Under några av vårens varmaste veckor i maj var det dags för sju ventilationselever från när och fjärran att mötas i Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm för att skaffa sig fördjupade kunskaper i ventilation. I en mix av teori och praktik drillades de av skolans ventilationslärare Tommy Mejsäter och hans kollega Magnus Karlqvist.
En av eleverna var 18-åriga Amanda Fredriksson som utbildar sig till ventilationsmontör på Katrineholms Tekniska College, KTC. Det här var hennes andra period på branschskolan.
– Jag var här första omgången i höstas under tre veckor och det var också superbra. Lärarna är fantastiska, trevliga och pratglada. Vår huvudlärare Tommy är jättebra på att förklara. Jag kan till exempel ha lite svårt för att mäta ibland men då sätter sig Tommy ned med mig och visar exakt hur man gör så att jag fattar, säger Amanda.
På schemat under de tre veckorna på branschskolan stod bland annat ventilationsmontage 2, ventilationsservice och isolering. Det var ungefär lika många praktiska som teoretiska moment. Amanda gillar att hon fick chansen att verkligen fördjupa sig i ventilation under sin tid på branschskolan.
Jobba med händerna
– Det är jättebra att komma hit för här finns mycket mer material att jobba med. I vår vanliga skola kan vi inte hålla på så mycket med ventilation för där finns inte materialet och grejerna, men här kan vi verkligen göra allt, säger Amanda som går i skolan tre dagar i veckan och är ute på praktik två dagar när hon inte är på branschskolan.
Det är just att få jobba med händerna som är det bästa med jobbet som ventilationsmontör, enligt Amanda. Favoritmomenten är när hon får ”pilla med småsaker” som att byta ut delar på motorer. Så att det blev just yrket ventilationsmontör var givet redan i högstadiet för hennes del. Hon funderade även på snickare eller byggnadsplåtslagare men valde till sist ventilationsmontör och VVS- och fastighetsprogrammet.
Förslag från SYV
– Det var min studievägledare, SYV, som föreslog det eftersom hennes son gick samma program och tyckte att det var kul. Sedan har jag en farbror och kusin med en ventilationsfirma och de har berättat mycket gott om yrket, så det kändes rätt, säger Amanda som även var inbjuden till branschskolan på en rundvandring i ettan på gymnasiet och då fick ytterligare klart för sig att det var ventilation som hon vill hålla på med.
Flera av eleverna som deltog på den tre veckor långa utbildningen i Katrineholm kommer från andra delar av landet och bodde därför på skolan. Men just Amanda bor bara några mil utanför Katrineholm. Så under hennes första tre veckorsperiod på skolan i höstas bodde hon hemma och pendlade. Men denna gång valde hon att bo i en av skolans lägenheter under hela perioden.
– Det var skönt att slippa pendla och gå upp tidigt på morgonen. Det är även kul att vara kvar med de andra eleverna efter skoltid och hänga och snacka om vad de får göra på sina skolor.
Framtidsplaner
Amanda tar studenten nästa vår och har redan framtidsplanerna klara.
– Jag jobbar kvar ett tag på min praktikplats och sedan vill jag gärna åka utomlands och prova på att jobba med ventilation i till exempel Spanien. Jag brukar alltid spana in ventilationen när jag är ute och reser och just i Spanien har jag sett att det finns mycket att förbättra, så det vore kul om det gick att jobba där ett tag.
Amanda är ensam tjej både på sin utbildning och på praktikplatsen, men det är inget problem för henne.
– Jag brukar alltid få bra bemötande när jag är ute på jobb med min praktikplats, även om vissa blir förvånande när de möter en ung tjej som utbildar sig till ventilationsmontör. Men de allra flesta är sjysta och trevliga, säger Amanda och avslutar med en uppmaning:
– Jag tycker att fler tjejer skulle våga söka den här utbildningen för det är jättekul och passar oss tjejer precis lika bra som killarna.