Se upp med korrosionsklasserna!

Kanske flagar färgen eller taket börjar läcka. Vad händer om slutkunden får problem med taket du har monterat? Javisst, garantin träder in – men bara under förutsättning att materialet har monterats på rätt sätt, i rätt miljö.

Zeina Lindström, Material & Steel Logistic Manager på Lindab.

– Det är alltid garantin som tillämpas vid eventuella problem i framtiden. Men om du har monterat en produkt eller ett material som inte är avsett för den miljö där den är monterad, så gäller inte garantin, säger Zeina Lindström, Material & Steel Logistic Manager på Lindab.
Sedan ett par år tillbaka är korrosionsklasserna omformulerade och har blivit tydligare. I nya SSIN-ISO 12944-2:2017 har en klass tillkommit: CX ”extreme”, motsvarande off shore. C5, klassen under CX, är i den nya standarden för kustnära områden med höga salthalter. Som plåtslagare bör du undersöka vad som gäller, innan du handlar. Först måste du klura ut vilken korrosionsklass produkten ska monteras i, sedan se på hur lång garanti du får på den specifika produkten, i den miljö där den ska sitta.
Grundregeln är att husen närmast vattnet på västkusten i Sverige, från Malmö till Strömstad, befinner sig i C5 – det vill säga en miljö som är mycket påfrestande för materialet.

Saltet är boven
–Framförallt på västkusten är belastningen på materialet väldigt hög, med en stor mängd salt och västliga, starka vindar. Då ska klass C5 tillämpas, säger Zeina och fortsätter:
– Nära Östersjön uppstår i princip aldrig några korrosionsproblem – det är saltet som är boven. Och man måste regelbundet tvätta bort saltet från plåtdetaljerna på sitt hus. Ingen skulle väl drömma om att inte tvätta av vinterns vägsalt från bilen. Bilen är gjord av samma material som bandtäckningen eller takavvattningen, säger hon.
Monterar du ett stål i en tuffare miljö än det är avsett för så gäller, som sagt, inte garantin. Däremot ges ofta en förlängd garanti om en produkt monteras i en miljö som har lägre miljöbelastning än just den som plåten är avsedd för. Till exempel: plåt för C5, monterad i C4-miljö kan ges längre garanti, eftersom plåten ska tåla hårdare belastning än miljön i C4.

Vilseledande uppgifter
Ett problem, enligt Zeina, är att det finns leverantörer som skriver i de tekniska beskrivningarna att materialet håller för C5 – men i det finstilta står det att det inte ges någon garanti för produkten om den monteras i en C5-klassad miljö. Och i ett tekniskt datablad får det stå C5, om produkten håller i två år, vilket är det tekniska minstakravet – något som blir ganska betydelselöst eftersom ett tak bör hålla längre än två år, menar hon.
– Kolla alltid garantin! Vågar leverantören knyta upp det som påstås i den tekniska specifikationen, mot en garanti som gäller så länge som plåten bör hålla? Det kan bli dyrt om garantin inte gäller, avslutar hon.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Publicerad: 2019-04-25
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #3.2019)

Fakta
• Miljöklasserna i SSIN-ISO 12944-2:2017 klassificerar generella miljöer utifrån hur stål, järn, kolstål, koppar och aluminium reagerar på miljön, men omfattar inte legeringar eller kombinationsmaterial. För sådana material finns referensmaterial att tillgå.
• Korrosionsklasserna säger ingenting om hur länge materialet håller, bara att det klarar en viss miljö det första året.
• Garantin på olika plåtmaterial är mellan 10 och 50 år, beroende på miljö och material. De flesta leverantörer har jämförbara garantitider.
• En vanlig klass när det gäller tak i Sverige är C3 – motsvarande stadsmiljö, utan något direkt inflytande från kusten.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!