Så sparar du energi på jobbet

Hur bra koll har du på energiåtgången i verkstaden och på kontoret? Utöver välkända knep som att sänka temperaturen och släcka lampor i rum där ni inte vistas finns det flera andra åtgärder som gör nytta och kan spara en hel del pengar. Här är energiexperten Roland Jonssons bästa tips.

  1. Roland Jonsson, energiexpert.

    Börja med att ringa in vart energin tar vägen och vad som är billigast att åtgärda först. När du har koll på vad som händer var kan du göra större förändringar.

  2. Se över ventilationssystemen. Går fläktarna när de ska? Har ni rätt luftmängder för antalet personer som vistas i lokalen, eller står ventilationen på och driver ut uppvärmd luft i onödan? Glöm inte att byta filter regelbundet.
  3. Har du både en verkstad och en kontorsdel? Ta en funderare på hur varmt ni måste ha det på kontoret och hur ofta det är bemannat. Samma sak med verkstaden. Kanske är ni mest på plats på morgonen, innan ni åker ut på jobb. Det lönar sig snabbt att installera tidsstyrd värme och ventilation.
  4. Ett annat knep är att koppla ventilationen till larmet. När du larmar på stängs ventilationen av, eftersom den inte behövs då ingen är i lokalen.
  5. Starta inte alla maskiner samtidigt. Beroende på hur stor verksamhet som du har är behovet av effekt olika stort. Om ni slår på allt på en gång på morgonen får ni en stor effekttopp. Försök i stället att slå på maskinerna lite pö om pö allt eftersom de ska användas. Då får du inte en lika stor, kostsam topp.
  6. Gå en ”nattvandring” i lokalerna efter arbetstid och lyssna efter apparater som står på i onödan. Du kan även gå in på Mina sidor hos din elnätsleverantör och kolla hur mycket energi som ni använder per timme. Om ni har hög förbrukning på natten – fundera över varför och försök hitta orsaken.
  7. Utse en energiansvarig på företaget och skapa rutiner för hur ni kan hushålla med energin. Det är bra om den energiansvarige även har ekonomiskt ansvar, och att hen samarbetar med en person i verksamheten som är lite mer tekniskt insatt.
  8. Ta gärna hjälp av den kommunala energirådgivningen, som har många bra tips kring energibesparingar även för företagare.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!