Prylar på jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är ett urval i maj 2023:

Lys upp din närmiljö

Flex Scandinavia har nyligen lanserat den smidiga panelbelysningen EGO Power+ LT1000E, som är extra enkel att bära med sig, ansluta till ett stativ eller hänga på krokar. Panelerna är vikbara och diffuserade för att ge en mjukare ljuseffekt, vilket gör det lättare att hitta din optimala arbetsbelysning så väl som att skapa en mer soft belysning. Behöver du mer ljus har du fem olika nivåer att välja mellan och LT1000E har dessutom ett boostläge med 10 000 lumen, vilket gör att du kan belysa stora ytor. LT1000E har en väderbeständig konstruktion, tål temperaturer mellan -15° och +40°C, och är kompatibel med alla Ego Arc Lithium-batterier.

Stege av återvunnen aluminium

Arbetsbock 5500+ har funnits med i Wibe Ladders sortiment länge. En gedigen bock, byggd för att klara 300 kg belastning i stället för de 150 kg som krävs enligt produktstandarden. Den kommer nu att tillverkas av återvunnen aluminium, som består av minst 75 procent förbrukade konsumentvaror som byggmaterial, fönster och liknande. Resterande är en mix som kan variera beroende på tillgång och det återvunna aluminiumet har ett koldioxidavtryck på max 2,3 kg CO2e per kg aluminium, vilket är 85 procent mindre än världsgenomsnittet. Wibe Ladders är en del av Hultafors Group som har satt upp fyra långsiktiga mål som går i linje med FN:s globala mål om för att minska inverkan på miljön och klimatet.

Utökat sortiment inom ventilation

Sedan 2015 har Bevego haft ett nära samarbete med Trox Auranor, som är en ledande aktör inom luftfördelning på den europeiska marknaden. Nu tar Bevego nästa steg och utökar erbjudandet med produkter inom både behovsstyrd ventilation (VAV) samt klimat- och kylbafflar tillsammans med Trox.
– För att möta en ökande efterfrågan på produkter inom energioptimering har vi på Bevego valt att komplettera med Trox produktsegment inom behovsstyrd ventilation. Med stigande energipriser och allt mer fokus på hållbarhet är ett rimligt antagande att antalet ”energirenoveringar” kommer öka framöver, och då ligger dessa produkter mer rätt i tiden än någonsin, säger Thomas Bengtsson, affärsområdeschef inom ventilation på Bevego.

Så hanterar du vårens temperaturväxlingar på utejobbet

Att jobba ute på våren innebär tvära kast mellan iskyla och värmande vårsol. För att hantera temperaturväxlingarna gäller det att tänka smart.
– Främst ska man klä sig för att vara så bekväm under arbetsdagen som möjligt oavsett yttre omständigheter, men det finns också säkerhetsrisker förenade med att bli för kall eller för varm på jobbet, där allt från finmotorik till koncentrationsförmåga och omdöme påverkas. Därför är det viktigt för både medarbetare och organisation att man klär sig rätt, vilket kan vara en utmaning när vädret växlar, säger Lena Bay Højland, produktionschef på Fristads.

– Vi tänker ofta att extremhetta eller extremkyla är det svåraste att hantera men många gånger kan växlande temperaturer under en och samma dag utgöra lika stora utmaningar eftersom det är svårare att förbereda sig. Därför vill vi med våra tips ge svenska utomhusarbetare så bra förutsättningar som möjligt, fortsätter Lena Bay Højland,

Skaljacka och skalbyxor är ett viktigt funktionsplagg för dig som jobbar ute när temperaturen växlar. Om man väljer ett ofodrat skalplagg går det att använda året runt om man tillämpar flerlagersprincipen. Välj vattentäta plagg med en vattenpelare (vattenskydd) på minst 10 000 mm, vilket klarar både ihållande regn och snö under längre tid. Välj också skalplagg som andas bra, vilket behövs om du har ett fysiskt arbete. Sikta på ett RET-värde (andningsförmåga) under 20.

För att fullt ut dra nytta av skalplaggen och hantera väderväxlingar så behöver du arbeta effektivt med lager. Med lager kan du enkelt ta bort eller lägga till klädesplagg under arbetsdagen. Det minskar risken för att du blir svettig eller frusen under arbetspasset. Välj ett underställ av syntet för att se till att så mycket fukt som möjligt transporteras bort från kroppen. Om det är lite kallare kan du lägga till ett andra lager med fleece innanför skallagret. Mellanlagret är också ett lager som du enkelt kan ta av och på under dagen beroende på hur temperaturen växlar.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!