Prylar på jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är ett urval i juli 2021:

Det nya svarta inom takavvattning

Tidigare har det varit svårt att hitta mattsvarta takavvattningssystem, men nu lanserar Plannja takavvattning i en stilfullt mattsvart kulör.
– Svart är den vanligaste kulören på tak och takavvattning, och därför är det den första kulören i matt utförande som vi lanserar, säger Jacob Steinwall, produktutvecklare på Plannjas avdelning för takavvattningssystem.
Många tilltalas av det eleganta och sobra uttrycket mattsvart ger, vilket möjligtvis kan bero på kulörens förmåga att absorbera ljus.
– Det är lätt att tro att skillnaden på glans inte syns så tydligt, men den är betydande. Ljus speglar sig inte lika mycket i den matta ytan och det påverkar hur man upplever materialet, säger Jacob Steinwall.
Materialet är stålplåt från Sverige. Beläggningen, GreenCoat RWS Pro BT, är biobaserad och grunden är svensk rapsolja. Takavvattningssystemet kan köpas hos återförsäljare i hela Norden.

Paketlösning för öppning och stängning av taklucka

Fastex har utökat sitt sortiment med en paketlösning för öppning och stängning av takluckor helt i 4 mm rostfritt stål. Paktet innehåller uppställningskrok, kedja, ledbult med låsmutter samt bultar och flänsmuttrar för infästningen. Allt enligt rekommendationerna i AMA-Hus. Som tätning mot ytskiktet följer det med dubbelhäftande butylgummi.

 

400 kilometer på tre minuter

Nya Citroën ë-Jumpy Hydrogen är en eldriven transportbil som har en räckvidd på över 400 km, enligt WLTP. Bilen är utrustad med två energikällor: en 45 kW bränslecell som producerar elektricitet genom förbrukning av vätgas, och ett batteri på 10,5 kWh som agerar som 50 km reservräckvidd. Om vätgastanken blir tom övergår driften automatiskt till det elektriska batteriet för att underlätta körning till närmaste drivmedelsstation.
Den trecylindriga vätgastanken är placerad tillsammans med batteriet under förarsätena. Denna teknik möjliggör påfyllning av vätgas på under tre minuter och därmed en omedelbar återställning av räckvidden.
Batteriet laddas automatiskt genom elektricitet som genereras från bränslecellen. Det kan också laddas som vanligt vid en laddningsstation och även delvis genom energiåtervinning vid fartminskning.
Kombinationen av energikällor gör nya Citroën ë-Jumpy Hydrogen till en kraftfull elektrisk transportbil som släpper ut noll CO2 och därmed inte begränsas av miljözoner som finns i till exempel städer. De första transportbilarna väntas bli tillgängliga för kunder i Europa under hösten.

 

Transportbil med 100 procent eldrift

Opel har nyligen lanserat nya Movano-e, sin första helt eldrivna transportbil i det stora segmentet. Den finns i fyra längder och tre höjdutföranden, vilket ger en lastvikt på 2,8–4 ton och en lastkapacitet på 8–17 kubikmeter. I den högsta versionen är de bakre lastdörrarna 2,05 meter höga, vilket är klassledande i segmentet.
Elmotorn i nya Opel Movano-e har en styrka på 90 kW (122 hk) och ett vridmoment på 260 Nm. Beroende på version kan kunder välja mellan ett batteri på 37 eller 70 kWh, vilket ger en räckvidd på 117 och upp till 224 km, enligt WLTP. Batteriet är smart placerat under lastutrymmet för att inte inskränka på den invändiga volymen, samtidigt som det underlättar stabiliteten under körning.
Nya Movano-e erbjuder också de senaste uppkopplingsmöjligheterna för att underlätta varje resa. Med OpelConnect och appen MyOpel är det enkelt att få information om körning, räckvidd, service och annat som underlättar ägandet av en elektrisk transportbil.

OBS! Plåt & Ventföretagen har ett förmånsavtal med K.W. Bruun Automotive AB som innebär att alla medlemmar kan köpa denna Opel med en fördelaktig rabatt. Läs mer på pvforetagen.se.

 

Bultpistol med en enda patron

Hiltis nya bultpistol, DX 6, är en världsunik nyhet på byggmarknaden i och med verktygets enda universalpatron. Det innebär att den kan användas för en mängd olika applikationer utan onödiga mellanmoment.

Tidigare var användaren varit tvungen att byta patroner för infästning av olika typer av material i betong eller stål, det vill säga produktiviteten minskade, särskilt när jobbet bestod av flera olika typer av arbetsmoment. Men med DX 6 går det alltså att undvika detta eftersom verktyget endast har en universalpatron, som kan användas för varierade applikationer såsom montering av innerväggsskenor, isolering, vattensäkring och formsättning.

Det finns också möjlighet att komplettera med en kraftigare patron för särskilt krävande applikationer. Denna patron är ett kraftfullt tillskott med ett marknadsledande energiomfång på 140-345 J.

DX 6 har också en Bluetooth-anslutning som varnar användarens smartphone när verktyget behöver rengöras eller lämnas in på service. Verktyget är också lätt att ta isär för rengöring genom en enkel knapptryckning.

 

Vinkelslipar för professionellt bruk

Den nya Biturbo-serien från Bosch utökas nu med de tre vinkelsliparna GWS 18V-15 C, GWS 18V-15 SC och GWX 18V-15 SC. Samtliga är optimerade för användning med 8,0 och 12,0 Ah ProCORE18V-batterier. Batterierna gör att prestandan hos de nya vinkelsliparna kan jämföras med nätanslutna maskiner på 1 500 watt.
Sliparna kapar upp till 50 procent snabbare än den tidigare högst presterande vinkelslipen från Bosch om 18 volt. De är också tio procent kortare än konkurrerande modeller på marknaden.
Säkerheten förbättras tack vare sensorbaserade funktioner som Drop Control och KickBack Control, som stannar motorn omedelbart om verktyget faller i golvet eller om skivan skulle fastna.
Hantverkaren kan även styra vinkelsliparna med hjälp av en smartphone eller surfplatta och på så vis enkelt justera varvtalet. GWS 18V-15 SC och GWX 18V-15 SC har tre förinställda varvtal, som kan kompletteras med ytterligare tre för totalt sex olika hastigheter.
I Bosch Toolbox-appen kan användare se vinkelslipens status, vilket gör det enkelt att planera underhåll av verktyget.

//

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!