Sandra ska locka fler till ventilationsbranschen

Fler ventilationsmontörer behövs. Och fler tjejer! I Malmö står Sandra Danielsson, ambassadör för PVF Yrke & Utbildning, i startgroparna för att ge sig ut bland skolelever och berätta om sitt yrke. ”Det är ett jättebra jobb, jag älskar det.”

Tidigare arbetade Sandra Danielsson i butik. Dagarna såg ofta likadana ut och rutinerna var många. Förbereda, öppna butiken, packa upp varor och stå i kassan tills det var dags att stänga för kvällen.
– Jag tröttnade. Samtidigt berättade mina kompisar som var hantverkare om sina jobb. Jag förstod att de varje dag fick möta nya utmaningar och jag tyckte att det lät roligare.
Efter att snabbt skannat av utbudet föll lotten på en utbildning på Komvux. Kursen var tio månader lång. De första veckorna läste plåtslagare och ventilationsmontör tillsammans innan det var det dags för att välja inriktning.
– Jag vill inte stå på tak och vara utomhus så mycket. Jag blir gnällig när det är kallt, småler Sandra Danielsson som inte ångrar sitt val.
Hon hoppades få göra sin praktik på ett stort företag och Bravida, med totalt över 10 000 medarbetare, tog emot henne. Sedan väntade ett fast jobb direkt och nu har Sandra Danielsson varit anställd i ett och ett halvt år.

– Jag är taggad och ser fram mot att åka iväg ut i skolorna, säger Sandra Danielsson, ambassadör för PVF Yrke & Utbildning.

Självklart val att bli ambassadör
– Min chef uppskattar att jag tog uppdraget som ambassadör för att locka fler till vår bransch. Hittills har jag varit med i en film som ska visas i skolor, och berättat om yrket. Men nu vill jag verkligen ut och träffa elever. Ska man söka till något inom bygg så är det ju det här man ska satsa på, säger Sandra Danielsson tvärsäkert.
Jobbet är precis så omväxlande som hon hade hoppats på.
– Varje dag ser olika ut. Idag har vi har fått en granskningsritning som jag går igenom. Det är inte så mycket som stämmer och vi får hela tiden ändra på grejer. Förra veckan var det tre meter höga ventilationstrummor som skulle upp på ett tak. Det är väldigt olika saker som händer och det är skönt.
Sandra Danielsson vill också att fler tjejer får upp ögonen för branschen.
– Jag tycker att man ska våga prova det här som tjej. Det kommer jag att prata om när jag kommer ut i skolorna. Detta är inte bara ett yrke för killar.

Text: Malin Age
Foto: PVF
Publicerad: 2019-07-10
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #5.2019)

 

Fler ambassadörer behövs
Ambassadörerna från PVF Yrke & Utbildning fyller en viktig funktion för att locka morgondagens medarbetare till branschen. Ersättning utgår till arbetsgivare för förlorad arbetskraft, och ambassadören får en kortare utbildning. Ambassadören ska vara medlem i Svenska Byggnadsarbetarförbundet och arbetsgivaren måste vara medlem i Plåt & Ventföretagen, alternativt ha hängavtal med Svenska Byggnadsarbetarförbundet.
Kontakta projektledare Therese Berganäs, therese.berganas@pvf.seför mer information.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!