Plåt, vent, installationer och reparbete på höga höjder

De fyller 70 i år, men trots sin ålder är medlemsföretaget Wixners fortfarande pigga och nyfikna på sin omvärld. Här är det lika självklart att göra en takinspektion med drönare som en klassisk bandtäckning. Senaste tillskottet bland tjänsterna är rope access – reparbete på hög höjd utan byggställning.

När Tommy Wixners farfar Eskil startade sitt plåtslageri 1953 låg det inne i centrala Piteå och erbjöd kunderna traditionella plåtslagartjänster. Nu huserar Wixners i Öjebyn och erbjuder en hel rad med tjänster – allt från plåtslageri i alla dess former till hela paletten inom ventilation och elinstallationer.

– Farfar började inom byggnadsplåtslageri och där har vi fortfarande vårt hjärta. Men vi har även utvecklat ett gediget kunnande inom ventilation genom åren och i dag kan vi erbjuda våra kunder allt från projektering, installation och injustering till OVK-besiktning. Våra kunder är både företag och privatpersoner, säger ägaren Tommy Wixner vars son Zebastian jobbar med ventilation och är fjärde generationen i firman.

Anja och Tommy är syskon och driver familjeföretaget tillsammans med Tommys son Zebastian.

Nyfikenhet som drivkraft

Att drivas av nyfikenhet och en vilja att alltid bli bättre för att ge kunderna den bästa servicen är en viktig parameter för företagaren Tommy Wixner. Nyligen investerade han därför i en utbildning för två av sina medarbetare, Andreas och Emma Jonsson. De två plåtslagarna, som efternamnet till trots inte är vare sig släkt eller gifta, gick en höghöjdsutbildning, via IRATA, International Rope Access Trade Association.

– Vi lade märke till att vi allt oftare fick förfrågningar på jobb som visserligen var relativt små, men som var på så hög höjd att de ändå krävde byggställning. Det blir förstås dyrt för kunden att bygga upp en hel ställning för ett mindre jobb, säger Tommy Wixner och fortsätter:

Plåtslagaren Andreas Jonsson har gått en höghöjdsutbildning och är numera certifierad via IRATA.

Certifierade höghöjdsarbetare

– Eftersom både Andreas och Emma är klättrare på fritiden och gärna ville vidareutbilda sig på området höghöjdsarbete tyckte jag att det var en bra investering att låta dem gå utbildningen och bli certifierade via IRATA.

Nu är Wixners ett av få plåtslagerier i Sverige, och det enda i sin region, som erbjuder sina kunder höghöjdsarbete i rep, så kallad rope access.

– Det blir en konkurrensfördel för oss så klart. Det finns en hel del jobb där det byggs upp en ställning för stora kostnader där vi nu kan lösa jobbet för en mindre summa, säger Tommy och Andreas Jonsson fyller i:

– Det finns även många höga hus där något litet måste fixas högst upp men dit inga ställningar når. Då kan jag och Emma säkra fast oss och fira ner oss över kanten från taket i vår sele och utföra jobbet.

Zebastian Wixner jobbar med ventilation och är fjärde generationen i firman.

Lönsam investering

Utbildningen är inte billig, men å andra sidan debiterar Wixners en högre timpeng när Emma och Andreas gör sina repjobb. Dels på grund av investeringskostnaden, men även eftersom utrustningen är dyr och ska bytas ut med jämna mellanrum för att vara godkänd. Trots det blir det billigare för kunderna än om en ställning ska upp.

Andreas och Emma gick utbildningen under hösten och har redan gjort flera repjobb i Piteå med omnejd.

– Vi har varit i Boden och monterat ett luftintag på ett ventilationsaggregat som låg lite tokigt till efter fasaden sju åtta våningar upp. I stället för att bygga en ställning kunde vi utföra det jobbet i lina och förlänga upp den intagskanalen, säger Andreas.

Hos Wixner arbetar inte bara plåtslagare. Markus Björk är Wixners elektriker och har fullt upp med jobb.

Sprida kunskap om höghöjdsarbete

I Kalix har de monterat en ståndskiva på ett balkongtak, dit man annars bara nådde med lyft och därför hade behövt bygga ett trapptorn om inte Emma och Andreas hade kunnat utföra jobbet i rep.

