Prylar på jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är ett urval i mars 2023:

Förbättrad design på spännband

Nordfab har nyligen lanserat en helt ny design på sitt Quick-Fit-spännband, som används för ihopsättning av rör och rörkomponenter. Det nya spännbandet har en förbättrad överlappning av ändarna samt ny form på packningen, vilket ger bättre kvalitet med minskad risk för läckage.

När Nordfabs rörsystem sätts ihop och monteras med Quick-Fit-spännband krävs varken nitar, skruvar eller svetsning. Det minskar monteringstiden och driftstopp med mer än 45 procent, jämfört med montering av flänsade rör eller nitade och hopskruvade rördetaljer. Spännbandet gör det även möjligt att snabbt och enkelt plocka isär rörsystemet vid exempelvis rengöring eller flytt.

Låt ventilationen matcha inredningen

Full flexibilitet med designfrihet är vad Lindab har eftersträvat vid framtagandet av de nya designhöljena för Plafond XD, en kylbaffellösning som kan monteras på flera olika sätt i ett rum och sedan kläs in med dessa designhöljen. De finns i sju olika utföranden. Huvudsyftet är att erbjuda designalternativ som skapar ett optimalt inomhusklimat, men som även har ett utseende som faktiskt kompletterar rummet.

– Vi vill erbjuda marknaden en större valfrihet när det kommer till designen av aktiva kylbafflar. I stället för att vara ett störande moment kan det bli en naturlig del av rummet som smälter in i rumsmiljön, eller kanske till och med ger rummet en extra dimension. Dessutom kan de enkelt flyttas om exempelvis planlösningen skulle behöva förändras, säger Magnus Jacobsson, affärsområdeschef ventilation på Lindab.

Plafond XD kan installeras där du behöver den. Placera den dikt an taket, med avstånd mot taket, upp mot en vägg, eller montera ett vägg-till-vägg-hölje med rätt antal bafflar.

Eftersom vatten bär på betydligt mer energi än luft, kräver aktiva kylbafflar mycket mindre ventilationsdimensioner och luftmängder för att ge samma värme- och kyleffekt som ett traditionellt värme-, ventilations- och luftkonditioneringssystem (HVAC).

Batteridrivna värmejackor

Att hålla värmen är viktigt för komforten och arbetsglädjen. Och än verkar det dröja innan vårsolen kommer och värmer oss. Därför kan en varm jacka vara en lösning. Flex har batteridrivna jackor i både fleece och softshell i flera storlekar och med flera uppvärmningsnivåer för att passa din egen individuella må-bra- temperatur. Alla är dessutom utrustade med Flex-batterisystem samt med många smarta fickor med dragkedja.

Ny kraftfull verktygstrio

Bosch Professional utökar segmentet av sladdlösa verktyg, i sin Biturbo-serie, med tre nya 18V-verktyg. Det första verktyget är den sladdlösa borrhammaren GBH 18V-40, som ska fylla ut gapet mellan GBH 18V-36 och GBH 18V-45 C. Det andra är Boschs första kolvsåg GSA 18V-28, vilken möjliggör kapning av gjutjärnsrör snabbt, tillförlitligt och sladdlöst. Nummer tre är den sladdlösa vinkelslipen GWS 18V-180 PC, som med stort skärdjup och bekväm hantering kombinerar fördelarna med stora och små vinkelslipar.

De nya verktygen från Bosch Professional drivs som vanligt av Bosch ProCore18V-batterier på 5,5, 8,0 och 12,0 amperetimmar (Ah). Batterisystemet är kompatibelt med nya AmpShare, vilket ska skapa ett 18V-system för proffs oavsett val av verktyg. AmpShare består i nuläget av fler än 25 varumärken och är kompatibel med fler än 200 verktyg, och fler är att vänta. För professionella hantverkare sparar en batteripark och kompatibla laddare både tid, utrymme och pengar, men är även mer skonsam för miljön.

Säkrare arbetsmiljö med nytt vajersystem

För att underlätta alla former av takarbeten har Plannja nyligen lanserat ett nytt vajersystem, med ett patentsökt fäste som gör arbetet säkert och störningsfritt. Det nya systemet har utvecklats för att göra det enklare att arbeta på tak och möta behovet av en okomplicerad säkerhetslösning, i linje med arbetsmiljöreglerna.

Plannjas vajersystem bygger på säkerhet och användarvänlighet. Samma vajer monteras längs stegar och bryggor. Användaren behöver inte koppla om mellan olika säkerhetslösningar och störs därmed inte i sitt arbete. Ett öppet fäste gör montaget enkelt, man lägger i vajern i fästet i stället för att skjuta på fästena längs vajern. Systemet är stabilt, lätt att fästa och inga extra detaljer behövs.

Vajern finns i valfri längd, vilket är ovanligt i produktkategorin, alternativt levereras på 50 eller 100 meters rullar. Därtill är systemet kompatibelt med befintliga bryggor och stegar från såväl Plannja som andra fabrikat. Bland användarna finns plåtslagare, takentreprenörer och montagefirmor som jobbar med tak.

Falsupptagare som sparar tid

Uveco har nyligen lanserat FalzBender som är ett set med två falsupptagare för upptagning av hög- och lågfals.

– FalzBender är ett verktyg vi väntat på i flera år, säger Albin Andersson på Oskarsons Plåtslageri, som var en av de första som testade nyheten när den kom ut i slutet av förra året.

– Den är tidsbesparande och effektiv. Nu slipper vi det tidsödande jobbet att göra låg- och högfals för hand. Det sparar både kropp och tid. Dessutom sker tillverkningen med större precision och bättre resultat, fortsätter han.

En av de stora fördelarna är att det nu är enkelt att få till de plåtar som behöver specialgöras på plats. Visserligen tillverkas de flesta plåtarna inne på verkstaden, men det händer allt som oftast att passbitar behövs och att på ett enkelt sätt lösa dessa på plats sparar tid.

FalzBender levereras i en tålig väska för att smidigt kunna transporteras mellan jobben.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!