Pigg 69-åring med siktet inställt framåt

I snart 70 år har Pålsonplåt servat sina kunder. På meritlistan finns allt från biografpalatset Bergakungen i Göteborg och Volvo till en mängd stora bostadsbolag i Västsverige. För Pålsonplåt är småföretaget som drivs med storbolagstänk.

Redan som liten pojke sprang Erik Hellberg runt i verkstan och på taken tillsammans med pappa Bengt Hellberg som då drev familjeföretaget Pålsonplåt i Väröbacka norr om Varberg. 1972 hade Bengt tagit över firman av sin morbror Ivar Pålsson, som startade den 1951.
– Under uppväxten jobbade jag en del i farsans plåtslageri och trivdes med det, men när det blev dags att välja linje på gymnasiet blev det inte plåtslagare utan tekniskt gymnasium, säger Erik Hellberg som tog över familjeföretaget 2003.
Erik gick ut skolan 1992, mitt under brinnande byggkris då det inte fanns några jobb inom byggsektorn.
– Det var tufft, men tack vare eldsjälen Christer Olsson, som grundade VENTAB tillsammans med Berne Christensen, och som startade en vidareutbildning för VVS:are klarade jag mig ändå bra. Jag hoppade på den ettåriga utbildningen och fick via praktiken en hel massa kontakter som så småningom ledde till jobb.

Eriks pappa Bengt är fortfarande aktiv i firman.

Tog över familjeföretaget 2003
Efter en tid på Essef Service hamnade Erik Hellberg på Skanskaägda LBI luftbehandling, som så småningom blev Skanska Inneklimat. Där blev han kvar fram till han tog över familjeföretaget Pålsonplåt 2003.
– LBI var en bra skola där jag tidigt fick väldigt mycket ansvar av en fantastisk chef, Göran Aleniusson. På LBI lärde jag mig hela kedjan – från att räkna på jobb till att sälja in dem och driva dem hela vägen. Det gjorde att jag fick med mig en hel del nyttiga erfarenheter när jag skulle ta över Pålsonplåt. LBI luftbehandling var ju ett storbolag som omsatte 90 miljoner kronor om året så jag tog med mig det tänket till lilla Pålsonplåt.
Det skulle visa sig vara en bra strategi. På några år växte Pålsonplåt från ett knappt tiotal anställda och en omsättning på 10 miljoner till dagens 20 anställda och en omsättning på drygt 40 miljoner kronor. På kundlistan finns jättar som Volvo Lastvagnar, Volvo Penta, NCC, Skanska, Peab, Brixly och JM men också mindre byggbolag samt privatpersoner. Även Ringhals Kärnkraftverk och Södra Cell är kunder.

Från gatan syns ventilationshuven på taket till Håstensgårdens förskola ganska diskret.

Satsar på ventilation
Idag är fördelningen ventilationsjobb kontra plåtslagerijobb hos på Pålsonplåt cirka 70–30. Att det blivit så är även det ett strategiskt val, enligt Erik Hellberg.
– Det lönar sig mer med ventilation och det är mitt intresse helt enkelt. De ger mer tillbaks, snabbare, för samma ekonomiska insats. Så det har blivit den vägen.
Ett av de senaste jobben på meritlistan är Håstensgårdens förskola. Det är den sista förskolan av fem för Varbergs Kommun som Pålsonplåt gjort ventilationen för. Arbetet är gjort i partnering/samverkan med NCC, Varbergs Fastighets AB och Varbergs Bostads AB.
– Vi har jobbat med NCC ända sedan slutet av 1960-talet, då de hette ABV, och vi har en bra relation med dem. Så det var roligt att vi även fick göra dessa ventilationsjobb åt dem. Det var generöst tilltagna fläktrum, vilket gjorde det extra snyggt. Så bra faktiskt att vi till och med fick studiebesök av Varbergs lokalpolitiker som ville se hur fint det blev!

På kontoret i Väröbacka.

Bred kundbas bra i kristider
Trots att det är svåra tider just nu, och att många siar om en kommande lågkonjunktur i coronas fotspår, ser Erik Hellberg ändå framtiden an med tillförsikt. Han menar att erfarenheterna från 1990-talets byggkris och finanskrisen 2008 gör att han ändå hyser hopp, inte minst då de har kunder inom många olika branscher.
– Vi har alltid försökt att ha en bredd av olika kunder och uppdrag så att vi inte lägger alla ägg i en korg. Det känns förstås extra bra i dessa tider när allt är som det är med en ekonomi i kris efter coronas framfart. Dessutom är både ventilation och byggplåt områden som det alltid kommer finnas efterfrågan på, enligt mig.
Däremot önskar han att det fanns bättre skyddsnät för den yngre generationen nu. De som kanske inte kommer ha så lätt att hitta jobb efter skolan om det blir en djupare ekonomisk kris. Han efterlyser liknande yrkesutbildningar som dem han själv fick chansen till på 90-talet, efter gymnasiet.
– Den typen av vidareutbildning, med tre dagar praktik och två dagar teori, är suveränt. Det blir ett sätt att komma ut i verkligheten och träffa företag och knyta kontakter med leverantörer, entreprenörer och konsultfirmor.

Pålsonplåt har oftast en eller två praktikanter på plats i firman. Ett bra sätt att säkra tillväxten i branschen.

Praktik viktig del i utbildningen 
Oavsett kris eller ej så är praktik alltid en viktig del i en ung persons utbildning och det bästa sättet att lära sig ett yrke från grunden. Därför har Pålsonplåt oftast en eller två praktikanter på plats i firman. Något som också är ett bra sätt att säkra tillväxten i en bransch, som än så länge skriker efter påfyllning av yngre förmågor i takt med stora pensionsavgångar.
– Just nu har vi två killar från Peder Skrivares gymnasieskola i Varberg på plats här. De praktiserar inom vår plåtslagardel. Det är viktigt att alla vi i branschen hjälps åt och erbjuder praktikplatser, så länge det ser ut som det gör med fler som slutar än som börjar.
Nästa år firar Pålsonplåt 70-årig födelsedag och det ska förstås firas. Exakt vilka festplanerna är vill inte Erik Hellberg avslöja, men han utlovar en rejäl födelsedagsfest.
– Festkommittén slipar redan på planerna och det vore roligt med en minst lika stor baluns som när vi fyllde 60 år 2011.

Text: Karin Cedronius
Foto: Boel Ferm
Publicerad: 2020-06-11
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #5.2020)

Erik Hellberg, Jonathan Haglund, Mattias Jensen och Suwatchai Nonthase framför ventilationsanläggningen på Håstensgårdens förskola i Varberg.
Idag är fördelningen ventilationsjobb kontra plåtslagerijobb hos på Pålsonplåt cirka 70–30. Att det blivit så är även det ett strategiskt val, enligt Erik Hellberg.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!