Så här tycker eleverna om ventilationsutbildningen

Plåt & Vent Magasinet besökte utbildningen i Movants lokal i Järfälla, nordväst om Stockholm, där en handfull elever lärde sig mätteknik och injustering. Lektionen leddes av läraren och VVS-konsulten Mats Nilsson. Vi pratade med två av eleverna om varför de valt just den här utbildningen.

Joel Wastesson, servicechef och ventilationstekniker, Invent Projekt Stockholm.

– Jag har jobbat som ventilationstekniker i flera år och har en grundutbildning inom området. Jag är framför allt här för att få OVK-behörigheten (K-behörighet), och det är ju alltid bra att komma och lyssna på folk som är väldigt duktiga. De praktiska delarna är mycket bra och jag håller fortfarande på med hemstudierna. Det mesta känner jag igen och det är en del repetition. Det som jag kan inom området OVK får jag bekräftat.

– Övningen som vi håller på med nu är att injustera den här testriggen, enligt de metoder som gäller. Vi har fått projekterade värden på varje individuellt don och sedan handlar det om att vi på ett energieffektivt sätt ska få ut de rätta luftmängderna ur varje don.

– Den praktiska delen av utbildningen har hållit på i fyra dagar, på plats i den här lokalen. Sedan är det hemstudier som gäller. Utbildningen har pågått sedan i våras och innehåller grundförståelse för systemuppbyggnad för själva ventilationssystemen och lagar och regler som man måste efterfölja.

– Jag kommer inte enbart att jobba med OVK, men det känns tryggare att veta att jag har den behörigheten. Som servicechef har jag andra som utför OVK åt mig och det känns bra att ha lite mer på benen. Att ha mer koll. Det känns också bra att det inte kostar något att gå den här utbildningen.

Tomas Lif, sotare, Stockholm.

– Som sotare jobbar jag en del med ventilation. Jag tänkte att jag skulle expandera den kunskapen. Eldningen hänger förstås ihop med ventilation i och med att en rökkanal också är en slags ventilationskanal. Det är ofta som jag springer på problem som krockar med ventilation. Jag har inte jobbat tidigare med ventilationsjobb, bara rensat och kontrollmätt.

– Jag går den här utbildningen för jag vill förstå hur allt funkar och hänger ihop. Utbildningen är bra, men eftersom jag har lite erfarenhet av detta är det mycket att ta in. Praktiska träffar som denna är väldigt bra, eftersom vi har läraren att prata med direkt och får prova på praktiska saker. Läraren är väldigt bra. Det är avslappnat och roligt, men det är också rätt och avskalad information som är lätt att ta in.

– Jag gillar att utbildningen går i långsam fart – och är utspridd över nästan hela året. Jag lägger några dagar i månaden på att plugga. Parallellt med utbildningen jobbar jag. Det är mycket tekniskt att ta in, så det gäller att sätta sig en längre stund åt gången så att man hinner ta in saker. Det är prov efter hand, efter olika delprojekt.

Läs mer om utbildningen.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!