Prylar på jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är ett urval i november 2023:

Appen som underlättar ditt riskarbete

Roofac, som levererar fallskyddsprodukter och utrustning för företag, har nyligen lanserat en app som kommer att underlätta säkerhetsarbetet för många som jobbar på tak. I appen kan du till exempel göra din riskanalys, skapa en räddningsplan samt lägga in certifikat och utrustning. Det här är viktigt inte minst för att arbetsmiljöverket kräver att både en riskanalys och en räddningsplan finns på plats och att dessa kan uppvisas vid en inspektion. Även uppdragsgivaren och beställaren kan efterfråga riskanalys och räddningsplan, och det är en arbetsgivares ansvar att ta fram detta.

Peter Tagner, säljare av fallskydd på Roofac, tror att den största nyttan med appen blir just att man enkelt och digitalt kan skapa både en riskanalys och en räddningsplan:

– Det kan vara svårt att veta hur man tar fram en riskanalys eller en räddningsplan. Det är dessutom inte alla som vet att man måste göra detta inför varje projekt. I Roofac App är det superenkelt, det är några ja/nej-frågor man svarar på och sedan genereras en pdf. Utifrån sina svar får man också förslag på åtgärder att vidta. Pdf-filen sparas i appen och kan sedan visas upp vid behov, säger Peter.

Det är inte bara vid arbetet på hög höjd som du har nytta av Roofac App och kan göra dessa riskanalyser och räddningsplaner. När du klickat dig in i appen får du välja mellan områden som till exempel takarbeten, arbete i vindkraftverk, arbete med drunkningsrisk, arbete i slutna utrymme, snöskottning på tak, med mera.

Förutom riskanalyser och räddningsplaner är det en mängd olika dokument att hålla koll på. När du genomför en utbildning eller får ett certifikat väntar dessutom ofta ett plastkort att hantera, men kortet behöver inte bäras med i fysiskt format, utan det fungerar precis lika bra i digital version. Du fotograferar bara kortet och lägger enkelt in bilden i Roofac App. Alla certifikat finns då samlat på ett och samma ställe och går att komma åt när det behövs.

I appen finns även checklistan ”Räcke”, som det är bra att gå igenom vid montagekontroll av RSS fallskyddsräcke, samt funktionen ”Utrustning”. Enligt Svensk Standard SS-EN 365:2004, ska nämligen all personlig fallskyddsutrustning besiktigas en gång per år och detta ska dokumenteras. I Roofac App lägger du enkelt in inspektionsprotokollet från besiktningen av din fallskyddsutrustning.

Appen är helt kostnadsfri och finns både i Appstore för Iphone och på Google play för Android.

Roofac erbjuder ett komplett sortiment av fallskydd och produkterna hittar du hos Bevego där många av artiklarna lagerhålls.

Ny standard inom plåtbearbetning

Cidan Machinery Group har nyligen lanserat den nya maskinen, RAPIDO 41 SSM, konstruerad för att möta de rigorösa kraven för modern plåtbearbetning. Maskinen designad för att bearbeta känsliga material som rostfritt stål, koppar och aluminium med noggrannhet och omsorg.

RAPIDO 41 SSM, som har en bredd på fyra meter, kan dessutom stapla stora ark som överstiger 1 000 millimeter på djupet, vilket ökar produktionen utan att kompromissa med kvaliteten.

– Som en del av vårt engagemang för innovation, kvalitet och hållbarhet har vi utvecklat RAPIDO 41 SSM för att möta inte bara dagens utmaningar utan också för att förutse morgondagens, säger Petter Hjelmqvist, vd på Cidan Machinery Group.

 

Bättre helhetsbild med ny värmekamera

Höga energikostnader och stor efterfrågan på hållbar fastighetsdrift gör det viktigare än någonsin att lokalisera och åtgärda felkällor till förluster av värme och kyla. Testos värmekameror bjuder på smidig termografering och detaljrika värmebilder. Det gäller inte minst testo 883-2 vars prestanda gör att kameran snabbt upptäcker köldbryggor, konstruktionsdefekter, värmeläckor och andra avvikelser.

Kamerans upplösning är på 640 x 480 pixlar, vilket ger en bildkvalitet i toppklass och värmekänsligheten på NETD 40mK innebär att testo 883-2 upptäcker även väldigt små avvikelser. Lägg därtill det nya vidvinkelobjektivet som gör att du får en helhetsbild direkt utan att behöva backa ut i gatan eller in på en angränsande fastighet.

Utöver den tekniska prestandan rymmer testo 883-2 även en rad smarta funktioner som på olika sätt bidrar till enklare och effektivare arbete.

