Rydebäcks Plåtslageri vann Årets Plannjatak

Robert Persson har drivit sitt företag Rydebäcks Plåtslageri sedan 2004. Trots att han har varit ensam i alla år har han genomfört många stora projekt i egen regi. Ett av dessa är gamla Hotell Öresund i Landskrona – som utsågs till Årets Plannjatak 2020.

Plåtslagare blev han redan i gymnasiet, men planen var aldrig att driva eget. Robert var först anställd. Slumpen gjorde dock att det förändrades. När hans chef plötsligt gick bort kände Robert att han aldrig skulle kunna få en lika bra chef igen, eller hitta en arbetsplats där han trivdes lika bra. Då bestämde han sig för att starta eget.

När han startade sitt företag 2004 hette det rätt och slätt Robbans Plåtslageri. För knappt ett år sedan flyttade han till Rydebäck utanför Helsingborg och bytte då namn till Rydebäcks Plåtslageri AB. Företaget är väletablerat och Robert har ett stort kontaktnät i branschen som gör att han får vara med och offerera på både små som stora projekt.

Det mest positiva med att vara ett enmansföretag är att han kan sköta sig själv helt och hållet, menar Robert Persson.

Är där för att jobba

Som enmansföretag kanske man tror att det går att lägga sig på ett lägre pris vid upphandlingarna. Men det är bara en marginell skillnad och omkostnaderna som anställda innebär kan möjligen påverka lite grann, menar Robert.

– Jag vinner snarare mina jobb på att jag är så effektiv. Jag är där för att jobba och ingenting annat. Fikapauserna blir inte heller så långa när man är själv, säger han och tillägger att det mest positiva med att vara ett enmansföretag är att han kan sköta sig själv helt och hållet.

– Jag behöver inte anpassa mig efter någon annan, och det är ingen som undrar vad jag håller på med. Baksidan är att det blir lite ensamt ibland.

Det kan också bli tufft att ta på sig större uppdrag. Men det löser Robert med att ta hjälp av kollegor i branschen som också driver eget.

– Risken är dock stor att ens samarbetspartner också är fullbelagd när man själv har mycket att göra. Det har hänt flera gånger.

Robert Persson är glad och stolt över att hans projekt kammade hem förstaplatsen i Plannjas tävling Årets Plannjatak.

Vann Årets Plannjatak

Men när Robert arbetade på gamla Hotell Öresund hade han turen att få hjälp av plåtslagarkollegorna Robert Fridh och Jon Svensson i perioder.

– Det var förresten Jon som skickade in bidraget till Plannjas tävling Årets Plannjatak, annars hade det aldrig kommit in. Det är roligt att Plannja anordnar en sådan här tävling så att det händer lite i branschen, säger Robert som förstås är glad och stolt över att hans projekt kammade hem förstaplatsen.

– Vad jag förstår är det plåtslagare som sitter i juryn. I deras motivering stod att arbetet var väl utfört, snyggt och genomtänkt. De tyckte att kuporna var välarbetade och stilrena, och att takets linjer följer varandra, säger en glad Robert.

I projektet ”Gamla Hotell Öresund” fanns det många utmaningar, men Robert Persson gillar att ha hand om hela processen från a till ö själv.

Gamla Hotell Öresund

Under 2018 flyttade Hotell Öresund i Landskrona två kvarter, till helt nybyggda lokaler på Jönsaplan. De gamla lokalerna görs nu om från hotell till kontorslokaler. En renovering där Byggmästar’n i Skåne står för totalentreprenaden, som utförs på beställning av fastighetsägaren Landskronahem AB.

För enmansföretagaren Robert Persson var det ett stort projekt att ta sig an, men eftersom det var så spännande och utmanande tackade han ändå ja.

– Det är kanske fem gånger större än de projekt som jag borde tacka ja till. Men jag såg direkt att det skulle bli ett roligt projekt eftersom det är ett komplicerat tak, så jag hoppade ändå på. Det ska vara så svårt som möjligt, då är det som roligast, säger Robert.

Han är van att arbeta med komplicerade projekt som kyrkor och gamla tak, och han gillar utmaningen det innebär att räkna på jobben och lösa problem.

– I det här projektet var det många utmaningar, men jag gillar att man gör hela processen från a till ö själv. Du kan inte åka till bygghandeln och köpa färdigt material, utan du börjar med en rulle plåt och jobbar fram till slutresultatet.

På det gamla hotellet användes mörkröd, skogsgrön och vit plåt i aluminium från Plannja.

Aluminium från Plannja

På det gamla hotellet användes mörkröd, skogsgrön och vit plåt i aluminium från Plannja. Robert hyllar aluminium som material och säger att han uteslutande arbetar med aluminium om inget annat står föreskrivet i handlingarna.

– Det är ett material som många tycker är svårt att bearbeta, men det gäller bara att vara riktigt försiktig så att man inte riskerar att plåten spricker. Det handlar om att arbeta med varsam hand och vara noggrann.

Du har valt att vara medlem i Plåt & Ventföretagen. Vad har du haft för nytta av ditt medlemskap?
– Den största anledningen till att jag är medlem är att förbundet har lyckats förhandla till sig så bra rabatter för försäkringar och företagsbilar, som jag kan använda mig av som medlem. Det lönar sig att betala medlemsavgiften eftersom rabatterna är så bra. //

 

Fakta Årets Plannjatak
Varje år anordnar Plannja tävlingen Årets Plannjatak där de lyfter fram häftiga projekt och gedigna hantverk som har skapats med plåt från Plannja. Vem som helst kan nominera ett bidrag till tävlingen. I april 2021 presenterades nio finalister som hade chans att vinna den ärofyllda utmärkelsen och i september presenterades alltså Rydebäcks Plåtslageri som vinnare med projektet gamla Hotell Öresund i Landskrona.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!