Medlemsföretag bakom vinnaren av Plåtpriset 2020

​För tionde året i rad har PLÅTPRISET delats ut och det gick denna gång till White arkitekter för Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus. Samtliga plåtslageriarbeten har utförts av medlemsföretaget LW Sverige AB och huvudsponsor till priset var i år branschorganisationen Svensk Byggplåt, där Plåt & Ventföretagen ingår.

PLÅTPRISET tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö. I år föll valet på White arkitekter och Nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus. Juryn tilltalades av bland annat återvinningsbara material och en fasad med flera funktioner.
Priset, som delades ut på PLÅT20, mottogs av Helena Polgård Nygren och Francesca Bianchi från White arkitekter. Förutom ära och berömmelse fick de ta emot den specialutformade PLÅTPRIS-pokalen i koppar, signerat konstnären Marie Louise Kold.
– Vi är otroligt glada över att vinna Plåtpriset 2020. Vinsten och juryns fina motivering är ett fantastiskt kvitto på att vi tillsammans med alla involverade i projektet har lyckats skapa en funktionell, vacker och hållbar vårdmiljö, säger Helena Polgård Nygren, ansvarig arkitekt på White.

Juryns motivering: PLÅTPRISET 2020 tilldelas en byggnad som på ett modest sätt lyckats vända ett konventionellt uppdrag med ett specifikt program, till god arkitektur. Med återvinningsbara material och en funktionell utformning, står byggnaden placerad i nutid – väl förberedd för framtiden. Särskilt viktiga är fasadens mellanrum, vilka ger uterum för dem som behöver andrum. Utmaningen med solavskärmning och interiöra hygienkrav, har lösts genom utanpåliggande aluminiumgardiners skydd och transparens. Med ljusspel och reflektioner ger dessa paneler fasaden ett distinkt uttryck till en vårdbyggnad som lyckas generera syre, ljus och hopp.

Publicerad: 2020-02-14
Pressmeddelande: 2020-02-13

 

Fakta vinnare
Arkitekt: White arkitekter AB
​Byggherre: Locum AB, Region Stockholms fastighetsbolag
​​Generalentreprenör: HENT
​​Plåt- och fasadentreprenör: LW Sverige AB

Fakta PLÅT20
Cirka 300 arkitekter och beslutsfattare från byggbranschen deltog i evenemanget PLÅT20 som arrangerades på Posthuset i Stockholm, den 13 februari. Föreläsningar av internationella stjärnarkitekter, forskare och innovatörer varvades med presentationer av metallfasader.
PLÅT20 arrangerades av följande aktörer inom byggplåtbranschen; Aurubis, Bevego, EJOT, FMH Stainless, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB. Huvudsponsor till PLÅTPRISET 2020 är Svensk Byggplåt.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!