Prylar på jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är ett urval i juli 2023:

Ny infästning för solpaneler

Bevego har under många år arbetat med Weland Stål som leverantör inom taksäkerhet och nyligen inleddes ett nytt samarbete, då Welands infästningar för solpaneler presenterades som ett nytt produktsegment i Bevegos sortiment.

Weland Stål använder sin långa erfarenhet inom taksäkerhet och applicerar samma arbetssätt på solcellsinfästningen för att hålla samma höga standard. Produktutvecklingen och tillverkningen sker utifrån höga krav och Weland testar sin infästning utifrån liknande krav som taksäkerheten. Du som är van vid att använda produkter från Weland Stål kommer känna igen dig i deras solcellsinfästning.

Weland använder sig också av ett praktiskt och användarvänligt kalkylprogram där man får hjälp med beräkningar, dimensioner och ritningar. Verktyget kommer du åt på Welands hemsida, och du kan också ta hjälp av Bevegos medarbetare som är utbildade i verktyget. Du matar in information som taktyp, mått och geografi, och får fram ett optimalt underlag för projektet. Dokumentationen berättar hur mycket och vilken typ av solcellsinfästning som ska användas, och hur den ska monteras.

Nu finns hela sortimentet från Weland Stål tillgängligt via Bevego och plåtslagare som handlar taksäkerhet och som även monterar infästning till solpaneler kan därmed beställa allt under ett tak.

Designtak med integrerade solceller

Lindab riktar sig nu till de som vill optimera sin investering i ett nytt tak genom att producera egen el, men som ändå inte vill kompromissa med takets design genom att lansera deras populära takprofil SolarRoof, utrustad med en ny och förbättrad solpanel.

Solpanelen, som är mindre än tre millimeter tjock, är lätt böjbar och anpassningsbar efter underlaget. De finns i två olika svarta utföranden, matt och blank, och är förmonterade på plåten. Själva plåten går att få i sju olika kulörer och effekten i solcellen ligger på 200W per m2 och installerad på Lindabs takprofiler blir effekten 149-173W per kvadratmeter, beroende på val av profil.

Lindab SolarRoof kan beställas genom plåtslagare som bandtäckt profil eller som profilerat tak med klick-funktion. Den monteringsvänliga klickvarianten kan också beställas direkt hos de bygghandlare som erbjuder Lindabs sortiment.

– Med Nya SolarRoof ger vi plåtslagare en möjlighet att erbjuda en kompletterande produkt samtidigt som det klassiska hantverket bevaras. Det är ju trots allt ett klassiskt plåttak, men med sladd. Det enda som krävs är att en behörig elektriker installerar en växelriktare och kopplar in det, säger, Joakim Jönsson, produktchef på Lindab SolarRoof.

Mångfacetterad borrmaskin

Boschs nya GSR 18V-90 FC Professional, är en trådlös borrmaskin som är mer kompakt än tidigare modeller och som har betydligt mer kraft. Genom sitt användargränssnitt ger den också användarna mer kontroll och alla verktyg – från kompakta borrmaskiner till geringssågar med upp till 2 000 W likvärdig effekt med sladd – kan köras på samma 18V-litiumjonbatteri och laddare, vilket sparar tid, utrymme och pengar för hantverkare.

Den borstlösa motorn är lämplig för krävande tillämpningar och ger betydligt mer prestanda än sin föregångare, tack vare 64 Nm hårt vridmoment och 36 Nm mjukt vridmoment, samt en rotationshastighet på upp till 2 100 varv per minut. Den nya FlexiClick-modellen är också 4 mm kortare, vilket är särskilt användbart för arbete i trånga och svåråtkomliga utrymmen, som till exempel underskåp i köket.

Precis som sin föregångare har Bosch GSR 18V-90 FC en precisionskoppling och KickBack Control. Precisionskopplingen har en elektronisk styrenhet som förhindrar att verktyget drar åt skruvar för hårt. Det innebär mindre slitage på materialet och kopplingen, vilket förlänger verktygets och tillbehörens livslängd.

Bättre kontroll på dina transportbilar

I genomsnitt letar en byggnadsarbetare efter försvunnen utrustning 10 minuter varje dag, vilket blir 38 timmar av förlorad arbetstid varje år. Om företaget även tappar bort utrustningen blir kostnaderna ännu större.

Abax har nyligen lanserat Smart Inventory. En tjänst som ger övervakning i realtid av kundernas verktyg och utrustning i flera fordon, vilket gör att skåpbilarna alltid kan vara fullt utrustade och redo för nästa jobb utan att man behöver kontrollera dem fysiskt.

För att använda lösningen skapar kunderna en inventarieförteckning med hjälp av sitt Abax -system och kan tilldela enskilda verktyg eller utrustningsdelar till ett enskilt fordon. Om en skåpbil lämnar en plats i 10 minuter utan en av de tilldelade utrustningarna får föraren och vagnparkschefen en varning, så att de eller en kollega snabbt kan hämta den glömda utrustningen. Det minimerar eventuella inkomstförluster på grund av förlorade eller försenade jobb för att skåpbilarna inte är fullt utrustade.

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!