”Plåt kan användas till nästan allt”

Egentillverkade odlingslådor i cortenstål, beslag och måttbeställda produkter i plåt på nätet. Det är en av satsningarna som har tagit FL Plåt i Helsingborg framåt. I år beräknas omsättningen bli 19 miljoner kronor.

Filippa och Fredrik Lövgren driver företaget FL Plåt AB tillsammans.

– Vi vill flytta vår position framåt och kände att en nätbutik var ett naturligt steg att ta, säger Filippa Lövgren som är administratör på FL Plåt och driver företaget tillsammans med sin man, Fredrik Lövgren som är vd och nyligen valdes till ordförande i Skåneföreningen inom Plåt & Ventföretagen.
Samtidigt var en plåtbutik på nätet inget gigantiskt steg att ta, eftersom FL Plåt har allt material och en fullt utrustad verkstad, tillägger hon.
– Många letar efter alternativ på nätet, för att göra mindre plåtjobb på huset själv. Vi ser att privatkunder använder sina semesterdagar och helgerna till att fundera på lösningar, mäta och så vidare och sedan beställer de fönsterbleck, en stuprör eller andra plåtdetaljer på nätet, säger hon.
Filippa och Fredrik ser inte självfixarna som ett hot. Tvärtom, de menar att produkter som exempelvis stuprör i standardmått finns på de flesta byggvaruhus, som också har nätbutiker.
– Stora arbeten inom byggnadsplåtslageri, som takläggningar och montering av takavvattning, kommer alltid att kräva hantverkskunskaper. Den del av kundkretsen som vill göra mindre plåtjobb själva är en del av kakan. Ibland stannar de till hos oss på väg till sommarstugan för att hämta sina saker. Den fysiska kontakten tillsammans med exponeringen i nätbutiken ger oss tillfälle att visa upp plåt som material och framhäva dess möjligheter, säger Fredrik.

Hett material året runt
Idén om att tillverka trädgårdsprodukter i cortenstål – odlingslådor, växtstöd och portaler bland annat – föddes när paret insåg att plåt är ett efterfrågat material som kan användas till mycket mer än bara traditionella applikationer. Efter att ha jobbat med att marknadsföra e-butiken, ”Plåtbutiken”, i sociala medier fick företaget flera förfrågningar om trädgårdsprodukter just i cortenstål. Men även andra metaller/plåtmaterial är i pipeline för trädgårdsprodukter, avslöjar Filippa.
– Plåt som designelement har blivit hett. Corten är ett material som framhäver innehållet och sig själv genom att det med tiden utvecklar en fin, rostig patina med korrosionsprodukter som skyddande lager, säger Filippa.
Hur länge odlingslådan håller beror på omgivningarna och tjockleken på stålet. FL Plåt använder tjocklekarna 1,5 millimeter och 3 millimeter. Trädgårdsprodukterna som FL Plåt erbjuder ritas av trädgårdsarkitekter efter beställning eller utifrån interna idéer. En av parets idéer var att bygga en stödmur i corten istället för en stenmur hemma i trädgården. Här har de planterat växter som trivs och frodas. Eftersom korrosionen stannar av efter en tid tränger korrosionsprodukterna inte ner i jorden mer än till en början och det tål växterna, enligt Fredrik och Filippa.

Odlingslådor i plåt är betydligt mer hållbara än odlingslådor i trä och kan formas exakt som kunden önskar

Blivit mer och mer designmedvetna
Ingen av dem har designutbildning, förutom det byggnadsplåtslageri innebär, men har tvingats lära sig design under åren. FL Plåt har, utöver sin ordinarie verksamhet som traditionellt plåtslageri, nämligenklätt in bland annat badkar i plåt, gjort stänkskydd i mässing, gett invändiga köksväggar zinkyta och tillverkat plåtdetaljer och möbler för restauranginredning.
Bland företagets större jobb kan S:t Jörgens skola i Helsingborg nämnas, som nyligen fick en fasad i rostfri, guldskimrande plåt. Den gamla skolan behövde en tillbyggnad, men det gick inte att hitta tegel och andra material som överensstämde med tidsandan. Byggherren bestämde sig då för att istället låta tillbyggnaden sticka ut som en helt ny del och plåt föll sig naturligt med sitt moderna uttryck.
FL Plåts nätbutik har nu ett år på nacken och växer stadigt. Även företag kan beställa från Plåtbutiken, ändå är de flesta kunder fortfarande privatpersoner – trots ett gediget arbete med att göra beställningarna lätta, med tydliga tabeller för vad de olika produkterna kostar i olika storlek och utförande.
– Många tänker fortfarande traditionellt när det gäller vad plåt ska användas till och hur den ska beställas. Men det sker saker. Folk har fått upp ögonen för plåtmaterialet – både arkitekter och allmänheten. Det har blivit ett stort uppsving och synligheten ökar tack vare mässor och det återkommande Plåtevenemanget. Och nästan alla använder internet idag, för att googla och handla det de behöver, säger Fredrik.

