Se upp för bedragare på Blocket!

På Blocket florerar just nu bedragare som påstår sig sälja begagnade plåtbehandlingsmaskiner. Den som nappar blir av med sina pengar och står utan de utlovade maskinerna.

Det kan handla om kantvikar, gradsaxar, falsupptagare, hörnklippare och andra dyra maskiner som säljs billigt. Under förespeglingen att säljaren har gått i konkurs – till exempel på grund av Coronakrisen – och maskinerna behöver avyttras snabbt har bedragarna lyckats få in stora summor från Plåt & Ventföretagens medlemsföretag.
Köparen blir ombedd att betala in ett belopp i förskott till ett bankgiro, mellan 50 000 – 100 000 kronor, enligt vad Plåt & Ventmagasinet erfar. Men när betalningen är gjord är säljaren försvunnen och köparen står utan maskiner.
För att visa vad som säljs har annonsören tagit bilder på plåtbehandlingsmaskiner från olika hemsidor och fejkat fakturor som ska visa att utrustningen inte är tjuvgods. Den som ringer på annonsen får se en faktura på maskiner som i verkligheten aldrig har köpts in av säljaren.

 

Johnny Kvist

Figurerar i falska annonser 
Johnny Kvist på Alingsås Plåtmaskiner AB som är helhetsleverantör av maskiner och verktyg till plåt- och ventilationsföretag är en av dem som har upptäckt att hans namn och företagsnamn figurerar i en annons. Fakturan är utställd i wordformat och maskinerna som påstås vara till salu är uppradade med beteckning och pris. Vid en närmare blick ser man att telefonnumret till Alingsås Plåtmaskiner är fejkat, likaså bankgironumret.
Bara under den senaste veckan har han upptäckt tre falska annonser.
– Att bedragarna använder sig av mitt och andra leverantörers namn och organisationsnummer för att lura plåtslagare känns olustigt. Det förstör branschens rykte, säger han.

 

Johan Edward

Kvalificerade bedragare
Johan Edward, entreprenadjurist på Plåt & Ventföretagen säger att det verkar vara kvalificerade bedragare som står bakom och att man alltid ska vara vaksam när man köper från någon som inte är en etablerad säljkanal.
– Man ska alltid vara försiktig i den här typen av affärer. Betala aldrig i förskott. Om du trots allt gör det ska du vara medveten om att du tar en risk, säger han.
Han råder alla som handlar begagnat av okända kanaler att kolla upp säljaren, genom att till exempel kontrollringa och söka information på nätet.
– Är olyckan framme är det viktigt att polisanmäla. Försök få till stånd att pengarna säkras på något sätt. Om inte annat får polisen material som kan hindra andra från att bli lurade.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Boel Ferm & Björn Petrén
Publicerad: 2020-04-02

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!