”Plåt är våra liv och våra drömmar”

Peter och Patrik Åkesson blev ”Årets företagare 2018” i Svalövs kommun. Bröderna äger och driver Svalövs Plåt AB, ett familjeföretag som är medlemmar i Plåt & Ventföretagen och som de har tagit över efter sin far. Nu jobbar även Patriks son Johan som plåtslagare i företaget.

”Årets Företagare” delas ut till företagare som visar prov på extra kreativitet och företagsamhet samt fungerar som en inspirationskälla och förebild för andra företag. Förra året utsågs Svalövs Plåt AB till vinnare, med motiveringen: ”Ett företag som genom 50 år har drivits enligt devisen engagemang, drivkraft, kvalitet och ett ekonomiskt hållbart resultat”. Patrik Åkesson säger att både han och Peter blev förvånade men väldigt glada över priset.
– Det är hedrande att få en sådan här utmärkelse, verkligen roligt. Vi blev lite chockade, för vi jobbade ju bara på som vanligt och så händer det här!
Kommunen har framhållit bröderna Åkesson som ett bra exempel på hur ett familjeföretag med lokal förankring kan bedrivas genom att vårda sin historia via pappans kunskap och utveckla den med en blick framåt för att kunna lämna arvet vidare.

På vilket sätt har ni visat extra kreativitet och varit föredöme eller inspirationskälla för andra företag?
– Vi är väldigt noggranna när vi gör ett jobb och det blir bra och snyggt. Sådant kan smitta av sig på andra företag. Vi blickar framåt genom att nästa generation har börjat jobba här, min son Johan Åkesson. Vårt mål är att föra arvet vidare genom att alltid vara lika noggranna som pappa och ta vara på den kunskap som vi har fått del av, säger Patrik.
Nyheten att Svalövs Plåt blivit Årets Företagare stod först nyligen i tidningen, säger han – även om nyheten var spridd i sociala medier. Och kommentarerna lät inte vänta på sig.
– Många känner igen oss numer, skrattar Patrik och fortsätter:
– Flera personer har också sagt att det var på tiden att vi fick utmärkelsen. Eftersom man måste uppfylla vissa kriterier för att bli Årets Företagare tror jag det påverkar synen på oss generellt, genom att kunder förstår att vi är ett seriöst företag.

Familjen Åkesson har plåtslageriet i blodet.

Plåtslageri i blodet
Man kan nog säga att plåtslageriet ligger i blodet hos familjen Åkesson. Brödernas pappa, Curt, arbetade i många år som plåtslagare hos Sven Andersson, blev delägare 1969 när hans morbror övertog företaget och från 1979 drev han själv plåtslageriet. Patrik och Peter sommarjobbade på plåtslageriet, fick upp intresset för yrket och började själva i Svalövs Plåt i efterhand. När Curt ville börja dra sig tillbaka för nio år sedan var det outsagt, men självklart, att bröderna skulle föra verksamheten vidare in i framtiden.
– Vi skulle ta över, vi hade ingen tanke på något annat. Min son har alltid varit på plåtslageriet och i verkstaden på somrarna, men vi blev ändå positivt överraskade när han valde plåtslageri på gymnasiet. I dag arbetar han här som en av oss fyra plåtslagare, säger Patrik.
Intresset för plåtslageri har alltid funnits hos Patrik. Första sommarjobbet var på en plåtverkstad och han tyckte om att hjälpa till hos pappan.
– Så det blev ett naturligt val för mig. Plåtslagare är ett väldigt bra yrke, med all den frihet det ger och en stor variation av uppdrag, särskilt här på landet där vi greppar om stort som smått.
Att Peter skulle sluta som plåtslagare var inte lika självklart. Han har en utbildning i botten som förskolelärare. Men han sökte sig tillbaka till rötterna, gick sin lärlingstid på Svalövs Plåt AB och är idag lika delaktig som Patrik i driften.

Driver företaget tillsammans
När man frågar om titlar och ansvarsområden bröderna emellan blir svaret att de inte har någon klar fördelning av arbetsuppgifter eller titlar utåt.
– Peter har sina kontakter och jag har mina. Vi är fyra plåtslagare på företaget och min fru är ekonomiansvarig. Vi hjälps åt med det mesta, konstaterar Patrik.
Den dagliga driften verkar smidig. Patrik säger ingenting om oenigheter, utan beskriver samvaron och driften som ”naturlig” eller att det ”faller sig så”. Men är det då aldrig några problem eller diskussioner, när ansvarsområden flyter in i varandra utan någon exakt arbetsfördelning mellan bröderna?
– Det fungerar helt enkelt bra att driva företaget tillsammans. Jag tror att Peter och jag kompletterar varandra; han är tio år äldre och vi är också lite olika som personer. Men det är klart att vi kan hamna i diskussioner om hur något ska skötas. Det är småsaker, ingenting som inte går att lösa.