 

Ett smidigt verktyg för ventilationsbranschen

Lindab har nyligen presenterat den senaste uppdateringen av appen Vent Tools. Denna uppdatering tar användarupplevelsen till en ny nivå och ger unika verktyg för att förenkla och effektivisera arbetet inom ventilationsbranschen.

– Med denna uppdatering stärker vi vårt åtagande att erbjuda innovativa och användarvänliga lösningar för våra kunder inom ventilationsbranschen. Vi har lyssnat på våra användares önskemål och har nu uppdaterat såväl gränssnitt som funktioner, vilket kommer att underlätta ännu mer för våra användare, säger Magnus Jacobsson, affärsområdeschef ventilation på Lindab.

Här följer ett urval av funktionerna i Vent Tools

  • Kanalberäkning. Hitta den optimala kanalstorleken som är energieffektiv och enkel att installera. Först väljer du form på kanalen. Sedan väljer du vad du vill beräkna. Skriv in dina kända värden eller justera skjutreglaget, så kommer resultatrutan att justeras i enlighet med detta.
  • Geometrin kring höjd- och breddförskjutning med T-kopplingar och olika böjar kan beräknas för att kapa kanalen korrekt eller anpassas för en given situation.
  • Flödesmätning. Med funktionen luftflödesmätning kan du hitta k-faktorn för luftdon, luftventiler och kanalprodukter samt beräkna luftflödet, baserat på tryckmätningen.

 

Nytt koncept för arbetskläder

Fristads unika koncept för arbetskläder fortsätter att växa med en lansering av plagg gjorda för att skydda mot regn, vind och kyla. De nya ytterplaggen kommer att ingå i Fristads koncept Alnaryd, Haverdal, Tyresta och Skarup, som alla karaktäriseras av en egen passform, funktionalitet och stil.

Alnaryd utökas med en ny skaljacka och skalbyxor samt en fodrad vinterjacka och vinterbyxor, som alla är tillverkade i Fristads vattentäta, vindtäta och ventilerande Airtech-material. Dessutom lanserar Fristads två plagg som är tillverkade av återvunnen polyester: en funktionell och slitstark skaljacka i konceptet Haverdal och en fleecejacka i Polartec-material i det Tyresta-serien. Skaljackan är tillverkad av ett lätt material i fyrvägsstretch och är ett bra val för användare som värdesätter flexibilitet och komfort över allt annat. Fleecejackan i Polartec har hög andasfunktion, transporterar fukt och har god värmeisolerande förmåga.

– Som en del av vårt hållbarhetsarbete arbetar vi kontinuerligt med att ersätta konventionella material med återvunna alternativ men vi kompromissar aldrig med kvaliteten, eftersom det skulle påverka plaggets livslängd negativt och göra det mindre hållbart för miljön i det långa loppet. När vi väljer ett mer hållbart material till ett plagg, kan våra kunder lita på att vi har gjort allt för att säkerställa att det lever upp till våra höga kvalitetskrav, säger Lena Bay Højland, Product Director på Fristads.

Ventilationskanaler av återvunnet glas

Isover och Climate Recovery har ingått ett samarbete kring Climate Recovery Originator, en ljuddämpande rektangulär ventilationskanal av glasull från återvunnet glas.

Climate Recovery tillverkar och säljer i dag runda, ljuddämpande, förisolerade kanaler av återvunnet material i storlekarna Ø125-Ø315. I och med ett nytt samarbete med Isover kommer Climate Recovery nu att erbjuda ett breddat produktprogram där kompletta ventilationsinstallationer kan monteras med förisolerade och ljuddämpande kanaler även för större storlekar i rektangulärt utförande.

– Detta blir ett unikt och mycket starkt erbjudande till kunder med höga krav kring hållbarhet och energieffektivitet. Samarbetet är en ”perfect match” och de största vinnarna kommer att bli kostnads-, miljö- och energimedvetna fastighetsägare samt hyresgäster till fastighetsägare som installerar framtidens ventilationskanaler, säger Ulf Arnemo vd på Climate Recovery.

Både Climate Recoverys och Isovers produkter är tillverkade av glasull. Det ger komprimerbara produkter och platta paket vilket bidrar till minskat antal transporter.

– Climate Recovery är ett innovativt företag med unik kunskap och erfarenhet som liksom Isover har fokus på cirkulärt byggande. Tillsammans kan vi erbjuda en totallösning av självbärande och förisolerade kanalsystem, som ett alternativ till traditionella plåtkanaler, något vi är helt ensamma om inom ventilationsbranschen, säger Per Ferm, kategorichef teknisk isolering, Isover.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!