Olle Spetz representerar Sverige i plåtslageri i EuroSkills

Nu har vinnaren korats i uttagningstävlingen i plåtslageri till EuroSkills som genomfördes i Norrköping den 13 januari. Olle Spetz är plåtslagaren som får representera Sverige i EuroSkills 2023. "Det var en jämn kamp om vinsten men Olle drog det längsta strået med sitt bidrag", säger Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB och ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri.

Den 13 januari genomfördes uttagningstävlingen i plåtslageri i Norrköping till EuroSkills 2023 i Gdansk. Det var ett jämt startfält med unga plåtslagare som tävlade och domarna fick en tuff uppgift när vinnaren skulle utses. Men efter en omfattande granskning av tävlingsbidragen så har nu en vinnare utsetts: Olle Spetz från Arnes Plåtslageri i Alboga AB. Olle har tidigare vunnit SM för unga plåtslagare 2019.

– Olle visade med sitt tävlingsbidrag prov på stor hantverksskicklighet och noggrannhet. Han har också den mentala styrka som krävs och hanterar press och stress bra. Det ska bli kul att få följa Olle genom träningen och även på tävlingen i EuroSkills i Gdansk, säger Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB och ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri.

Tävlingen gick ut på att deltagarna skulle täcka en trämodul med ett zinkmaterial så förutom att plåtslagarna behövde vara duktiga på sitt hantverk så krävdes det också kreativitet och mental styrka.

Olle Spetz är glad över att ha vunnit uttagningstävlingen trots mycket hård konkurrens:

– Det är verkligen kul att ha vunnit. Jag är jätteglad över vinsten, allt flöt på bra under tävlingsmomentet så det kändes som jag hade en god chans att gå vidare, säger Olle Spetz, plåtslagare på Arnes Plåtslageri i Alboga och numera även Sveriges representant i plåtslageri till EuroSkills 2023.

Nu börjar förberedelserna inför höstens EM-tävling, som Olle ser fram emot.

– Nu ska jag träna och förfina mina kunskaper så jag är förberedd inför EuroSkills i Gdansk. Egentligen är det nog först nu som den här resan börjar, säger Olle Spetz.

Följande sex plåtslagare medverkade i tävlingen:

  • Hadi Barbari, Upsala Plåtslageri AB i Uppsala
  • Joar Ronsten, AB Gardells Plåtslageri i Visby
  • Mahdi Barbari, Upsala Plåtslageri AB i Uppsala
  • Olle Spetz, Arnes Plåtslageri i Alboga AB i Ljung
  • Simon Lövgren, FL Plåt AB i Ekeby
  • Matilda Denninger, Nyköping Plåt & Tak AB i Nyköping (avslutade inte uppgiften på grund av sjukdom)

Uttagningstävlingen, som arrangerades av bransch- och arbetsgivarorganisationen Plåt & Ventföretagen, är en del i arbetet med att höja statusen på plåtslagaryrket och locka fler unga till yrket.

EuroSkills, eller Yrkes-EM, arrangeras 2023 för åttonde gången. 600 unga yrkesverksamma från 32 länder kommer att samlas i Gdansk mellan 5–9 september för att tävla och utse vinnarna i 43 olika yrken. Läs mer på EuroSkills hemsida euroskills2023.org

Olle Spetz, vinnare.

Hallå OLLE SPETZ, hur kom det sig att du valde att bli plåtslagare?

– Valet att bli plåtslagaren kom efter att vi i årskurs 1 på gymnasiet fick testa på diverse inriktningar på Byggprogrammet. Då stod valet mellan snickare och plåtslagare. En dag efter skolan så mötte jag min kompis far, som är plåtslagare. Han kom körandes i en grön GMC-pickup från 50-talet, som han själv hade byggt om. Då lade jag ihop ett och ett och förstod att plåtslagare var ett framtidsyrke, så jag valde inriktningen plåtslagare.

Vad är det bästa med att vara plåtslagare? – Nöjda kunder, att hjälpa en kund få till en riktigt snygg skorsten eller att hitta en smidig lösning på ett problem. Det är riktigt roligt.

Har du rekommenderat någon vän att bli plåtslagare någon gång? – Nej, ingen konkret rekommendationen. Dock borde någon av mina vänner blivit intresserad eftersom jag alltid talar om allt kul med att vara plåtslagare.

Förberedde du dig inför uttagningstävlingen på något speciellt sätt? – Ja det gjorde jag. Jag var tillbaka i skolan och talade med mina gamla lärare för att få lite tips och trix. Fick då med mig diverse verktyg och annat att öva med. Sedan har jag också stannat kvar i verkstaden och övat lite extra på saker efter jobbet.

Vad gör du om fem år? – Jag jobbar fortfarande som plåtslagare förstås och förhoppningsvis har jag och min sambo byggt vårt drömhus och fyllt det med hundar.

FAKTA
Namn:
Olle Spetz. Ålder: 22. Företag: Arnes Plåtslageri i Alboga AB. Ort: Ulricehamn. Fritidssysselsättning: Jag tycker om diverse som till exempel fiske, vandring och skidor. Gillar även att umgås med vänner och familj samt att spela datorspel. Blir glad av: God mat och gott sällskap. Blir arg av: Slaskregn från sidan.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!