Rickard siktar på pallplats i OS

Han är inte bara plåtslagare, han är även EM-silvermedaljör i lerduveskytte. Nu ska Rickard Levin Andersson försvara Sveriges färger vid OS i Paris. Månaderna dit är fyllda av stenhård träning, tävlingar och – så klart – jobb på Pogab i Älvängen.

Rickard Levin Andersson testade lerduveskytte för första gången när han som elvaåring följde med en grannpojke på en aktivitet för sommarlovslediga skolbarn. Det räckte med ett enda besök på skjutbanan för att han skulle fastna för sporten.

– Det var kärlek vid första ögonkastet. De höll på att inte få mig därifrån för jag tyckte att det var så himla kul, minns Rickard.

Många medaljer

Efter något år var han tillräckligt bra för att börja tävla och sedan dess har han inte slutat. I dag är han 33 år och tävlar i grenen olympisk trap. Under årens lopp har Rickard kammat hem än den ena än den andra vinsten på skjutbanan. På meritlistan finns allt från EM-silver till SM- och NM-guld samt ett brons i European Games. Och till sommaren siktar han på den största idrottstävlingen av alla – han har blivit uttagen till Sveriges olympiska trupp i skytte i OS i Paris.

– Det är verkligen askul! Jag är så taggad och glad att få representera Sverige i OS. Det är stort. Men jag har inte hunnit bli nervös än, för det är ju ett tag kvar och jag har många andra tävlingar innan dess att fokusera på först. Nervositeten kommer nog när det närmar sig, säger Rickard som under högsäsongen april–september tränar tre, fyra gånger per vecka och tävlar så gott som varje helg, både i Sverige och utomlands.

Lerduveskytte stor sport

Lerduveskytte är en stor sport i hela världen, ju längre söderut desto mer populär är den. Även i USA och Kina är den stor och Rickards gren, olympisk trap, är den näst största grenen. Men Sverige har inte varit med och tävlat i OS sedan 1980-talet. För att få komma med tävlar man om en kvotplats, vilket Rickard gjorde på EM 2022. Men trots att han då kammade hem en kvotplats var det inte självklart att just han skulle få tävla i OS.

– Nej, jag vann platsen åt Sverige, men sedan har jag fått tävla mot mina konkurrenter om att få vara den som åker till OS och tävlar, säger Rickard.

Vad är det som lockar med sporten?

– Jag gillar att man tävlar mot sig själv och att den fortfarande, efter så många år, utmanar mig. Jag lär mig hela tiden nya grejer och kan alltid bli lite bättre. Det gör att jag aldrig tröttnar. Det är lite som med plåtslageriet, faktiskt.

Bestämde sig efter öppet hus

När han inte tränar eller tävlar i lerduveskytte arbetar Rickard som plåtslagare hos Pogab i Älvängen. Där har han varit ända sedan praktiken i gymnasiet och trivs som fisken i vattnet, både med yrket och arbetsplatsen.

– Plåtslageriet utmanar mig också. Jag gillar att jag måste klura ut lösningar och att det är nya problem att lösa varje dag. Vet jag inte hur jag ska genomföra en viss uppgift så får jag ta reda på det, helt enkelt. Det finns liksom inga problem som inte går att lösa med en plåtbit.

Men att det skulle bli just plåtslagaryrket var ingen självklarhet för Rickard. Även det var något av en slump, precis som när han fastnade för lerduveskytte en gång i tiden.

– Jag gick i högstadiet och hade ingen aning om vad jag ville ”bli när jag blev stor” och så gick jag på ett öppet hus i Bräckegymnasiet eftersom jag tänkte att ett yrke inom byggbranschen skulle passa bra ihop med mitt skytte.

Tävlat i plåtslageri

På Bräckegymnasiet hade de anordnat en tävling där besökarna skulle klippa isär en plåtbit på tid och kunde vinna biobiljetter.

– Tävlingsmänniska som jag är var jag ju tvungen att vara med och tävla, trots att jag inte hade en aning om vad en plåtslagare gör. Men jag fastnade och tyckte att det verkade vara kul med plåtslageri så jag sökte den inriktningen sedan.

Det har han aldrig ångrat. Plåtslagaryrket passar Rickard som hand i handske och han är i dag en uppskattad och skicklig medarbetare på Pogab. Han har till och med tävlat inom plåtslageriet – redan 2016 var Rickard med i svenska yrkeslandslaget och deltog i Euroskills i grenen plåtslageri.

– Jag trivs jättebra, både med hantverket och min arbetsplats. Jag har mycket frihet här och kan kombinera jobbet med träningen och tävlandet, trots att jag måste vara borta en hel del under högsäsongen.

Månader av hårdträning

Nu stundar några månader av hårdträning innan det bär av till Paris och OS. Med sig tar Rickard, förutom sitt hagelgevär, en enorm envishet och kämpaglöd.

– Ja, det är nog mina bästa egenskaper som lerduveskytt: att jag har pannben och är jäkligt envis.

Och Rickards kollegor och chefer är, jämte familjen, hans främsta hejarklack. Inte minst chefen Mathias Mattsson är väldigt stolt över att ha en OS-skytt i sitt stall.

– Jag är väldigt stolt över att Rickard har blivit uttagen till OS, som ju är den största idrottsliga scenen man kan tävla på. Han har alltid skilt sig från mängden med sin passion för både sitt hantverk och för skytte, vilket har drivit honom till otroliga framgångar, säger Mathias Mattsson och tillägger:

– Att vi på Pogab har fått vara en del av denna resa, från dag ett när Rickard kom till oss som en ambitiös praktikant, till att nu se honom som en del av den olympiska eliten, är en ära. Hans historia är ett levande exempel på vad som är möjligt när man kombinerar hårt arbete med en dröm.

 

Fakta Rickard Levin Andersson
| Ålder:
33 år. | Familj: Sambo, två söner. | Bor: Grönnäs, Skepplanda. | Gör: Plåtslagare på Pogab och lerduveskytt. | Aktuell: Ska representera Sverige i OS i Paris i grenen olympisk trap. | Meriter: EM-silver, SM-guld, NM-guld och brons i European Games.

Lerduveskytte
Lerduveskyttet är till sin karaktär likt en bollsport där det handlar om att i en koordinerad kroppsrörelse, via en så kallad ”sving”, göra en mjuk men distinkt anläggning och få hagelgeväret att ”söka upp” det rörliga målet, det vill säga lerduvan. Skytten själv ”ropar fram” duvan som, beroende på gren, slungas ut med olika hastighet och i olika vinklar från kastmaskiner. I grenen olympisk trap har man fem stationer som är placerade 15 meter bakom de 15 kastmaskinerna. Kastmaskinerna är placerade i rak linje och arrangerade i grupper om tre placerade framför varje skjutstation. Duvorna kastas ut i varierande höjd, sidvinkel och hastighet enligt ett av nio olika scheman. En hel tävling omfattar 125 duvor som skjuts i serier om 25 duvor. Fakta: skyttesport.se

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!