Plåtprisets vinnare svävar i skyn

Med skimrande bucklighet omfamnar glanspolerad rostfri plåt huset som tycks sväva fyra meter ovanför marken. Synvillan i Eriksbergs viltpark är ritad av Sandellsandberg arkitekter som vann Plåtpriset 2021 med projektet.

Thomas Sandell, ansvarig arkitekt för Synvillan. Foto: Jezzica Sunmo

– Plåten är projektet i det här fallet. Idén var att materialet skulle förstärka intrycket av att huset svävar. Naturen speglar sig i den reflekterande, buckliga plåten och byggnaden – som ger en illusion av att vara i upplösning – kamoufleras samtidigt i naturen, säger ansvarig arkitekt Thomas Sandell på Sandellsandberg arkitekter.
En spännande kontrast, med rötter i då och nu, uppnås med kombinationen av traditionsenligt vasstak och en modern användning av plåtmaterialet. I Blekinge, där Eriksbergs naturreservat ligger, finns en lokal byggnadstradition med vasstak. Nutiden tar form i den reflekterande buckliga plåten runt hela fasaden och under huset.
Genom ett glasgolv i vardagsrummet kan man titta på de vilda djuren i safariparken och samtidigt slippa stöta på bisonoxarna, vildsvinen eller några andra av de vilda djuren.
– Enbart plåt och vass har använts utvändigt, bortsett från glaset i fönstren och en trappa med trappsteg i ek. Invändigt har vi hållit oss till trä, säger Thomas.

Glasgolvet är en detalj som ger känsla av extra närhet till djuren och naturen i safariparken. Foto: Åke E:son Lindman

Kunde inte motstå plåt

Först tänkte arkitekterna använda reflekterande glasytor, men ändrade sig.
– Vi ville ha en extra effekt. Det kan dessutom vara problem med glasytor eftersom fåglar flyger in i dem och så vidare. Därför såg vi på finkorrugerad plåt och blank aluminium, men stötte efter hand på den här plåten från en tysk tillverkare. När vi fick provbitarna var vi förlorade, säger han.
Den syrafasta, rostfria plåten kom mönstervalsad och blankglödgad från tillverkaren, EXYD. Lindab levererade den tillskuren och bockad till släta plåtar som monterades på plats av byggentreprenören PMB:s egen plåtslagare.

”Att vinna känns förstås väldigt bra. Det är kul, för plåt är ett roligt material.”

– Monteringen fungerade bra, även om det var lite pilligt på grund av de snäva toleranser som platsmonterat innebär. Lindab har också levererat övrig plåt till projektet, till nock, takrännor och så vidare, säger Jimmy Johnsson, försäljningschef Plåtslageri Sydöst på Lindab Sverige AB.
Thomas Sandell menar att plåt i arkitekturen nästan inte har några begränsningar.
– Materialet är lätt och går snabbt att montera, vilket förkortar byggtiden. Det är relativt enkelt att få till snygga möten, i alla fall på ritbordet. Till det kommer hållbarhetsaspekten och att materialet går att återvinna. Till och med gamla plåtfasader som börjar rosta kan vara charmiga. Om det handlar om utsatta områden är plåt ett naturligt val, för det är ett tufft material.

Foto: Åke E:son Lindman
Inuti villan är det härskande materialet trä. Glasgolvet är en detalj som ger känsla av extra närhet till djuren och naturen i safariparken. Foto: Åke E:son Lindman

Flera hus med plåt i framtiden

Han håller med om att plåt har fått ett brett uppsving, särskilt på fasader, och han tror att vi kommer att få se mer plåt i småhusbebyggelse. Lilla Integralen i Linköping och Folkets Hus i Fisksätra är exempel på uppmärksammade projekt som arkitektbyrån har gjort nyligen.
– Tegel, trä och plåt – material som är vackra och hållbara i sig själv – upplever en renässans. När det gäller plåt kommer det nya ytbehandlingar och bearbetningar och då blir det extra spännande, säger han.
Villan, som är till för parkens gäster, är 50 kvadratmeter, har två rum, ett inbyggt kök och en möblerad terrass. Fyra till fem personer kan sova över. Solenergi och gas är energikällor. Huset fungerar också som en högt belägen foderstation för djuren. //

Ljusets infall styr upplevelsen av den blankpolerade men buckliga stålplåten. Foto: Åke E:son Lindman
Traditionellt vasstak och modern plåt knyter ihop tidsepoker och ger en spännande upplevelse. Foto: Åke E:son Lindman

PLÅTPRISET 
Tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året har visat upp ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö. Priset sponsras av Svensk Byggplåt. Prispokalen i koppar har utformats av konstnären Marie Louise Kold och FMH Stainless levererade materialet till årets diplom. I år hölls prisutdelningen, som är en del av PLÅT21, digitalt och samlade cirka 200 registrerade personer via länk. Aurubis, Bevego, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB arrangerar de årliga Plåtdagarna.

Juryns motivering 
”Juryn imponeras av byggnadens geniala enkelhet, liksom dess lekfulla och mycket respektfulla förhållningssätt till omgivningen. Hållbarhetsfunktioner har integrerats på ett självklart sätt och exteriört briljerar byggnaden med träffsäkra och modiga materialval.”

ERIKSBERGSS HOTELL- OCH SAFARIPARK 
Naturreservat som ligger i Blekinge skärgård. Erbjuder guidad safari, boende med mera. Tidigare var Eriksbergs Hotell- och Safaripark okänd för många. Synvillan, tillsammans med de andra husen i parken – också ritade av Sandellsandberg – har med sin arkitektur hjälpt till att göra Eriksberg känt.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!