Så hanterar du vårens temperaturväxlingar på utejobbet

Som brukligt har den svenska våren bjudit på mycket omväxlande väder med snö ena dagen och sommarsol den nästa. För de många svenskar som jobbar utomhus kräver dessa väderväxlingar en större flexibilitet i val av kläder och därför tipsar Fristads om hur man bäst kan hantera vårens temperaturväxlingar på utejobbet.

– Främst ska man klä sig för att vara så bekväm under arbetsdagen som möjligt oavsett yttre omständigheter, men det finns också säkerhetsrisker förenade med att bli för kall eller för varm på jobbet, där allt från finmotorik till koncentrationsförmåga och omdöme påverkas. Därför är det viktigt för både medarbetare och organisation att man klär sig rätt, vilket kan vara en utmaning när vädret växlar, säger Lena Bay Højland, Product Director på Fristads.

Jobba med skal

Skaljacka och skalbyxor är ett viktigt funktionsplagg för dig som jobbar ute när temperaturen växlar. Om man väljer ett ofodrat skalplagg går det att använda året runt om man tillämpar flerlagersprincipen. Välj vattentäta plagg med en vattenpelare (vattenskydd) på minst 10 000 mm, vilket klarar både ihållande regn och snö under längre tid. Välj också skalplagg som andas bra, vilket behövs om du har ett fysiskt arbete. Sikta på ett RET-värde (andningsförmåga) under 20. Sist men inte minst är det viktigt att välja ett material av hög kvalitet, exempelvis Gore-Tex eller Airtech som är både slitstarka och lättviktiga.

Jobba med lager

För att fullt ut dra nytta av skalplaggen och hantera väderväxlingar så behöver du arbeta effektivt med lager. Med lager kan du enkelt ta bort eller lägga till klädesplagg under arbetsdagen. Det minskar risken för att du blir svettig eller frusen under arbetspasset.  Välj ett underställ av syntet för att se till att så mycket fukt som möjligt transporteras bort från kroppen. Om det är lite kallare kan du lägga till ett andra lager med fleece innanför skallagret. Mellanlagret är också ett lager som du enkelt kan ta av och på under dagen beroende på hur temperaturen växlar.

Lena Bay Højland, Product Director på Fristads.

Jobba med pauser

Pauser blir extra viktiga när det är flera temperaturväxlingar under en och samma arbetsdag. Under pausen får du möjlighet att fylla på kroppen med både dryck och energi. Att vara tillräckligt vätskesatt är viktigt för att hantera värme och att få sig tillräckligt med energi är viktigt för att orka värma upp kroppen när det är kallt. Pauser är också en bra möjlighet att anpassa kläderna utifrån hur temperaturen har växlat. Tänk samtidigt på att ha extra varma kläder för pauser när det är varmt och att ta av dig kläder om du går inomhus när det är kallt.

– Vi tänker ofta att extremhetta eller extremkyla är det svåraste att hantera men många gånger kan växlande temperaturer under en och samma dag utgöra lika stora utmaningar eftersom det är svårare att förbereda sig. Därför vill vi med våra tips ge svenska utomhusarbetare så bra förutsättningar som möjligt, säger Lena Bay Højland, Product Director på Fristads.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!