Rusta för framtiden – se över lönsamheten

Stor eller liten. Nybörjare eller erfaren. Det spelar ingen roll. Alla medlemsföretag har nytta av att gå förbundets kurs ”Lönsamt företagande”, där ni lär er att ta ett samlat grepp om lönsamheten och får en konkret handlingsplan att jobba efter.

Som företagare vill du att din verksamhet ska gå runt, men det självklara målet är förstås vinst. För att uppnå det är det inte nödvändigt att skapa och utveckla något som är helt unikt, däremot behöver du vara öppen för nya möjligheter och ha en tydlig plan för hur lönsamheten ska förbättras. Det handlar i grund och botten om att ställa rätt frågor och att använda rätt verktyg.

Fokus på lönsamhet

Plåt & Ventföretagens kurs ”Lönsamt företagande”, som är den inledande kursen och grundstenen i Plåt & Ventakademin, hjälper till med just detta. Under två intensiva kursdagar behandlas djuplodande frågor med fokus på lönsamhet.

– Vi tar upp frågor som ”Får vi in tillräckligt med pengar?”, ”Var tjänar vi egentligen pengarna?” och ”Varför förlorar vi dem?”. Det är viktiga frågor som man som företagare måste ha koll på för att få lönsamhet, säger Patrik Calén, kursansvarig och föreläsare.

Kursen ”Lönsamt företagande” är skräddarsydd för plåtslageri- och ventilationsbranschen och bjuder på konkreta verktyg för att få upp företagets lönsamhet. Målet är att hjälpa de deltagande företagen att få ett samlat grepp om sin verksamhet, sortera upp problemen och behandla dem i rätt ordning.

– Vi hjälper kursdeltagarna att ta fram en handlingsplan och praktiska rutiner så att de kan överbrygga avståndet mellan var de befinner sig i dag och de mål som de vill nå, fortsätter Patrik Calén.

Patrik Calén, kursansvarig och föreläsare.

Gedigen genomlysning

Under kursen börjar deltagarna med att gå igenom sitt företags affärsidé, och se över om den håller eller kanske måste uppdateras. Man gör även en genomgång av vad som fungerar bra och mindre bra i företaget, med hjälp av gedigna checklistor och frågeställningar där man graderar sitt företag. Dessutom går man igenom var bolaget egentligen tjänar pengar och vilka kundgrupper och tjänster som är lönsamma respektive olönsamma i dag.

– När allt detta är genomgånget utmynnar det i ett företagsunikt handlingsprogram med åtgärder för varje enskilt företag som de kan arbeta med för att förbättra sin lönsamhet, säger Patrik Calén och fortsätter:

– Men det slutar inte där. Vi jobbar även med uppföljning efter kursen och vägledning inför framtiden. Och de företag som vill gå vidare efter avslutad kurs kan fortsätta med våra kurser i kompetens och hållbarhet, för att slutligen skapa förutsättningar för att införa ett miljö- och arbetsmiljöledningssystem enligt ISO 14001 och 45001.

Nöjda deltagare

En av de medlemmar som har gått kursen är Niclas Larsson på Wosab Plåt AB i Stenungssund. Han tycker att kursen gav en hel del insikter och aha-upplevelser.

– Den fungerade som en väckarklocka som påminde om många saker som man kanske inte reflekterar över annars. Det var lite som att lägga sig på psykologsoffan och tvingas erkänna vad man som företag är mindre bra på. Till exempel försäljning och marknadsföring, områden där vi kan bli bättre om vi jobbar fokuserat. Det är viktigt att identifiera områden där det finns utrymme för förbättringar.

Skulle du rekommendera kursen till andra företag i branschen?
– Helt klart! Och jag skulle dessutom uppmana till att anmäla hela ledningsgruppen i företaget. Då skulle man få ut ännu mer och det skulle bädda för intressanta diskussioner på hemmaplan när man är tillbaka i vardagen.

Kurs- och branschkollegan Kristian Nilsson, EoB Plåt i Råa AB, Helsingborg instämmer och kallar kursen ”ett uppvaknande”.

– Jag hittade några kritiska punkter som jag inte var medveten om och har börjat dra i de trådarna nu. Jag tycker att det var flera grejer i kursen som vi kommer att ha nytta av framöver, säger han.

Anmäl er nu!
Nästa kurstillfälle är den 14–15 september i Stockholm. Sista anmälningsdag är den 14 augusti. Pris för medlemmar i Plåt & Ventföretagen: 1 000 kronor exklusive moms. Ordinarie pris: 5 900 kronor. Läs mer på pvforetagen.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!