Nytt stål utan fossila utsläpp

SSAB lanserar SSAB Zero™, ett stål utan fossila koldioxidutsläpp baserat på återvunnet stål och producerat med fossilfri energi. Det är det första stålet av sitt slag och kommer att vara kommersiellt tillgängligt under andra kvartalet 2023. Detta innebär att SSAB kommer att ha ett heltäckande erbjudande av stål utan fossila koldioxidutsläpp, oavsett råvara, och ytterligare stärka sin ledarposition i stålindustrins gröna omställning. Volvo Group har tecknat ett avtal redan vid lanseringen.

-Vi är stolta över att redan idag kunna stärka vår portfölj med SSAB Zero™, då vi ser ökande kundefterfrågan på stål med låga utsläpp, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB. Genom att ytterligare förbättra processen för ståltillverkningen kommer vi framöver kunna tillhandahålla ett heltäckande erbjudande med nollutsläpp samtidigt som vi minskar påverkan på planeten. Det är särskilt glädjande att vi redan vid lanseringen har kunnat teckna ett avtal för SSABZero™ med Volvo Group.

-Det är uppmuntrande att notera den kontinuerliga utvecklingen av koldioxidsnåla lösningar. Vi gör stora framsteg genom introduktionen av material med låga utsläpp tillverkade av återvunnet stål med SSAB Zero™ i våra produkter. Parallellt med det fossilfria stålet som vi redan har infört är detta ytterligare ett steg mot helt klimatneutrala transportlösningar. Vårt partnerskap med SSAB påskyndar denna upprampning, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef på Volvo Group.

SSAB Zero™ är ett stål utan fossila koldioxidutsläpp, baserat på återvunnet stål och producerat med fossilfri energi. Koldioxidkompensation eller omfördelning av utsläppsminskningar tillämpas inte. Kvaliteten och produktegenskaperna är desamma som för SSABs vanliga stål. Målsättningen är att leverera 40 000 ton SSAB Zero™  2023 och stegvis öka leveranserna till 100 000 ton 2025.

Under 2021 levererade SSAB världens första fossilfria stål till Volvo Group och under 2022 levererade SSAB 500 ton fossilfritt stål till strategiska kunder.

 

Fakta om SSABs utsläppsfria stål
SSAB tillverkar två typer av stål utan fossila koldioxidutsläpp: SSAB Zero™ baserat på återvunnet stål, och SSAB Fossil-free™  baserat på järnmalm, båda utan fossila bränslen.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!