Prylar för jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är oktobers urval:

Styr dina hörselkåpor med mobilen
3M har nyligen lanserat en uppdaterad version av hörselkåpan WS Alert XPI, som styrs med en mobilapp. Appen gör det framförallt lättare att ställa in och justera när man rör sig i bullriga miljöer och löpande behöver anpassa kåporna när det ljudet runt omkring förändras. Användaren kan enkelt navigera i menyerna för att hitta radiokanaler, justera volymen på musik, telefonsamtal och omgivningsljud samt Equalizer och Bass Boost. Med appen blir det också enkelt att slå upp bruksanvisningen både i text- och videoform samt hitta svaren på de vanligaste frågorna.
Appen är kostnadsfri och finns på svenska, engelska och flera andra språk. Den fungerar både på iOS och Android. Även i fortsättningen går det att göra alla inställningar manuellt med hjälp av stora knappar på kåporna, vilka är lätta att hantera även med handskar på händerna.

 

Ergonomiska excenterslipar
Bosch utökar sitt sortiment med två nya excenterslipar, GET 55-125 och GET 75-150, som är anpassade för olika användningsområden. Verktygen är utrustade med motorer på 550 respektive 750 watt som ger hög ytkvalitet och med ett klick kan användaren dessutom växla mellan finslipning, grovslipning och polering med direktdriven roterande avverkning – och därmed uppnå upp till tre gånger snabbare avverkning.
Sliparna är utformade med en ergonomisk knopp med soft grip och smalt greppomfång. Verktygen har också stödhandtag på båda sidor samt ett avtagbart skydd som skyddar slipskiva och arbetsstycke vid kantnära arbete. Båda maskinerna är dessutom utrustade med en hastighetsväljare i sex steg och lämpar sig för bearbetning av olika typer av ytor.
Tillsammans med sliparna medföljer en slipskiva med flera hål samt slipnätet M480 Net.

Bättre säkerhet i byggbranschen
Serien Perform & Protect från Dewalt utökas nu med nya produkter, alla med strikta krav när det gäller vibrationer, damm och kontroll. Verktygen är resultatet av ett utvecklingsarbete som Dewalt bedrivit de senaste 12 åren, med syfte att sätta hantverkarens säkerhet och hälsa högst på dagordningen. Varje Perform & Protect-produkt har inbyggda säkerhetsfunktioner som har konstruerats för att fungera även i de allra tuffaste arbetsmiljöerna. Allt för att användaren ska kunna arbeta effektivt och samtidigt känna sig trygg utan att behöva oroa sig över hälso- och skaderisker. Dewalt har lagt fokus på följandetre områden: dammhantering, vibrationsreducering och teknisk verktygskontroll.
I den nya serien ingår exempelvis verktyg och tillbehör som borrhammare, murspårfräs, dammutsug och dammsugare.

Klädkollektion med miljödeklaration
Arbetsklädestillverkaren Fristads nya kollektion Fristads Green, är världens första klädkollektion med miljövarudeklarationen EPD (Environmental Product Declaration). Vilket innebär en deklaration som visar plaggens totala miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. I dag används EPD inom till exempel byggsektorn, men har aldrig tidigare applicerats på kläder. Kollektionen, som är avsedd för hantverkare, består inledningsvis av byxor, två jackor och en t-shirt. Plaggen har skapats med en process som minimerar användningen av material, energi och transporter och projektet var ett samarbete mellan Fristads och forskningsinstitutet RISE.
– Bra arbetskläder skyddar människor, men det ska inte ske på bekostnad av miljön. Genom att ta fram en EPD vill vi sätta en standard som hela branschen kan använda för att minska sin påverkan på miljö och klimat, säger Anders Hulse, vd för Fristads.

Förbättrad ergonomi och ökad produktivitet
Hiltis nya handhållna motorkap, DSH 600-X, väger endast 9,8 kg och är utrustad med innovationer såsom en helt ny konstruktion av klingskydd och arm. Detta innebär att motorkapen har ett kapdjup på 120 mm med 300 mm diamantklinga, vilket minskar antalet kapningar som behövs i många vanliga jobb. DSH 600-X har också en snabbstart i tre steg med automatisk choke, vilket gör verktyget mycket lätt att starta. Det finns också en inbyggd klingbromsteknologi som gör att klingan stannar helt på mindre än sju sekunder, vilket betyder ökad säkerhet för dig som användare. Kapen har utvecklats för att ge en balanserad känsla samtidigt som säkerheten och produktiviteten har förbättrats vid kapningar i murverk, betong och stål. För att hantera problemet med damm har Hilti även lanserat en självsugande höghastighetspump för vatten. När den ansluts till DSH 600-X, levererar den ett konstant vattenflöde, som dämpar dammbildning vid alla typer av kapning.

Dimensioneringsprogram för takavvattning
Mataki har utvecklat ett webbaserat dimensioneringsprogram för takavvattning, som gör arbetet mer tidseffektivt samt att det blir enklare att följa gällande regelverk. Programmet används för dimensionering av invändig takavvattning enligt SS-EN 12056-3 och SS 824031. Användaren fyller i uppgifter om geografisk plats, ytskikt och takyta med mera och därefter genererar programmet information om flödesmängd samt hur många takbrunnar och lövfångarsilar som krävs för att avvattna ytan korrekt. Tjänsten riktar sig framförallt till arkitekter, konstruktörer och takentreprenörer men är öppen för alla.
– Manuella beräkningar är både komplicerade och tidskrävande. Nu räcker det att fylla i några grundläggande uppgifter och sedan gör programmet jobbet åt dig. Informationen sammanställs i ett överskådligt pdf-dokument, säger Mikael Kemp, produktchef på Mataki.

Publicerad: 2019-11-27
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #10.2019)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!