”Ökat byggande i trä kan skapa stora energiproblem”

Miljövänliga och samhällsnyttiga satsningar kan låta smarta i teorin. Men i praktiken kan de skapa stora och negativa konsekvenser när det gäller landets klimat- och miljömål. Ett sådant exempel är det ökande byggandet i trä. Det kan låta miljövänligt, men kan också föra med sig oanade och oönskade konsekvenser. Därför måste vi tänka ett steg längre, och följa devisen ”rätt material på rätt plats”, skriver Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen.

Vi kan börja med att göra jämförelsen med att det numera är standard att nya bilar är utrustade med AC, alltså kylfunktion. Detta för att moderna människor kräver bra komfort i sina bilar, även sommartid. Detsamma gäller även arbetsmiljön då man i dag som anställd inte längre accepterar att det blir för varmt på arbetsplatsen.

Vi svenskar har helt enkelt blivit mer komfortmedvetna, vilket även håller på att överföras till vårt boende. Redan i dag finns det bostadsköpare som efterfrågar AC, och intresset växer. Men tyvärr innebär den ökade AC-användningen att vår energiförbrukning ökar, vilket är helt emot Sveriges beslutade klimat- och miljömål.

De senaste åren har det byggts allt mer energieffektiva hus, då med fokus på att klara värmebehovet. Detta ger ofta den oönskade bieffekten att dessa hus upplevs alltför varma sommartid, vilket är ett problem som kommer att växa i framtiden.

De hus som upplevs alltför varma sommartid har oftast det gemensamt att de är så kallade lätta byggnader som många gånger är byggda i trä. Denna typ av hus kan inte lagra kyla över dygnet, vilket ger stora temperatursvängningar i byggnaden. De kan alltså inte dra nytta av den svala nattluften för att kyla ner själva byggnadskonstruktionen.

Johan Lindström, vd på Plåt & Ventföretagen.

Ett hus som i stället upplevs svalt sommartid har en tung konstruktion, eftersom de är byggda i till exempel sten eller betong. Ett sådant hus magasinerar kylan och jämnar ut svängningar i temperatur över dygnet på ett naturligt sätt och huset upplevs därför svalare dagtid, vilket ger en kylfunktion som är helt gratis. Man kan jämföra med en äldre kyrka som upplevs sval och skön sommartid.

Företag som arbetar med AC och ventilation har god kompetens och kan lösa de problem som uppstår med för varmt inomhusklimat. Men här måste vi tänka klimatsmart genom att, på ett bättre sätt, dra nytta av den svalare nattluften som vi inte behöver betala något extra för.

Ett ökat byggande i trä kan låta miljövänligt, men kan i stället föra med sig oanade och oönskade konsekvenser. Vi ber därför politiker att inte välja ut enskilda byggmaterial som vi uppmanas att använda, utan låt istället byggbranschen få arbeta efter devisen – rätt material på rätt plats. För det är först då vi uppnår ett hållbart byggande ur ett materiellt, ekonomiskt och energieffektivt perspektiv.

Denna debattartikel har ursprungligen publicerats i Byggvärlden.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!