Plåtslagare från Europa populära i Australien

Europeiska plåtslagare har högt anseende i Australien. ”Kommer ni till Sydney så kontakta mig. Jag har alltid jobb för duktiga, svenska plåtslagare” säger Len Bird som driver Mr. Clad Metal roofing & cladding, där svenske Hugo Rydberg från KG Hjelmgrens i Norrköping har jobbat tillsammans med sin franska kollega Rod under några månader.

25-årige Rod Chapovalov kommer från Frankrike och har tillbringat det senaste 17 månaderna i Sydney där han arbetar som plåtslagare för Mr. Clad Metal roofing & cladding. Med sig i bagaget från hemlandet har han tre år som plåtslagare och ett år som egen företagare. Skillnaderna mellan att arbeta med takarbeten i de båda länderna är stor, tycker han.
– Den största skillnaden är själva materialet och den tekniska kunskapen hos de lokala plåtslagarna och byggnadsarbetarna här i Sydney. Det känns som att många här inte har samma grundläggande kunskap och förståelse för takarbeten som vi européer har, säger Rod.
Rod har arbetat tillsammans med 21-årige Hugo Rydberg från KG Hjelmgrens i Norrköping, som under några månader har testat på livet som plåtslagare i Australien. Hugo håller med sin franske kollega:
– Det märks stor skillnad på kunskaperna här jämfört med hemma. I Australien går utseendet först, inte funktionen. Det är mycket pop-nit och fogmassa!
Rod instämmer leende:
– Ska jag välja vad som är bäst respektive sämst här jämfört med hemma så måste jag säga att bäst är den sköna, lugna rytmen och stilen hos folk här nere, men sämst är absolut materialet: bara silikon och popnitar!

På det här huset har Mr Clads personal monterat rännor, vindskivor och trp. En arbetsplats med fantastisk utsikt.

”Här får man köpa sin egen firmabil”
En annan stor skillnad jämfört med hemlandet Frankrike är tillgången på firmabilar och verktyg.
– I Frankrike står alltid arbetsgivaren för firmabil och verktyg. Men här har jag fått köpa min egen bil för att ta mig till jobben. Dessutom jobbar vi alltid åtta timmars arbetsdagar i Frankrike, men här kan det bli mycket kortare och tyvärr får vi ju inte betalt för mer än den tid vi arbetar, säger Rod, som trots skillnaderna trivs bra i Australien och tänker stanna ett bra tag till, ända till han får ett permanent visum, vilket man kan ansöka om, mot en kostnad, efter viss tid i Australien.
Rods och Hugos chef, Len Bird, som äger och driver Mr. Clad Metal roofing & cladding har valt att bara anlita europeisk arbetskraft.
– Genom att anställa europeiska plåtslagare, som Rod och Hugo, får jag bra, duktig och pålitlig arbetskraft som har koll på detta med väggtäckning och andra plåtslageritekniker.
– Här använder vi andra system men även det brukar de europeiska plåtslagarna snabbt lära sig eftersom de redan har så bra hantverkskunskap och utbildning hemifrån.

Det vackra innertaket, bestruket med 24 karats bladguld, är inte Mr Clads verk, men likväl imponerande. Mr Clad står däremot för husets yttertak.

Anställer gärna svenskar
Han tycker att det är stor skillnad på europeisk och inhemsk arbetskraft.
– Skillnaden är stor. De flesta australiensiska plåtslagare, eller jag ska snarare kalla dem takläggare, har ingen erfarenhet alls av byggnadsplåtslageri och arkitektur. De har varit lärlingar som så kallade ”colorbond roofers”, det vill säga takläggare som bara monterar korrugerad plåt, säger han och avslutar:
– Svenska plåtslagare är väldigt kunniga – jag anställer gärna fler! Så kommer ni till Sydney, ta kontakt med mig!

Text: Karin Cedronius & Hugo Rydberg
Foto: Hugo Rydberg
Publicerad: 2020-05-15
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2020)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!