Prylar på jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är ett urval i maj 2021:

Breddar produktportföljen

Verktygsleverantören Bacho lanserar nu sågande och kapande tillbehör till sina mulitmaskiner. I sortimentet finns allt från sågblad och klingor till slipplattor, knivblad och spackel. De nya tillbehören kan användas för att kapa, slipa och skära såväl trä och metall som keramik och marmor. Samtliga tillbehör i både standard- och specialmodellerna är utrustade med starlockfäste.
I standardssortimentet finns bland annat bimetallblad för trä, spik och tunn metall. För grövre metall finns slitstarka TiN-belagda blad som enligt Bacho håller 100 procent längre än obelagda hårdmetallblad och 30 gånger längre än snabbstålsblad.
För Bachos mulitverktyg finns en segmentklinga i snabbstål som klarar arbeten i upp till en millimeters metallplåt. För metall finns en bimetallklinga med lång livslängd som är framtagen för plankapning av metallplåt, upp till cirka en millimeter.

 

DuraFrost – nu även på aluminium

Lindab DuraFrost har varit ett populärt material för bandtäckning ända sen lanseringen 2018. Nu utökar Lindab sitt utbud och erbjuder den tåliga beläggningen även på aluminium.
Färgsystemet DuraFrost är mycket glans- och färgbeständigt och ger ett bra korrosionsskydd. Beläggningen är dessutom optimerad för att erbjuda god slitstyrka. Nya DuraFrost Aluminium är av extra mjuk plåtslagerikvalitet och materialet kan falsas både med maskin och för hand.
– Vi har sedan några år tillbaka erbjudit Durafrost på stålplåt och produkten har tagits väl emot av marknaden. Den ger det ett mycket trevligt estetiskt slutresultat på grund av sin matta finish. Därför byter vi nu till detta färgsystem även på vår aluminium, säger Martin Krolikowski, produktchef plåtslageri på Lindab Sverige.
På närbilden går det att se att beläggningen ”rynkar” sig, vilket gör den mer reptålig. Kulören är samma som bilden på huset. Kulörprover finns att beställa på lindab.se, det kan också vara bra att få med i texten.

 

Enklare filterbyte med dubbel filterbox

Den dubbla filterboxen Unik från Rec Indovent gör det enklare och mer kostnadseffektivt att göra filterbyten i lägenhetsaggregat – en process som tidigare har varit logistiskt svår och tidskrävande. Tack vare den låga bygghöjden och att både tilluftsfilter och frånluftsfilter sitter i samma box är det möjligt att komma åt filtren via en brandlucka från både korridorer och trapphus. Filterboxen passar bra i flerbostadshus där fastighetsägaren ansvarar för filterbyte. Det kapar tider då det gör att man inte måste annonsera filterbytet och vara beroende av att boende är hemma vid filterservice.

 

Ny flexibel byxa

En av vårens nyheter från arbetsklädestillverkaren Fristads är en hantverkarbyxa med fyrvägsstretch. Byxorna har alla de grundläggande funktioner och fickor som finns på traditionella hantverkarbyxor och kommer i både herr- och dammodell.

– Vi såg att det fanns ett behov av allsidiga hantverkarbyxor som är slitstarka, sköna och prisvärda. De här byxorna möter det behovet och har testats grundligt av våra användare, som har gett oss värdefull feedback under hela utvecklingsprocessen, säger Lena Bay, Product Director på Fristads.

Parallellt med lanseringen av hantverkarbyxan släpps även ett par hantverkarshorts i samma stil och material, med fyrvägsstretch och hög komfort.

 

Smarta benders ökar flexibiliteten

Uveco har lanserat en helt ny benderserie som bland annat har vinklade hjul, vilket gör att man kan bocka plåten 90 grader utan att skada den. En annan nyhet är att de levereras med två benderhjul. De flesta andra benders har ett hjul med en radie på 0,7 mm som främst är anpassad för lackerad stålplåt. Den nya serien har även ett hjul med 2 mm radie som ger ökad radie och är anpassat för mjukare material som zink, aluminium och koppar.
I den nya serien ingår följande benders:

Perfect Bender, som tack vare sina vinklade hjul kan bocka upp till 100 grader, vilket ger en 90 graders vinkel, utan att skada plåten.

Maxi Bender III som kan köras över falsarna på färdiga och utkörda profiler och passar perfekt för ståndfalser och dessutom har stora stora hjul som gör att den även fungerar på förfalsad plåt.

Disc Bender, med vilken du kan böja plåten från 90 grader till 180 grader.

 

Ny aluminiumplåt i många kulörer

I början av april lanserade Areco en ny bandtäckningsplåt i aluminium som de kallar ABA. Den kommer att fungera som ett komplement till det befintliga PLX-sortimentet. ABA färgmatchar Arecos takavattningsprodukter i stål och finns i 0,80 mm plåttjocklek i följande dimensioner: coil 610 mm (70 m2),  coil 1230 mm (100 m2) och format 2500×1230 mm. Bandtäckningsplåten kommer i ett spektrum av olika kulörer – från mörkröd och ärggrön till antracitgrå och svart och en hel massa färger däremellan.

(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2021)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!