Prylar på jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är ett urval i mars 2021:

Skarvbara vajersystem

Det har blivit allt vanligare att använda vajersystem som förankringspunkt för personliga fallskyddsystem, inte minst eftersom de uppfyller Arbetsmiljöverkets krav på ergonomisk arbetsmiljö. Med ett vajersystem kan man förflytta sig över takytan vid en infästningspunkt som löper med vid förflyttning. Men när ytorna är stora kan hanteringen av vajern bli tungarbetad. Det har Moraföretaget CW Lundberg uppmärksammat och lanserar därför en lösning med skarvbar vajer i olika längder. Lösningen kompletterar CW Lundbergs tidigare vajersystem och fördelarna är flera. Det finns till exempel alltid rätt längd i lager och de skarvbara längderna är lättare att hantera – en 30 meters sträcka väger bara åtta kilo, jämfört med till exempel en sträcka på 200 meter som väger cirka 50 kilo. Det blir även enkelt att göra justeringar, utan att behöva byta ut hela vajerlängden. Det gör att den skarvbara vajern även är mer kostnadseffektiv.

 

Reparation av takbeläggningar

Bevego har tagit in produkten Flash Seal från danska Perform i sitt sortiment. En produkt som används för tätning och reparation av takbeläggningar. Flash Seal fungerar på de flesta typer av material, som tegel, aluminium, koppar, galvaniserat stål, rostfritt stål, betong, gips, och bitumenbaserade produkter som takpapp.
Flash Seal används genom att användaren applicerar ett lager om 1,5 centimeter med en pensel. När materialet har härdat är det helt vattentätt. Det är smidigt att använda på till exempel mastskydd, ventilationsrör och ståltak som annars kan vara problematiskt att täta. Materialet kan täta sprickor med en bredd upp till fem milimeter. Det har även tunn viskositet, vilket betyder att det kan täta mycket små hål och sprickor.

 

Årets transportbilar utsedda

I slutet av 2020 vann PSA-gruppens Citroën ë-Jumpy, Opel Vivaro-e och Peugeot e-Expert, det prestigefyllda priset International Van of the Year 2021. Det är till 100 procent elektriska transportbilar och det blir andra gången på tre år som PSA tar hem segern.
– Priset bekräftar vår framgång bland kompakta transportbilar och vikten av vår elektrifiering som vi har designat för våra transportbilar. Något som betyder att vi inte kompromissar för våra kunder, säger Xavier Peugeot, Senior Vice President på PSA-gruppen.
International Van of the Year-juryn består av 24 transportbilsjournalister från hela Europa och juryn har utsett en vinnare varje år sedan 1992.

 

Bra kraft i ny mutterdragare

Makitas nya mutterdragare, TW001G XGT, har både högt vridmoment och förbättrad användbarhet med ett automatiskt stoppläge för omvänd rotation. Det gör att maskinen stoppar efter att bulten eller muttern är tillräckligt lös. Den nya XGT-tekniken gör dessutom att det bara tar 28 minuter att ladda batteriet helt fullt. På en laddning klarar mutterdragaren av att dra åt 350 höghållfasta bultar.

 

Ny underlagsduk klarar mer

Mataki Haloten T1 är den första underlagsduken i byggbranschen som är anpassad för både svetsbara och klistrade tätskikt. Produkten är värmetålig, formstabil och rivstark. Dessutom har den en halksäker yta för att öka säkerheten vid montering. Tack vare den värmetåliga mineralstommen är duken formstabil och veckas inte vid höga temperaturer. Den lämpar sig därför för svetsbara tätskikt av bitumen. Haloten T1 är även rivstark och klarar skarpa vik vid kanter och takdetaljer där traditionell byggpapp lätt går sönder.

 

Fjäderlätt och superstark

En effektiv kolborstfri motor gör att den nya borrskruvdragaren, DS18DD, från HiKOKI har samma kompakta storlek och vikt som ett 12-voltsverktyg trots att det är en 18-voltsmaskin. Att den är kolborstfri gör även att slitaget på motorkomponenter är minimalt och att verktyget är mer eller mindre underhållsfritt. DS18DD är utrustad med motorbroms, steglös höger- och vänstergång med konstant kraft- och spindellås så det blir enkelt att byta verktyg. Den har även gummerat ergonomiskt grepp och integrerat LED-ljus. //

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!