Öppet hus hos plåtexperterna

I mitten av januari bjöd Cidan in till öppet hus på huvudkontoret i Götene. Eventet lockade drygt 150 personer från plåtbranschen. Besökarna fick testköra flera av Cidans plåtbearbetningsmaskiner och även se några spännande nyheter. En av höjdpunkterna var föreläsningen av rallycrossproffset och Götenebon Timmy Hansen.

Att intresset för Cidans öppna hus var stort rådde det ingen tvekan om. Rekordmånga – 150 personer – kom från när och fjärran, somliga ända från Irland och Baltikum, för att se var Cidans maskiner tillverkas och lära sig mer om vilka nyheter som är på väg ut på marknaden.

– Det var väldigt roligt att intresset var så stort och att så många kom till vårt öppna hus, säger Petter Hjelmqvist, som är koncernchef på Cidan och har sina rötter i just Götene där företaget grundades redan 1907, då under namnet Göteneds Mekaniska Verkstad.

– Vi arbetar efter devisen ”One-Stop-Partner” och våra nya produkter belyser det. Till oss ska kunderna komma både för att få de mest avancerade maskinerna och för de enklare, mekaniska, säger Petter Hjelmqvist.

Stort utbud för plåtbearbetning

Cidan har ett stort produktutbud för plåtbearbetning; allt från mjukvara till sax-, coil-, rollformning-, kantvik- och långbockningsmaskiner. Bland annat tillverkar de avancerade, högteknologiska maskiner med mjukvara där användaren kan skapa profiler i sin dator, föra över det till tillverkning och i förlängningen även till företagets ekonomisystem.

Dessa maskiner visades förstås upp vid eventet, men även några nyheter som en manuell kantvikmaskin och en smidig klippsträcka.

– Många av våra kunder har även behov av dessa enklare maskiner som snabbt kan göra en flexibel profil utan någon som helst programmering. Därför har vi utvecklat den manuella kantvikmaskinen och en okomplicerad klippsträcka. De blir ett komplement till våra mer avancerade produkter, säger Petter Hjelmqvist och tillägger:

– Vi arbetar efter devisen ”One-Stop-Partner” och våra nya produkter belyser det. Till oss ska kunderna komma både för att få de mest avancerade maskinerna och för de enklare, mekaniska.

Rallycrossföraren om bilbranschen

Vid det öppna huset fick besökarna även chansen att lyssna till rallycrossföraren Timmy Hansen som föreläste om sin egen utveckling som rallyförare och om bilbranschens utveckling från fossila bränslen till elektrifierade bilar.

– Timmy har sitt garage bara 300 meter från vår fabrik och vi är stora fans, så det var väldigt roligt att han kunde komma och föreläsa för våra besökare, säger Petter Hjelmqvist.

Rik historia

Med 115 år på nacken och en rik historia med många uppköp och förvärv heter företaget alltså numera Cidan Machinery Group AB och är representerat över hela världen. Bland kunderna finns, förutom plåtslagare, även andra yrkesgrupper inom byggbranschen men också övrig industri samt företag inom skylttillverkning. Cidan är ett globalt företag med direktrepresentation i 15 länder och återförsäljare i ytterligare cirka 15 länder.

Ett viktigt ben i verksamheten är försäljningen av begagnade maskiner.

– Vi vill hjälpa alla våra kunder med maskinlösningar, små som stora, begagnade och nya. En entreprenör som just startar sin verksamhet kanske måste börja med en begagnad maskin och då vill vi finnas där. Sedan växer företaget förhoppningsvis och vill uppgradera till en större. Då är vi där också. Så vi växer tillsammans med kunden in i framtiden, säger Petter Hjelmqvist.

Strålande affärer

Affärerna går lysande trots den lågkonjunktur och övriga bekymmer som drabbar världen just nu. Omsättningen de senaste fem åren har gått från 380 miljoner kronor till över en miljard och tillväxten sker organiskt. En viktig anledning till de fina sifforna är satsningen på att utbilda de egna säljarna, menar Petter Hjelmqvist.

– Faktum är att vi går emot trenden och har god tillväxt och anställer folk nu. En stor anledning till det är att vi har lagt ner mycket energi på att utbilda våra säljare för att hjälpa våra kunder att bli ännu bättre. Samtidigt satsar vi stort på produktutveckling och service. Så vi ser ljust på framtiden.

Fakta Cidan Machinery Group AB
• Grundades 1907, då under namnet Göteneds Mekaniska Verkstad. • Har cirka 310 anställda varav 35 inom produktutveckling och cirka 110 i Sverige.  • Huvudkontoret ligger i Götene. • Har cirka 15 egna kontor runtom i världen och lika många återförsäljare. • Kunderna är byggindustrin, plåtindustrin och skylttillverkningsföretag. • Omsatte förra året 1 miljard kronor.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!