över Bye Plåt tillsammans med kollegan Lennart Wasell efter sin pappa och hans kompanjon 2001.

Ringar på vattnet

I projektet används lokala entreprenörer. Bye Plåt är plåtentreprenör i projektet.

– Det är Dan Olofsson som har gjort detta möjligt. Vi på Bye Plåt har arbetat med Dan i många år och gjort plåtslageriarbete i flera av hans fastighetsprojekt. Dan vill att landsbygden ska leva, då behövs inflyttning och för det behövs bostäder. Det var så det började, och när man nu har lockat hit fler familjer till Kaxås behövs även andra samhällsfunktioner, säger Johan Olofsson, en av två ägare till Bye Plåt.

Projektet har satsat på aktiviteter för familjer och de boende i Ekobyn Ladriket har tillgång till gemensam bakstuga, padelbanor, tennisbana och grillplats som man kan boka. Skotrar finns att hyra, skidspår och vandringsspår underhålls och för dem som vill ha häst finns stall, paddock och hagar att ta del av.

Johan Olofsson.

Full fart på taken

Johan tog över Bye Plåt tillsammans med kollegan Lennart efter sin pappa och hans kompanjon 2001. Sedan dess har företaget vuxit till i dag totalt elva anställda.

– Vi verkar i hela Jämtland och Härjedalen med omnejd samt har en del jobb ute i landet. Vi har fler jobbförfrågningar än vi hinner med. Det investeras väldigt mycket på alla våra fjälldestinationer just nu, vilket är något som vi märker av.

Verkstad och kontor ligger i Ytterån, 3,5 mil från Kaxås, intill Europaväg 14. Närheten till Ekobyn Ladriket uppskattas av plåtslagarna, som annars är vana att tillbringa mycket tid i bilen på väg till de olika jobben. Husens tak är i zink/magnesium och har levererats av Bevego. Ett material som arkitekten valde efter Johans inrådan. I jämförelse med den blanka galvade plåten, som det först var tänkt, får nu taken en mjukare och mattare yta som får en allt mörkare patina med tiden.

Lennart Wasell.

Uppskattar branschorganisationen

Bye Plåt är medlemmar i Plåt & Ventföretagen, något som är en självklarhet för Johan.

– Det blir en garant för att vi är ett seriöst företag som följer alla lagar och regler samt har bra försäkringar och anställningsvillkor. Även om bra referenser är en viktig del när det kommer till vårt varumärke, så är medlemskapet av betydelse gentemot större företag och beställare, säger han.

Planer finns även på att auktorisera företaget enligt Trygg Plåt, utmaningen är att hitta tiden, menar Johan.

– Vi har gått en del utbildningar som anordnats här i närområdet av branschorganisationen. Vi brukar delta på de årliga träffarna som anordnas av lokalföreningen i Jämtland och vi har gått kursen AMA Hus Byggplåt, vilken var mycket bra. Jag hade gått fler om tiden räckt till.

Plåtslagaren David Ronge har kul på jobbet tillsammans med Bye Plåts ägare, Lennart Wasell och Johan Olofsson.

Ser ljust på framtiden

I vissa sammanhang har Johan även använt sig av Plåt & Ventföretagens juridiska rådgivning och tack vare ett av förbundets medlemsavtal, fått hjälp av Profina Finans när en kund plötsligt slutade betala fakturan.

– Det fungerade väldigt bra. Vi lämnade bara över ärendet till dem och så drev de det vidare och vi fick vår betalning.

Johan ser ljust på framtiden, både för Kaxås och för sitt företag, även om lite orosmoln syns i horisonten.

– Visst funderar jag på framtiden ibland med tanke på situationen i omvärlden och finanskrisen, men än så länge rullar det på. Min rädsla är att jobben försvinner och att vi måste låta någon anställd gå. Risken finns att vi då tappar kvalificerad arbetskraft som inte kommer tillbaka. Utan våra medarbetare är vi ingenting, säger han.

 

EKOBYN LADRIKET
Var: Kaxås, Jämtland. | Vad: 32 hus med garage. | Varför: För att attrahera nya invånare till byn, bryta den successiva avfolkningen, öka invånarantalet och skapa framtidstro i bygden. | Färdigställt: Början av 2024. | Hur: Projektet har satsat på aktiviteter för familjer och de boende i Ekobyn Ladriket har tillgång till gemensam bakstuga, padelbanor, tennisbana och grillplats som man kan boka. Skotrar finns att hyra, skidspår och vandringsspår underhålls och för de som vill ha häst finns stall, paddock och hagar att ta del av.
Plåten till de 32 husen levererades av BEVEGO. Läs mer om projektet i detta pressmeddelande.

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!