Samarbete och nytänk i Åre

Våghalsig taklutning och hela 16 meter långt fall. Inspirationen till prestigeprojektet View i Åre kommer från pampiga fjäll- och alphotell. Bakom de bandtäckta plåttaken, som krävde både nytänkande och kreativitet för att få på plats, står två medlemsföretag.

Mitt i skidmetropolen Åre, med vacker utsikt över Åreskutans topp åt ena sidan och Åresjön med Renfjället i bakgrunden åt den andra, växer den före detta norske skidkungen Björn Dählies projekt View Åre fram. Det handlar om sju fastigheter, varav fem redan är klara, och totalt 129 lägenheter. Husen är byggda i modern stil med inspiration från pampiga fjäll- och alphotell.

En iögonfallande detalj är de kraftigt sluttande taken med hela 16 meters fall. Det är här de två medlemsföretagen Nyströms Plåtslageri och Birka Plåtslageri kommer in i bilden. När det första huset uppfördes, 2020, var plåtslagarna från Nyströms Plåtslageri i Östersund på plats och la den bandtäckta plåten uppe på det kraftigt lutande taket.

– Men vi upptäckte att det inte var ett speciellt bra sätt att jobba. Det otroligt branta fallet i kombination med den blåst och halka som vi ofta har här uppe i Åre satte käppar i hjulet, berättar John Nyström, ägare av Nyströms Plåtslageri.

Takarbete på marken

Så när det var dags för etapp nummer två att byggas föreslog han i stället ett helt nytt sätt att lägga plåten, nämligen genom att göra hela arbetet nere på marken.

– Jag kom överens med snickarna att vi skulle färdigställa taken på backen, som kassetter, och sedan lyfta upp dem med kran.

Sagt och gjort. Taken, förutom takkupan, byggdes klart och plåtbekläddes på marken. Sedan hissades de upp och monterades på husets tak med hjälp av en byggkran. Det var ett betydligt smidigare arbetssätt.

– Takkupan är det enda som görs färdigt på plats. Men stråken från nocken och ner till takfoten görs alltså klara på marken och lyfts upp med kran, säger John Nyström.

Blåsten en utmaning

Helt problemfritt är det dock inte ens för det här arbetssättet. Vädret i Åre har spelat plåtslagarna spratt flera gånger. När taket till det andra huset skulle lyftas på plats fick de ställa in på grund av stark blåst.

– Blåsten har varit en utmaning under hela resan. Varje takdel är 4,5 meter bred och 16 meter lång. Det blir förstås ett väldigt vindfång, så det kan bli farligt om det blåser mycket när kranen ska lyfta dem på plats, säger Affe Behm.

Han äger Birka Plåtslageri som genomför de återstående fyra etapperna efter den första som Nyströms Plåtslageri slutförde.

– Vi fick förfrågan av byggherren om vi kunde ta oss an resten av husen när vi hade gjort det första, berättar John Nyström. Det ville vi förstås gärna, men det fanns helt enkelt inte tid för oss att göra det eftersom vi hade så fullt med andra uppdrag. Då frågade jag Affe om han var intresserad och det var han.

John Nyström är fortfarande med på veckovisa byggmöten, men i övrigt är det Birka Plåtslageri som sköter det dagliga plåtarbetet. I februari 2023 ska det sista huset stå klart för inflyttning.

Uppmuntrar till samarbete

Affe Behm, som har rötter i Östersund men numera bor och verkar i Stockholm, och John Nyström känner varandra sedan tidigare. De är både vänner privat samt förbundskollegor, då båda är lokala ordföranden på sina respektive hemorter. Men det här är ändå första gången som de samarbetar.

– Det har inte funnits tillfälle tidigare, men nu när John frågade om jag var intresserad av jobbet i Åre tyckte jag att det lät väldigt intressant. Så jag kollade med några av mina killar på firman om de var sugna på att veckopendla till Åre under hösten. De var på, så då sa vi ja, säger Affe Behm och tillägger:

– Jag tycker att det har fungerat väldigt bra och skulle vilja uppmuntra fler medlemsföretag att samarbeta så här – att se varandra mer som kollegor än som konkurrenter.

 

Fakta View Åre | Vad: Sju fastigheter mitt i centrala Åre, totalt 129 lägenheter i åtta plan, med kraftigt lutande tak (45 graders vinkel och 16 meters fall). Material: Bandtäckt plåt från Plannja. Byggherre: Dähliehuset AB med Fastec AB som entreprenör. Plåtslagare: Nyströms Plåtslageri, Östersund och Birka Plåtslageri, Stockholm.

 

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!