Prylar för jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är januaris urval:

Mät trådlöst med ultraljud
Det har länge funnits två stora problem med behovsstyrd ventilation. Dels har mätningarna inte varit tillräckligt noggranna och dels har man inte kunnat gå tillräckligt lågt ned i luftflödet. Men Lindabs ultraljudsteknologi har löst dessa problem. Redan 2015 lanserade Lindab Ultralink, som med hjälp av ultraljudssensorer och trådlös kommunikation kan mäta temperaturen och luftflödet i ventilationssystem med stor precision och samtidigt gör det möjligt att minska energikonsumtionen. Dessutom är den okänslig för nedsmutsning. Under åren har Ultralink utvecklats ytterligare. Först kunde den mäta noggrant vid låga flöden, sedan gav den användaren möjlighet att reglera ventilationssystemet. Det tredje steget var att implementera trådlös kommunikation med hjälp av bluetooth så att man enkelt kan styra produkten genom en app.
I dag kan Ultralink dessutom mäta i ventilationssystem med samtliga standarddimensioner från 100 mm upp till 630 mm.

Säker och snabb infästning av sandwichpaneler
Nu lanserar SFS två nya skruvar för montage av sandwichpaneler. SXC16 är en panelskruv för infästning mot stålkonstruktioner och MDC är en självgängande panelskruv för att fästa sandwichpaneler mot betong. Den ökade diametern på SXC16 gör att utdragsvärdet har ökat med 30 procent, medan MDC har en nyutvecklad gänga som minimerar risken för sprickbildning i betongen. Båda skruvarna har en nyutvecklad och patenterad asymmetrisk gänga under huvudet som låser och vädertätar mellan bricka och panel. SXC16 finns i längder anpassade för paneler mellan 50–300 millimeter och tillverkas i rostfritt A2- och A4-stål. MDC som är tillverkad i rostfritt A4-stål har en gängdiameter på 7,5 millimeter och finns i längder för paneler mellan 50–300 millimeters tjocklek.

 

Spara vatten med miljösnickarbyxor
Fristads har tagit fram en miljödeklarerad kollektion arbetskläder, Fristads Green. Arbetsplaggen är först i världen att få en miljövarudeklaration eftersom de har designats för en tillverkning som minimerar användningen av vatten, material, energi och transporter. Färgning av textil är den del av klädtillverkningen som kräver mest vatten. Plaggen i Fristads Green färgas med tekniken e.dye, som minskar vattenförbrukningen i färgningsprocessen med 75 procent.
Med byxor från Fristads Green skulle Sveriges hantverkare kunna spara 3,6 miljarder liter vatten per år. Det motsvarar vattenförbrukningen i samtliga hushåll i Stockholm, Göteborg och Malmö under två veckor och är en minskning med 80 procent jämfört med traditionellt tillverkade arbetsbyxor. Fristads Green för hantverkare lanserades i höstas och består till att börja med av byxor, två jackor och en t-shirt.

 

Nya, smarta momentnycklar
Bahco förnyar och breddar nu sitt sortiment av momentnycklar. Det handlar bland annat om mekaniska och digitala moment- och vinkelnycklar med minne men också om nya insticksverktyg som ökar momentnycklarnas användbarhet och momentomvandlare för riktigt tunga uppdrag. Bland nyheterna finns även digitala momentskruvmejslar. De nya momentnycklarna är bredare och varierar bara mellan plus/minus två till fyra procents noggrannhet för inställningen.
Bahco 74W och 75 är två nya serier med justerbara klicknycklar, som klickar till vid inställt moment. Båda modellerna har ett fönster som visar momentet i både Nm och ft.lb. samt en klickmekanism som indikerar när rätt moment uppnåtts. Det underlättar för användare att uppnå rätt moment vid varje enskilt tillfälle, även i bullriga och mörka arbetsmiljöer. De digitala moment- och vinkelnycklarna i TAW-serien är smarta, elektroniska momentnycklar med vinkelmätning och möjlighet att exportera alla uppmätta momentvärden. Bahcos TAW-serie finns med moment mellan 0,6 till 800 Nm och kan tack vare sitt breda momentområde ersätta flera mekaniska nycklar.

Petzl öppnar ett nordiskt kontor
Det franska företaget Petzl, som tillverkar och säljer sportklättrings- och professionell säkerhetsutrustning, växer i Norden. Den 1 januari öppnade de ett kontor i Stockholm. I samband med detta gick Petzl dessutom över till direktförsäljning via återförsäljare i Sverige, Finland och Norge.
I och med den svenska etableringen kommer Petzl kunna erbjuda en ökad servicenivå och ökad teknisk support. Bland annat ska de öppna ett eget utbildnings- och prova-på-center samt satsa på ett nordiskt 3PL lager. Petzls produkter och ATEX pannlampor används av professionella användare i bygg- och energisektorn samt telekom och andra verksamheter inom höghöjdsarbete eller mörker och har höga krav på utrustning av hög kvalitet. Företaget rekryterar nu ett team till Sverige, Finland och Norge för att bygga upp och utveckla nya relationer med återförsäljare i respektive land.

Innovativt värmepumpsystem
BAS air Energy lanserade nyligen värmepumpsystemet BAS, som kan ge både värme, kyla och ventilation. Det skiljer sig från andra kända system genom att värme/kyla återvinns och luften byts ut i en och samma enhet. Resultatet blir en effektivare produkt ur både energi- och effektsynpunkt.
Arbetet med att utveckla tekniken i BAS har pågått under fyra år och mynnat ut i två patent samt i ett antal tekniska lösningar som på många sätt skiljer sig från dagens system på marknaden. Bakom projektet står innovatörerna Arne Moberg och Stefan Bredell i samarbete med KTH och Joachim Claesson på Energiteknik. Med hjälp av Thorén värmepumpar har en prototyp, som har genomgått tester på KTH, byggts.
Energimyndigheten beviljat ett innovationsstöd på 4,5 miljoner kronor för att forska vidare på de tekniska lösningarna i BAS. Arbetet ska pågå i två år, och en andra prototyp kommer att byggas sommaren 2020. Målet är att den första produkten skall finnas på marknaden 2022.

Publicerad: 2020-02-04
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #1.2020)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!