Reparbete med säkerheten i fokus

De har tvättat Globens utsida, rostskyddsmålat Turning torso, monterat juldekorationer och inspekterat höga broar – allt hängandes fritt i rep. För Klätterservice, som jobbar med reparbete, är säkerheten alltid i främsta fokus.

Det kan handla om allt från inspektion av höga byggnader, kraftverk, broar eller betongkonstruktioner till underhållsarbeten på hög höjd. När det är för högt, för otillgängligt eller helt enkelt vid mindre punktinsatser där det blir alltför dyrt att bygga upp stora byggnadsställningar. Då kallas reparbetarna på Klätterservice in. De är ett repklättringsföretag där medarbetarna, förutom certifieringar inom höghöjdsarbete, även är utbildade hantverkare av olika slag. Här arbetar allt från elektriker och målare till plåtslagare och snickare. En av dem är Johan Lernell, platschef på Klätterservice Stockholmskontor. Han berättar att säkerheten alltid kommer först i företagets verksamhet.
– Vi utför alltid alla våra reparbeten i ett 2-repssystem med ett arbetsrep och ett back-up-rep, där vi använder minst två av varandra oberoende infästningspunkter. Och varje arbetsdag börjar med en riskanalys.

Stränga säkerhetsregler
Klätterservice är certifierade för reparbete via en internationell organisation som heter SPRAT, som har mycket tajta säkerhetsregler, faktiskt mer stränga än Arbetsmiljöverkets. Det innebär bland annat skillnader i utbildningarnas omfattning, procedurer och säkerhetsmedvetenhet.
– Arbetsmiljöverkets säkerhetskrav är tyvärr ganska låga när det gäller reparbete. Om man upphandlar reparbete efter de kraven är risken stor att det inte blir säkert, effektivt eller professionellt, säger Johan Lernell och fortsätter:
– Vi har istället valt att rätta oss efter det amerikanska organet SPRATs regelverk. Rent praktiskt handlar det om hur vi jobbar med repen och att det i varje team alltid finns minst två personer där minst den ena innehar den högsta nivån av certifiering – en så kallad SPRAT Level III supervisor. För att nå upp till nivån supervisor krävs det mellan 3–5 års heltidsarbete hängandes i rep.

Reparbetarna på Klätterservice, som är certifierade enligt SPRAT eller IRATA, använder ett 2-repsystem med ett arbetsrep och ett back-up-rep.

Utbildar för ökad säkerhet
Att säkerhet är a och o vid arbete på hög höjd säger sig själv, ändå slarvas det med detta på många arbetsplatser runtom i landet. Det visar inte minst olycksstatistiken. Klätterservice har som ambition att öka kunskaperna om säkert arbete på hög höjd hos sina kunder och branschkollegor. Därför håller de även i utbildningar, både ute hos kunder och på plats i en fullt utrustad utbildningslokal.
– Jag tycker att det är viktigt att företag med anställda som arbetar på hög höjd blir bättre på att utbilda sina medarbetare inom säkerhet, säger Johan Lernell.

Johan Lernell

Du som har en bakgrund inom plåtslageri, hur tycker du att säkerhetstänket är generellt i den här branschen?
– Plåtslagare, precis som många andra yrkesgrupper som arbetar på utsatta tak och andra platser, har ofta en invand och vedertagen praxis i sitt sätt att arbeta som inte alltid är det säkraste. Det är som att man låter sig invaggas i falsk säkerhet när man går på ett tak och har en byggnadsställning. Men det är precis lika viktigt att arbeta med fallskydd och annan skyddsutrustning på både två som 102 meters höjd.

Vad kan Plåt & Ventföretagens medlemmar lära sig av er verksamhet, när det kommer till säkerhet?
– Det är att se till att alla har god utbildning kring att kunna arbeta med fallskydd, att se till att alla efterlever de regler som finns och att ständigt utbilda de som arbetar på hög höjd. Flera av våra samarbetspartners inom plåt och ventilation har vi fått genom att arbeta tillsammans på projekt. En erfaren reparbetare från Klätterservice tar hand om säkerheten och hjälper den mer erfarne plåtslagaren med arbetet. Det blir säkert, effektivt och utvecklande!

Text: Karin Cedronius
Foto: Klätterservice
Publicerad: 2020-01-31
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #11.2019)

En renovering av Uppsala domkyrkas torn är näst intill omöjlig att utföra utan reparbete.
Klätterservice har bland annat rengjort Globens yta med hjälp av sina reparbetare.


MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!