Olles väg mot Euroskills tar form

Det börjar dra ihop sig till hårdträning för Olle Spetz, Sveriges representant i Euroskills. Minst 200 timmars praktisk träning är schemalagd under våren och sommaren. Det blir allt från att öva på perfekta skivtäckningar till att förfina jobben med avsluten. Inte minst handlar det om att även träna på de mentala bitarna.

Fyra dagar i veckan var tredje vecka, samt en massa extraträning på kvällar och helger. Så ser schemat ut framöver för Olle Spetz, som ska försvara de svenska färgerna i höstens Euroskills, den 5–9 september i Gdansk.

När Plåt & Ventmagasinet får en pratstund med Olle är det fortfarande slutet av april och träningen har just börjat. Än så länge vet inte Olle och hans coach Daniel Eriksson på Er-Jill exakt vad tävlingsuppgiften blir, men de har sina aningar och utgår från dem.

– Vi har just kommit i gång och övar på de moment som vi tror ska komma, till exempel skivtäckning och att jobba med Rheinzink. Men framför allt har vi börjat jobba med den mentala träningen, berättar 22-årige Olle som till vardags jobbar som plåtslagare på Arnes Plåt i Alboga.

– Vi pratar mycket om hur jag ska göra för att klara av stress och press och går igenom mina styrkor och svagheter, säger Olle.

Det mentala är viktigt

Just de mentala delarna är avgörande för att klara sig bra i tävlingen. Det handlar om att hantera den stress som uppstår när man står där i skarpt läge och ska prestera i kamp mot klockan och de andra medtävlande. Men Olle och hans coach Daniel har en väl utarbetad plan även för detta.

– Vi pratar mycket om hur jag ska göra för att klara av stress och press och går igenom mina styrkor och svagheter. Till exempel har jag en tendens att hänga upp mig på fel som jag gör och älta det. Men genom att vi övar och övar, precis så som tävlingen går till i verkligheten, vänjer jag mig mentalt och blir lugnare inför tävlingen, eftersom jag då kommer att ha gjort momenten många gånger och vet hur lång tid saker ska ta.

Positiv visualisering är en annan arbetsmetod som Olle har lärt sig av Daniel.

– Det handlar om att se sig själv på prispallen, ungefär på samma sätt som en idrottsperson visualiserar att han eller hon tar sig först över målstrecket.

Van att prestera under press

Olle har dessutom tidigare vana vid att prestera under press. 2019 vann han SM för unga plåtslagare. Men inte nog med det, efter gymnasiet gjorde han militärtjänst som jägarsoldat vid K3 Karlsborg. En erfarenhet som gav honom pannben och mental styrka, utöver den fysiska styrka som förstås krävs för en sådan uppgift.

– Jägartiden har jag alltid med mig. Där lärde jag mig verkligen att fokusera mentalt. Allt man gör nu går att ställa i relation till hur jobbigt det var under de värsta perioderna då, och så känns det inte så jobbigt längre, säger Olle med ett brett leende.

Även om hårdträningen inte har kommit i gång riktigt än så har Olle och Daniel nästan daglig kontakt. Olle skickar bilder på saker som han skapar på fritiden och så får Daniel ha synpunkter.

– Han skojar om att jag kommer att hata honom efter den här tiden. Men jag är inte så orolig för det, för jag känner Daniel så bra efter min tid som praktikant på Er-Jill och vet att han är jättebra coach, säger Olle.

Förutom den praktiska plåtslagarträningen och den mentala träningen står även fysisk träning på schemat.

– Vi har lagt upp ett träningsprogram för mig med löpning, styrketräning och kost. Det är ju påfrestande att hålla på med så mycket stress och fysiskt arbete som det blir nere i Gdansk i tre dagar, så man måste vara i bra form, säger Olle som i och för sig redan är i god fysisk form men som nu lägger på ett extra kol för att vara i sitt esse lagom till höstens tävling.

Stor hejaklack i Gdansk

På plats nere i Gdansk kommer Olle att ha en stor hejaklack. Förutom arbetskollegor från Arnes plåt och hans gamla lärare Jerry och Lutte från gymnasiet kommer kompisar, flickvän, syskon, mor- och farföräldrar och – så klart hans allra största fans – mamma Matilda och pappa Frans.

– I våra ögon är Olle redan en vinnare som har tagit sig så här långt. Vad han än vill göra i framtiden har han det här att falla tillbaka på. Det är inte så många i hans ålder som får chansen att representera sitt land på en så här stor tävling. Så självklart är vi väldigt stolta, säger Olles pappa Frans Spetz.

Han berättar att han och Matilda tidigt anade att Olle skulle komma att jobba med något praktiskt.

– Olle kunde inte vara still som liten och ville alltid hitta på saker: bygga kojor, snickra på något och vara utomhus. Visst kunde han spela dataspel med kompisarna också, men framför allt ville han skruva, greja och fixa med händerna, minns Frans leende.

Byggprogrammet – självklart val

Så när det blev byggprogrammet på gymnasiet var det ett ganska självklart val. Att det blev plåtslagare däremot var inte lika givet.

– Det var en kompis till Olle vars pappa var plåtslagare, som körde en jättesnygg, renoverad Chevrolet. Han fick Olle att få upp ögonen för plåtslagaryrket. För när Olle såg honom köra runt i sin snygga bil ville han också ville bli plåtslagare, säger Frans och tillägger att de alltid har uppmuntrat Olle att syssla med något som han verkligen tycker är kul för då blir det bäst.

Till viss del var det nog även rundvandringen i årskurs ett på gymnasiet som fick Olle att upptäcka plåtslageriet.

– Min plan var egentligen att bli timmerman och flytta upp till Jämtland för att snickra stugor. Men sen tyckte jag att jag mest fick göra gjutformar på skolan och det var inte så spännande. Så när jag fick prova på plåtslageri var det mycket roligare och då fastnade jag för det. Det var dessutom väldigt bra lärare på den inriktningen, säger Olle.

I den svenska truppen som deltar i Euroskills finns 23 av Sveriges mest yrkesskickliga tjejer och killar under 25 år. De tävlande kommer från hela landet.

Fokus framåt!

Nu är det alltså fullt fokus framåt och hårdträning som gäller. Olle är peppad och ser fram emot höstens tävling med lite lagom nervositet. Och trots att tävlingen är ett stort mål som hägrar i horisonten så har Olle redan planer färdiga för vad som händer efter Gdansk.

– Då ska jag fortsätta jobba på Arnes plåt och på min fritid ska jag bygga ett eget hus, tillsammans med min flickvän. Vi drömmer om att ha en liten gård på landet med flera hundar och hästar. Och självklart ett snyggt plåttak!

 

Fakta Euroskills
Euroskills går av stapeln i Gdansk i Polen den 5–9 september 2023. Då samlas 600 yrkesverksamma unga personer under 25 år och tävlar inom 43 yrken. Det är åttonde gången som tävlingen hålls. Yrkes-EM arrangeras vartannat år. Läs mer om den svenska truppen!

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!