Plåtslagarnas mustaschkamp avgjord

Edvin Backau på Falls plåtslageri uppmanade alla plåtslagare att slå ett slag för kampen mot prostatacancer, genom att skänka ett bidrag till Prostatacancerförbundet och låta mustaschen växa under hela november.

Insamlingen blev en succé och vinnarmustaschen är nu utsedd. Det blev Björklunds Plåt som vann kampen om den bästa mustaschen. Priset är ”en hink full av ära och berömmelse”.

– Det var tyvärr inte så många mustascher att välja på, men jag tror faktiskt att Björklunds mustasch hade vunnit oavsett, säger Edvin.

Vinnaren utsågs enbart utifrån mustaschen och hade ingenting med pengabidrag att göra.

– Det var bara en kul grej för att få fart på insamlingen, säger Edvin som har varit plåtslagare i tio år och sedan sju år tillbaka jobbar på Falls Plåtslageri i Örebro.

– Vi plåtslagare är en ganska liten yrkesgrupp och jag tänkte att det skulle vara kul att visa hur en liten grupp kan gå ihop och göra något stort. Vi kan sätta yrket på kartan på det sättet. Men även icke-plåtisar har hängt på och det är roligt.

Mustaschkampen fick stort genomslag och redan efter några dagar hade målet – 10 000 kronor – toppats.

– Jag har delat evenemanget på min Instagram och på så sätt har initiativet spridits vidare. Reaktionerna jag har fått är jättepositiva och visar både engagemang och uppskattning, säger Edvin Backau.

Edvin Backau på Falls Plåt lät sin egen mustasch växa under hela november. Så här ser han ut med nyansad ”plåtslagarmustasch”.

Känner du någon med prostatacancer?
– Nej, som tur är. Men jag vet att prostatacancer är en väldigt vanlig cancerform hos män och den får inte den uppmärksamhet den förtjänar. Det kan ju bero på att män är män och sällan vill prata om sådant som cancer, men forskning och behandling skulle gynnas av större uppmärksamhet runt sjukdomen. Jag tycker dessutom att screening för prostatacancer borde införas.

Edvin har inte tagit några liknande initiativ tidigare, men ofta skänkt en slant till forskningen för prostatacancer. Den här gången blev det 500 kronor ur egen ficka och 2 000 kronor från Falls.

Varför är du så engagerad i just den här frågan?
– Jag har alltid varit med och bidragit på ett eller annat sätt. I år ville jag göra en större insats. Man blir starkare tillsammans. Vi är en mansdominerad bransch och de flesta av oss kan odla mustasch. I bästa fall går det prestige i att försöka vinna och då kommer det in mer pengar.

Hur mycket har Mustaschkampen samlat in, allt som allt?
– 37 000 kronor. Jag fick höga förhoppningar när vi nådde målet på 10 000 kronor så snabbt men jag är verkligen imponerad. Alla som har bidragit ska ha en klapp på axeln och känna sig superstolta.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Publicerad: 2020-12-10
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #12.2020)

 

Fakta
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och årligen drabbas 10 000 män i Sverige av sjukdomen. Varje år, med start i november, samlar Prostatacancerförbundet in pengar som ska gå till forskning om sjukdomen och utveckling av behandlingsmetoder.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!