Sele för byggarbetare får gyllene belöning

Juryn för Nordbyggs Guldmedalj valde att uppmärksamma arbetsmiljö när årets vinnare skulle utses i mitten av april. Av tio nominerade bidrag valdes slutligen Hiltis exoskelett EXO-O1 ut som byggbranschens mest innovativa produktnyhet 2021.

Exoskelettet fungerar som en stödstruktur för överkroppen där armarnas vikt förs ner på höfterna med hjälp av kabelbaserad mekanisk teknik. Användarens egen styrka förstärks, vilket gör att risken för belastningsskador minskar.
– Utmärkande för årets kandidater till Guldmedaljen är två dimensioner av hållbarhet. Dels gå mot fossilfria produktionsmetoder i strävan att nå de allmänna klimatmålen, dels initiativ till en mer hållbar arbetsmiljö för den enskilde utföraren, säger Peter Söderberg, projektledare, Nordbygg.

Juryns motivering: Med detta val vill juryn lyfta en social hållbarhetsaspekt, nämligen arbetsmiljö och säkerhet. Hiltis exoskelett för arbete ovanför axelhöjd har potential att förbättra arbetsmiljön för många. Det ska minska risken för förslitningsskador och öka möjligheten till ett längre yrkesliv. Med exoskelettet blir inte byggnadsarbetarens fysiska styrka avgörande för att klara arbetsmomenten och därmed bidrar det också till ett mer jämställt yrkesliv. För arbetsgivaren kan det bidra till friskare medarbetare med lägre sjukfrånvaro som resultat. //

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!