Prylar för jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är ett urval maj:

 

Hög precision vid låga luftflöden
Systemair har nyligen lanserat ett nytt variabelt luftflödesspjäll, OPTIMA-LV-R, som är avsett för att installeras i cirkulära kanaler för behovsstyrd ventilation, VAV. Spjället är speciellt avsett för noggrann flödeskontroll vid låga lufthastigheter, från 0,2 m/s upp till 6,0 m/s. OPTIMA-LV-R arbetar tryckberoende inom området från 2 Pa upp till 600 Pa. Optima-LV-R har en noggrannhet på maximalt +/- 5 procent avvikelse från uppmätt värde och kan monteras utan krav på raksträckor, direkt efter avstick eller böj, utan att det påverkar mätvärdena. Justering av luftflödet görs antingen direkt vid beställning eller på plats med hjälp av Belimotillbehören ZTH eller ZIP. De elektroniska regulatorerna kan användas för till- och frånluft och spjället kan användas fristående eller med flera andra enheter. Spjället finns i diametrar 100–400 och är även hygienklassade för användning inom sjukvård.

Slangfritt med ny klammerpistol
Med den nya, batteridrivna klammerpistolen M18 FUEL 18GS från Milwaukee Tool slipper du både kompressor och slang, eftersom den har en pneumatisk mekanism med kraft nog att driva in klamrar till rätt djup även i hårda material. Pistolen är även utrustad med verktygsfri djupjustering för att kunna spika i mjuka material utan att gå igenom. Konstruktionen är kompakt och lätt vilket gör det enklare att komma åt i trånga utrymmen. Klammerpistolen har serie- och kontaktavfyrningslägen och kommer med ett kontaktmunstycke och en vändbar bälteskrok.

Stryktålig handdator
Nya Nautiz X41 är en kompakt och robust handdator av Androidmodell som är utformad för effektiv datainsamling och kommunikation ute på fältet. Den kommer från svenska företaget Handheld Group och är IP65-klassad, vilket innebär att den är helt dammtät och har ett mycket bra skydd mot vatten. Nautiz X41 är en stryktålig handdator som är speciellt framtagen för mobilt arbete inom lager och logistik, kollektivtrafik, blåljus, rondering, säkerhet samt för fältarbete inom privata och allmännyttiga företag. Den kommer med en 1D-/2D-skanner och en fysisk knappsats för effektiv och tillförlitlig datainsamling i alla tuffa miljöer.

Jobba dammfritt
Nu har Bosch utökat sitt sortiment för dammfri borrning med ett batteridrivet dammutsug som har egen strömförsörjning: GDE 18V-26 D Professional. Det är kompatibelt med de fem vanligaste hamrarna från Bosch i tvåkilosklassen och skyddar användaren mot damm vid borrning på ställningar, lyftar eller svåråtkomliga ställen. Dammutsuget passar framförallt för hantverkare som åker mycket mellan olika arbetsplatser, eftersom de nu slipper bära på extra utsug. Leveransen inkluderar fyra dammfångare för olika användningar. Två för mindre borrdiametrar på 4–16 mm och två för större diametrar upp till 26 mm. Den passar för enheter med fast eller bytbart foder. Vid behov går det även att montera en förlängning för användning med borrar upp till 265 millimeter.

Bättre arbetsmijö med arbetsbock
P-Invent AB i Örebro har tagit fram arbetsbocken Bruse som passar särskilt bra för att använda när man ska bearbeta ventilationskanaler. Bruse är avsedd för kapning och bearbetning samt för att fungera som avlastningsplats på verkstäder och på byggarbetsplatser. Arbetsbocken Bruse bidrar också till att skapa en bättre arbetsmiljö och ergonomi på den tillfälliga arbetsplatsen.
– Bruse är framtagen som ett mer tillgängligt alternativ på marknaden då de arbetsbockar som finns idag är mycket dyrare. Dessutom är Bruse kompakt för att enkelt och snabbt kunna användas även på tillfälliga arbetsplatser, säger Per Ekblom på P-Invent.
Bruse är även smidig att sätta ihop och att plocka ner, vilket underlättar både transport och förvaring.

Sportiga arbetskläder
Fristads har lanserat en ny, sportig klädkollektion för hantverkare som vill uttrycka sin personliga stil även på jobbet. I kollektionen ingår ett par hantverksbyxor i joggermodell och en matchande sweatshirt med en design som tydligt inspirerats av sportvärlden.
Hantverkarbyxan är sportig i mjuk och slitstark stretch med smalt benslut och dragkedja. Modellen passar både kvinnoroch män. Byxorna har spikfickor som kan döljas och vikas in. Sweatshirten är tillverkad i ett mjukt stretchmaterial med andasfunktion och reflexdetaljer på ärmarna.
– Vi vet att hantverkare vill kunna vara bekväma på jobbet, utan att tumma på funktionaliteten. Träningsoverallen har återuppstått inom modevärlden och används inte längre bara i soffan och på väg till träningen utan är ett plagg som kan användas nästan var som helst, nu även på jobbet, säger Anastasios Lappas, Head of Design and Innovation på Fristads.

Full kontroll i handtaget
De nya svetsbrännarna från Fronius för manuell TIG-svetsning  kan anpassas individuellt, efter svetsarens personliga önskemål och den aktuella svetsuppgiften. Brännarens modulära konstruktion gör att alternativen blir många, hållbara och kostnadseffektiva.
Man kan välja mellan stort eller litet handtag och brännaren kommer antingen med ett enda reglage för inställning av strömstyrka eller med en extra JobMaster-display, där förprogrammerade inställningar kan hämtas. Den modulära konstruktionen av den nya TIG-brännaren från Fronius gör det möjligt att klara av många olika krav, utan att hela brännaren måste bytas. Dessutom är den en hållbar lösning eftersom brännaren inte behöver kastas, om kraven växlar eller om delar är defekta. Istället kan enskilda moduler enkelt bytas ut. Dessutom är det enkelt att byta brännarkropp utan verktyg med hjälp av Multilock-systemet.

