Prylar på jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är ett urval under hösten 2020:

Effektivt verktyg för demontering
Uveco har nyligen lanserat Falz Cutter. Ett verktyg som är avsedd för demontering av gamla bandtäckta plåttak. Den klipper av falsen snabbt och lätt och kan placeras i ändan av dubbelfalsen eller på valfri plats. Det är möjligt att bara klippa bort mindre ytor såsom vid montering av huvar, runt skorstenar, takfönster med mera.
Vid transporter av Falz Cutter samt efter arbetsdagens slut, kan verktyget med fördel placeras i den medföljande väskan av militär kvalitet, som även är utrustad med skyddande isolering. Falz Cutter finns tillgängliga hos er lokala plåtgrossist.

 

Stötdämpande skyddsskor
Mascot Footwear Carbon är en ny serie skyddsskor för alla hantverkare som är tillverkade  med en tåhätta av kolfiber, ett sulmaterial av XL Extralight Eva samt spiktrampskydd i Mascolayer. Det mjuka och böjliga spiktrampskyddet ger en god komfort, där skon följer fotens naturliga rörelser både i stående och i knästående position. Skornas ytmaterial är dessutom tillverkat av 50 procent återvunnen polyester.
Kolfiber är ett mycket lätt men exceptionellt starkt material som gör tåhättan motståndskraftig mot slag och tryck. Dessutom är tåhättan i kolfiber metallfri och leder varken kyla eller värme. Skyddsskorna är utrustade med en lätt, smidig och innovativ sula av XL Extralight Eva som bidrar till en låg vikt, god komfort och hög stötdämpning, som gör skorna särskilt behagliga att ha på sig hela dagen. Sulan ger skorna en extraordinärt god stötdämpning som skonar rygg och ben mot stötar under hela arbetsdagen. Det minskar upplevelsen av trötta ben och fötter efter en lång arbetsdag.

 

Fixar krävande åtdragningar
Makitas nya slagskruvdragare, TD001G, finns i den nyligen lanserade XGT-serien ger upp till 220 Nm åtdragningsmoment och klarar 800 skruvar på en laddning. TD001G har tio åtdragningslägen: ett effektläge med fyra varvtal och sex assistanslägen. En minnesfunktion ger användaren möjlighet att snabbt växla mellan två sparade inställningar. Bitsen installeras i ett steg, och den robusta bitshållare med kullager hindrar bitsen från att vobbla.
Slagskruvdragaren har en mängd funktioner som underlättar arbetet, exempelvis ett ergonomiskt handtag, den bekvämt placerade reverseringsbrytaren och bältesklämma för tillfällig upphängning. Tack vare den bakomliggande XGT®-tekniken kommunicerar batteriet och maskinen digitalt med varandra. Det gör dem förberedda för framtidens arbetsuppgifter och förlänger batteriets livslängd väsentligt.

 

Smart övervakning av din utrustning
Telematikföretaget Fleet Complete har nyligen lanserat en helt ny spårningsteknologi som spårar och lokaliserar all sorts utrustning, utan egen strömkälla, dygnets alla timmar.
Teknologin bakom den nya utrustningskontrollenheten, Fleet Complete AT2, övervakar placeringen av dina verktyg, maskiner och utrustning och medarbetarna slipper därmed slösa dyrbar arbetstid på att leta efter utrustning, verktyg och maskiner och kan direkt lokalisera utrustningen i en digital livekarta.
Den lilla enheten placeras enkelt på valfri utrustning, som till exempel släpvagnar, containers, pallar, cyklar och stegar. Enheten är också vattentät för att tåla det nordiska klimatet året runt. Om utrustningen helt plötsligt börjar röra på sig, aktiveras AT2-enhetens rörelsesensor och varnar dig som ägare om händelsen. Du kan också ställa in arbetstid och få varningar om utrustningen förflyttas utanför arbetstid.
Traditionella utrustningskontrollsystem kan behövas skickas in till leverantören när batteritiden är slut, men med Fleet Complete AT2 kan du själv göra batteribytet. Med vanliga AAA-batterier vaknar enheten till liv igen och sträcker sig i upp till tre år till.

 

Nya grepp i uppdaterade tänger
Bahco har förnyat och uppdaterat sitt sortiment med Ergo-tänger. Genom användartester, som nyligen genomförts, har nya tänger utvecklats och tidigare modeller förbättrats. Det handlar bland annat om ergonomiskt förbättrade handtag och optimal gripvidd för hög klippkraft med minimal kraftåtgång. Totalt 13 stycken Ergo-tänger har uppdaterats och där finns också en helt ny spetskombinationstång, 2629G ERGO, med en rundad huvudform för maximal åtkomlighet i trånga utrymmen. Samtliga tänger har fått smala men tydligt markerade skuldror som ger bra stöd utan att försämra åtkomligheten. Ytterligare en uppdaterad Ergo-tång finns och det är en avisoleringstång.

 

Digitalt verktyg förenklar projekteringsarbetet
För att skapa ett perfekt inneklimat krävs det att man tar hänsyn till byggnaders egenskaper, brukarnas behov och hur yttre och inre faktorer samverkar och påverkar inneklimatet. Det är komplexa samband som är svåra att beräkna om man inte har ett effektivt dimensioneringsverktyg tillhands. Lindabs TEKNOsim utvecklades i sin första version i mitten på 90-talet och har kontinuerligt utvecklats för att leva upp till marknadens växande behov av ett effektivt och tillförlitligt dimensioneringsverktyg med vilket du kan beräkna såväl värme som kylbehov utifrån byggnadens egenskaper och geografiska placering.
Några av nyheterna i TEKNOsim 6.0 är det uppdaterade gränssnittet där du kan bygga upp en hel fastighet, rum för rum. Förutom effektberäkningar, kan du även beräkna energianvändning. I TEKNOsim får användaren även tillgång till Lindabs hela sortiment av vattenburna produkter. Detta för att snabbt kunna skapa en färdig lösning där verkliga prestanda beräknas korrekt utifrån dynamiska förlopp. Programmet är verifierat av både Chalmers Industriteknik och Lunds Tekniska Högskola.

Publicerad: 2020-11-12
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #9.2020)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!