”Anställ en administratör”
FL Plåt startades 2003 av Fredrik som då var 23 år. Paret träffades ganska precis en månad innan plåtslageriet slog upp sina dörrar. Till en början var Filippa inte engagerad i företaget; hon togs in sex år senare och arbetar nu på heltid som administratör, vilket innebär att hon har ansvar för allt från ekonomi till egenkontroller.
– Fredrik är väldigt driftig, så jag har aldrig tvivlat, men det har varit och är en spännande resa, säger Filippa.
– Mitt råd är att våga anställa en administratör. Det krävs en person på heltid med tanke på alla papper, frågor, bokföring, personal och övrig administration. Här om någonstans ska man satsa, säger Fredrik.
2008 gick FL Plåt från enskild firma till aktiebolag och har sedan dess fortsatt att utvecklas och växa, bland annat med ett fastighetsbolag som paret äger och driver tillsammans. I det dagliga ser uppdelningen ut så att Fredrik fördelar arbetet, tar in och räknar på jobb samt arbetsleder killarna. Filippa gör ”allt annat”. Hon är den enda kvinnan bland totalt fjorton anställda.
– Det är extra svårt för branschen att hitta tjejer att anställa. Men könsfördelningen har aldrig varit något problem för mig. Vi har en supertrevlig arbetsmiljö, utan någon som helst grabbig stämning och alla respekterar varandra. Man ska inte vara rädd som kvinna att välja plåtslageribranschen, säger hon.
Hållbarhet, långsiktighet och kvalitet är ledord i verksamheten.
– Kvaliteten ska alltid vara det viktigaste när det gäller en tjänst vi levererar. Hellre ett litet jättebra utfört jobb än ett stort halvdant, säger Filippa och påpekar att hållbarheten gäller allt från yttre miljöaspekter till företagets policy, arbetsmiljö och personal.

Hitta mer personal ett problem
Företaget har låg personalomsättning. Svårigheten ligger i att hitta nyrekryteringar.
– Det är frustrerande. Vi hade kunnat vara så mycket större, men tvingas att tacka nej till jobb. Att annonsera hjälper knappt. Vi hade en enda kvalificerad sökande av 4 500 visningar på en annons förra året, säger Fredrik uppgivet.
Företaget tar gärna emot lärlingar, men inte heller dessa är att finna i överflöd.
– Att öppna upp för lärlingar är en stor fördel, både för att gynna branschen och möjligheten att forma framtida eventuella medarbetare i företagskulturen. Plåtslageribranschen är liten – vi måste hålla ihop för att överleva och utvecklas, säger han.
Målet för framtiden är att fortsätta bedriva traditionellt plåtslageri och att utveckla nätbutiken. Det finns också planer för en fysisk butik och fler fastigheter.
– Samtidigt handlar det om timing: att anpassa sig till branschen och var den befinner sig, för att göra plåt mer använt i arkitektur, applikationer och design. Det enda som verkligen bekymrar oss är bristen på kompetent personal, säger Fredrik.
Filippa tillägger att det är en spännande utmaning att få upp ögonen på fler, så att det blir tydligt att plåt kan användas på betydligt fler sätt än många tror.
Plåtbutiken är ett led i ambitionen att göra plåtprodukter mer lättillgängliga.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Tomas Skagerlind & FL Plåt
Publicerad: 2019-07-15
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #6/7.2019)

 

Fakta om FL Plåt
Omsättningen 2018 var 19 miljoner och beräknas bli densamma i år.
Kunder är stora byggbolag, bostadsrättsföreningar/bostadsföreninger och privatpersoner. Serviceavtal med flera fastighetsbolag.
2017 byggde företaget en egen, ny fastighet med verkstad på 1 400 kvadratmeter. Halva verkstaden använder de själva och den andra halvan hyrs ut till en bilförmedlare.
Företaget är auktoriserat inom byggnadsplåt.

Fakta om Plåtbutiken
Beställning på nätet av plåtprodukter som fönsterbleck, vindskivor, fotplåt och takavvattning, tillverkade efter önskade mått och val av material och färger. Dessutom trädgårdsprodukter i cortenstål. Hemkörning med servicebil, frakt eller avhämtning hos FL Plåt.
Du hittar Plåtbutiken via www.flplat.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!