Curt, 81 år hälsar på varje dag för att äta lunch eller ta en kopp kaffe.

Familjekänsla
Curt är numer 81 år. Trots det kommer han och hälsar på varje dag för att äta lunch eller ta en kopp kaffe. Tillsammans med Jonas Hansson, som har arbetat på Svalövs Plåt AB i tio år och inte har någon släktanknytning till Åkessons, utgör de en familj, säger Patrik.
– Vi är verkligen som en familj, allihop, och kan umgås utanför jobbet. Svalöv är litet. Vi känner varandra i branschen här, både byggare och plåtslagare och är ett roligt gäng.
Fördelen med att känna alla man samarbetar med är uppenbar, menar han.
– Vi har bra byggfirmor runt oss och det är jätteviktigt för oss med den typen av samarbetsparter. Alla vet vem som ska göra vad i ett projekt, vi kan ta upp frågor och diskutera saker utan några konstigheter. Vi kan lita på att förarbetet blir ordentligt utfört, så att också vi kan göra ett bra arbete.
Närmaste plåtslageri finns i Landskrona, vilket innebär att Svalövs Plåt AB får uppdrag från både privatpersoner, företag och byggfirmor – en blandad kompott, som Patrik beskriver det.
– Inget jobb är för litet eller för stort för oss, brukar vi säga. Och vi är vana vid alla plåtmaterial. Personligen tycker jag att projekt med zink är särskilt kul – det är ett roligt material att jobba med.

Planerar för större verkstad
Verkstaden är 300 kvadratmeter. Under åren har den moderniserats och utrustning köpts till, men flera maskiner från 1944 finns kvar och används än idag.
– Vi har bland annat en fullt duglig kantmaskin och en sickmaskin ända från 1936 för falsning, kanter och spårning som är i bruk. De fungerar jättebra, säger han.
Verksamheten går bra och behovet av en större verkstad har gett sig till känna, så bröderna planerar för en eventuell utbyggnad. Även behovet av kompetenta plåtslagare är tydligt, men att hitta personal är svårt.
– Det är tråkigt att inte fler väljer yrket,eller hoppar av under utbildningen. Det är vi plåtisar som sätter finishen på ett bygge, pricken över i:et. Vårt hantverk syns och vi ska vara stolta, för vi har ett svårt yrke med många kluriga moment. Dessutom tror jag att man mår bra av att jobba utomhus, säger Patrik.

Bröderna Åkesson är nöjda med de förmåner förbundet jobbat fram.

Nöjda medlemmar
Bröderna är glada för att de är med i Plåt & Ventföretagen. De har ett förbund att luta sig mot, kunniga personer att fråga ifall det uppstår oklarheter eller när de behöver hjälp.
– Och så har förbundet jobbat fram väldigt fina förmåner, till exempel när det gäller bilar. De är alltid lika duktiga och trevliga att prata med och gör sitt bästa för att dra fler till yrket. Skolorna och samhället måste också ställa upp för att informera om plåtslagaryrket och dess möjligheter, det går inte att lägga det enbart på förbundet och de lokala föreningarna, säger Patrik.
Kanske är en speciell bild på pappan som bröderna har, också en bild av själva hjärtat i att vara plåtslagare. På denna bild står Curt framför en cykel. Inget märkligt med det – det ovanliga är det som finns på cykeln: ett plåttak med hängrännor. Curt deltog i ett cykellopp på 80-talet och byggde egenhändigt en konstruktion som skulle hålla honom torr när han cyklade 24-timmarsloppet.
– Det började faktiskt regna när han skulle ut, skrattar Patrik, och även om det gick lite långsamt så höll han sig i alla fall torr.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Annelie Johnsson
Publicerad: 2019-10-15
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #9.2019)

 

FaktaSvalövs Plåt AB
Etablerades 1944 av Sven Andersson som drev det till och med 1963. Då tog Börje Andersson över. Curt Åkesson blev delägare 1969. Tio år senare köpte han företaget och verkstaden byggdes på den plats den står idag. Idag har tre generationer Åkessons anknytning till företaget.

Svalövs Plåt AB:s motto: ”Plåtslagaren – den ideala hantverkaren.”
Med en rad olika bandbredder och material, tillsammans med kreativa lösningar gör han det omöjliga möjligt. Alltid sist på plats, och med sin estetiska precision sätter han sin prägel på jordens byggande. Utöver att skydda fastigheter från väder och vind så räddar han liv med taksäkerhet och snörasskydd. Han kräver inga stora rubriker och ger sig ut oavsett väderförhållande för att rädda dig och ditt hus. En sann vardagshjälte.”

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!