Extra rivstarkt vindskydd
Halotex W25 från Mataki är ett nytt, extra rivstarkt, vindskydd med vattentäthetsklass W1 som skyddar mot både hård vind och regn under byggtiden. Det är uppbyggt av tre lager med kraftig PP-fleece på båda sidor och ett diffusionsöppet funktionsmembran (Sd=0,04 m) i mitten, vilket möjliggör en snabb uttorkning av eventuell byggfukt i konstruktionen. På ena sidan finns ett förtryckt rutnät på 100×100 mm för att underlätta räta linjer på byggarbetsplatsen.
Halotex W25 väger 120 g/m2 och kommer i dimensionerna 2,8×25 m och 2,8×50 meter. Produkten har 30 års garanti och finns bedömd i Byggvarubedömningen, Sunda Hus, Basta samt Svanens husproduktportal.

Fjärrstyrd effektiv strålkastare
Byggstrålkastaren GLI 18V-10000 C är enligt tillverkaren Bosch en av marknadens mest effektiva batteridrivna byggstrålkastare i 18V-klassen. Med ett ljusflöde på 10 000 lumen lyser LED-ljuset drygt fem gånger starkare än den hittills mest kraftfulla strålkastaren från Bosch. Ljusstyrkan överträffar en vanlig 500 W-halogenstrålkastaren och lyser effektivt upp stora arbetsområden, lokaler och rum. Ett ProCORE18V-batteri med 12.0 Ah gör att strålkastaren kan lysa i upp till sex timmar när den är inställd på mellanläget. Användaren kan dessutom smidigt para ihop den batteridrivna byggstrålkastaren med sin smarthpone via den inbyggda Bluetooth-modulen och fjärrstyra byggstrålkastaren via Toolbox-appen. Med ett knapptryck kan användaren slå på och stänga av, dimra, sammankoppla med andra strålkastare från Bosch.

Elektrisk skruvmejsel från Wiha
Den tyska handverktygsproducenten Wiha lanserar nu en ny elektrisk skruvmejsel som heter SpeedE II electric. Enligt tillverkaren är denna elektriska skruvmejsel både snabbare, starkare och mer flexibel i designen än sina föregångare. Med  två nya materialskyddsnivåer, 0,4 Nm och 1 Nm, har den även fler användningsmöjligheter. En batteridriven motor gör att skruvmejseln kan skruva tre gånger snabbare än en traditionell skruvmejsel för att sedan utlösa materialskyddsstoppet helt automatiskt. Den har utbytbara slimbits och ett skjutreglage som gör det möjligt att använda mejseln även vid skruvningsarbeten som kräver högre kraft. En särskilt kraftig ring-LED-lampa lyser upp arbetsområdet maximalt, vilket underlättar arbetet ytterligare för användaren och förhindrar skuggor på materialet.

Första batteridrivna murspårfräsen
Dewalts nya, batteridrivna murspårfräs DCG200 har en prestanda som matchar en nätanslutan 230 V-modell. Den passar bra för att snabbt och enkelt fräsa ut spår för kablar, ledningar och rör. Det kraftfulla 54V XR FLEXVOLT-batteriet i kombination med en kolborstfri motor gör att murspårfräsen är speciellt användbar på storskaliga byggarbetsplatser för att slippa långa sladdragningar eller på platser där tillgången på el är begränsad. Arbetshastigheten är på 9000 varv/minut och det maximala skärdjupet i massiv betong är 32 mm och kan justeras verktygsfritt utifrån användarens önskemål precis som skärbredden. Den regleras enkelt mellan 8 och 35 mm med hjälp av inbyggda distanser. DCG200 har dessutom inbyggda säkerhetsfunktioner som ger optimalt skydd mot farliga luftburna partiklar, minskad bullernivå och reducerad risk att utsättas för allvarliga skador.

Ny modell av snöräcke
Per Wikstrand AB har tagit fram en ny modell av snöräcke i profildurk. Den har ett stilrent och modernt utseende med tre rader med liggande rektangulära hål. Profildurken har låg vikt och är snabb och enkel att montera. Den finns i längderna 1,5 meter, 1,8 meter och 2,4 meter, vilket gör att produkten blir mer lätthanterlig och får fraktmässiga fördelar då den hanteras som styckegods och inte som långgods med specialhantering. Detta gör fraktkostnad lägre och leveranstiden kortare. Profildurken skarvas genom att den överlappas. Ena änden av profildurken är utvidgad så att skarvningen blir näst intill osynlig.

Robust bärbar dator
Nya bärbara datorn Dynabook Europe GmbH Tecra A30-G är en lätt, hållbar och robust bärbar affärsdator med Intel 10:e generationens processorer. Det är en flexibel och kostnadseffektiv dator med många olika säkerhets- och anslutningsfunktioner. Datorn väger bara 1,2 kilo och är kompakt och lätt samtidigt som den är robust och därmed passar bra för hantverkare ute på fältet. Batteritiden är 15 timmar och skärmen, som är 13.3 tum, ger en skarp och reflexfri bild även i utmannande ljusförhållanden.  Trots sin lätta och ergonomiska form erbjuder A30-G den prestanda som krävs för att ge fullt stöd till dig som behöver arbeta – oavsett om du är ute på fältet eller inne på kontoret.

 

Publicerad: 2020-05-29
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2020)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!