Prisregn på Nordbygg

Nordbyggs näst sista dag avslutades i sedvanlig ordning med prisutdelning på Nordbygg Talks Scenen. Här belönades vinnarna av Stora Inneklimatpriset, Glaspriset, Glaspärlan, Nya Ögon på byggkeramik och givetvis Nordbyggs egen Guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet.

Det första priset att delas ut var Stora Inneklimatpriset som tilldelas ett företag eller organisation inom inneklimat, energi och vvs, som utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik som ska bidra till bra inomhusklimat och långsiktigt begränsad resursanvändning. I år gick priset till Eskilstunaföretaget Smartfront för sin metod att uppgradera fasad, ventilation och fönster på befintliga byggnader.

Stockholms stads miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) fick äran att dela ut priset till Stefan Forsberg, vd på Smartfront med motiveringen ”metoden har förutsättningar att bidra till effektiv renovering av miljonprogrammets flerbostadshus, med betydande förbättringar av inomhusklimat och energieffektivitet”.

Näst på tur var Glaspriset som i år gick till Kulturhuset i Stockholm som nyligen totalrenoverats. Ett pris instiftat av Glasbranschföreningen för att uppmärksamma projekt där användningen av glas tydligt har bidragit till att uppfylla arkitektoniska, funktionella, innovativa och hållbara kvaliteter. Därefter var det dags för en betydligt mindre byggnad att prisas då Långedrag Modern Art erhöll Glaspärlan 2022 för sin minimala konsthall i form av ett Affetallshus på 25 kvadratmeter.

Det slingrande cafét ”Bind ihop bandet” blev årets vinnare av Nya ögon på byggkeramik. 

Vinnare keramik

På Stockholmsmässans entrétorg ståtade årets vinnare av Nya ögon på byggkeramik, det slingrande cafét ”Bind ihop bandet” skapad av Fanny Tersmeden, Johannes Henriksson och Oscar Landing vid Arkitekthögskolan på Umeå Universitet. Studenterna har med detta förslag velat binda ihop keramikens hårda karaktär med ett mjukare formspråk som sällan representerats av keramik.

Vinnarna belönades med 25 000 kronor samt en inbjudan till ett program med studiebesök till Cersaie, världens största byggkeramikmässa i Bologna, Italien i samarbete med Byggkeramikrådet.

Max Rosenberg, vd Recoma samt Martin Ljungberg och Fredrik Rosenberg, båda säljare på Recoma poserar vid sin nyvunna Guldmedalj.

Nordbyggs Guldmedalj

Vinnaren av Nordbyggs Guldmedalj, priset för årets mest innovativa produktnyhet 2022, blev denna gång Recoma byggskivor. Skivor som är helt tillverkade av återvunna kompositförpackningar där enbart värme och tryck används vid tillverkningsprocessen vilket bidrar till ett lågt klimatavtryck.

Så här lät juryns motivering: ”Juryn väljer i år att premiera cirkularitet och att undvika farliga ämnen i vår bebyggda miljö. Att använda uttjänta dryckesförpackningar ger mycket låga emissionsvärden av såväl TVOC* som formaldehyd och tillverkningen i Sverige bidrar till att hålla transporterna nere. Juryn imponeras av att den innovativa produkten har potential till storskalig produktion. Eftersom materialet är återvunnet blir klimatavtrycket lågt, vilket ger ett bidrag till ett mer hållbart samhällsbygge. Recoma får guldmedaljen för sina byggskivor, tillverkade i Sverige av återvunna förpackningar”.

– Det har varit väldigt många fina nomineringar i år, men tyvärr kan ju bara en vinna. Recoma byggskivor är ett viktigt bidrag till den utveckling vi ser inom sektorn just nu och bidrar därigenom till en mer hållbar samhällsbyggnadsbransch, sa Lina Hann, projektchef på Nordbygg.

Byggskivor av återvunna förpackningar

Recoma byggskivor tillverkas i Sverige av återvunna kompositförpackningar som annars hade blivit avfall. Råmaterialet behandlas genom torkning, sterilisering, malning och pressas slutligen ihop under höga temperaturer. Inget tillsätts vid tillverkningen och den energi som går åt för tryck och värme kommer helt från förnybar energi. Material som blir spill vid tillkapning går tillbaka igen i processen som ny råvara.

– Det känns oväntat att vinna Nordbyggs Guldmedalj men det är verkligen en bekräftelse på att vi är på rätt spår i branschen. Vi är ganska nya då vi bara hållit på drygt ett år så det har gått i raketfart, säger Max Rosenberg, vd för Recoma.

Priset har delats ut under tio års tid och i år var det stor variation bland de nominerade produkterna, dock med den gemensamma nämnaren hållbarhet, med allt från cirkulärt tänkande till nya, spännande material och lösningar.

Förutom Anna Göth består juryn av Charlotte Steen, chefredaktör på Byggkoll på Svensk Byggtjänst, Anna Ryberg Ågren, vd för Byggmaterialindustrierna, Björn Florman från Materialbiblioteket och Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg på Stockholmsmässan.

* TVOC = Total volatile organic compounds, dvs den totala halten av flyktiga organiska ämnen.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!