– Det finns många fler exempel och vi hoppas att ännu fler ska upptäcka vilken fördel det är med vår höghöjdskompetens, säger Andreas vars drömprojekt är att göra en hel takläggning på en kyrka hängandes i rep.

Utöver detta nya område har Wixners också de klassiska plåtslageri- och ventilationstjänsterna. Och även här smyger det sig in moderniteter, som inspektion av tak med hjälp av drönare till exempel.

– Det är en bra tjänst när man ska inspektera tak eller leta efter värmeläckage, säger Tommy Wixner.

Emma Jonsson är klättrare på fritiden och den andra av Wixners två plåtslagare som är utbildad och certifierad i höghöjdsarbete.

Nya kompetenser

Förutom sonen Zebastian är Tommys syster Anja också involverad i familjeföretaget och sköter Wixners ekonomi och administration. Totalt har Wixners 15 anställda varav åtta är plåtslagare. En ny kompetens på firman är elektriker.

– Vi har så mycket jobb till privatpersoner där man måste dra el och vi har haft svårt att hitta elektriker, så vi beslöt oss för att anställa en egen och då kunna erbjuda våra kunder elinstallationer också. Det har varit så populärt att jag faktiskt skulle behöva ytterligare en elektriker.

I höstas anställde de även två nya plåtslagare och jakten pågår, som hos de flesta andra medlemsföretag, ständigt efter fler.

Dålig tillväxt

– Det är ju tyvärr lite dålig tillväxt på plåtslagare och vi i branschen har nog varit lite dåliga på att marknadsföra vårt yrke mot de som är unga i dag. Det gäller att vi kommer ut i skolor och visar upp oss. Och det gäller att vi gör det tidigt, kanske redan i mellanstadiet. För när ungdomarna går i nian har de ofta redan bestämt sig för vad de vill bli, och känner de då inte till plåtslagaryrket väljer de ju inte det på gymnasiet, resonerar Tommy Wixner.

Men det är inte bara inom plåtslageri som det saknas kompetens, även till ventilationsdelen är det svårt att hitta bra medarbetare. Och ventilation är ett område som växer mycket, inte minst på grund av de skenande elpriserna, menar Tommy.

– Vi har lika hårt tryck på ventilationssidan som på plåtslageri. Nu är det framför allt privatpersoner som hör av sig och vill byta ut gamla ventilationsanläggningar som drar mycket ström, eller inte har bra återvinning. Det är tydligt att detta affärsområde har ökat den senaste tiden.

Tommy Wixner är nöjd med medlemsskapet i Plåt och Ventföretagen.

Nöjda medlemmar

Wixners har varit medlemmar i Plåt & Ventföretagen ”sedan begynnelsen”, enligt Tommy Wixner. Han värdesätter möjligheterna som medlemskapet ger att de kan få hjälp med olika frågor som rör till exempel juridik och ekonomi. Men lika viktigt är nätverkandet som sker vid träffarna, säger han.

– Det är så lätt att tro att man är helt ensam om sina bekymmer som företagare, men så möter man branschkollegor på förbundets träffar och inser att det är ju likadant för de flesta andra. Det är ett stort plus att man kan träffas, prata och ge varandra tips och råd. För oss är det självklart att vara medlemmar.

Tommy Wixner ser positivt på framtiden och säger att det är högt tryck på jobben i Norr- och Västerbotten där Wixners verkar.

– Här uppe förväntas ju inte konjunkturnedgången bli lika stor som i resten av landet, även om vi förstås också påverkas av ränteläget. Tack vare de stora industrierna som SSAB, LKAB och Northvolt skapas det jobb och så blir det ringar på vattnet som kommer oss till gagn. Jag hoppas och håller tummarna för att vi ska klara oss lika bra även framöver.

FAKTA
Företag:
E Wixner & Son Plåtslageri AB. Ort: Öjebyn, strax utanför Piteå. Grundat: 1953. Verksamhet: Allt inom plåtslageri inklusive höghöjdsarbeten samt hela paletten inom ventilation och elinstallationer. Antal anställda: 15, inklusive de tre delägarna. 

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!