Silverfärgad stålplåt på generationsboende

Lilla Integralen i Linköping – ett parhus med en böljande plåtfasad runt lägenheterna – är ett av fem bidrag som nominerades till Plåtpriset 2019. 

Vallastaden i Linköping är en spirande stadsdel med spännande gränder. Det är i en av dessa gränder som Sandell Collection har byggt ett parhus med rötterna i ett koncept som var vanligt i Sverige för hundra år sedan och som fortfarande är utbrett utomlands – generationsboendet. Fyra lägenheter – två mindre på bottenplanet och två större på två våningar med tillgång till en takterrass – omsluts av en silvrig fasad i sinuskorrigerad stålplåt.Takterrassens stående träpanel utgör en medveten kontrast mot fasadmaterialet.
– Vi har skapat ett urbant generationsboende som ger en utökad familj möjlighet att bo i samma hus. Att vi valde färgbelagd stålplåt beror på att vi vill att fasaden ska se likadan ut även om många år, alltså inte korrodera eller patineras på andra sätt, säger Henrik Lönn, vd för Sandell Collection och projektledare för Lilla Integralen.

Projektledaren Henrik Lönn presenterar parhuset Lilla Integralen och dess koncept för dåvarande bostadsminister Peter Eriksson på Expo Vallastaden.

Ville ha stål som kontrast
– Dessutom ligger parhuset bara någon meter från grannhuset som har träfasad. Målbilden för området var olika fasadmaterial och här kontrasterar det lite hårdare stålet mot det mjukare träet. Den böljande plåtfasaden är ett estetiskt element – sinusmönstret förstärker effekten av ljusspelet som stålplåten tillfogar de trånga gränderna. Det blir en häftig effekt, fortsätter Henrik Lönn.
Fler hänsyn som ledde till valet av plåtfasad var den långsiktiga hållbarheten, med ett lågt underhåll som plus. Men sinusplåten bjöd på oväntade utmaningar, eftersom den kubformade huskroppen har utstickare i form av förråd med mera, berättar han.
– Den vågformade plåten, med topp och dal, ska ju mötas också i hörnen. Det kanske vi skulle ha tänkt mer på i förväg, men resultatet blev otroligt bra, med fint handarbete och mycket omsorg för att allt ska vara perfekt.

 

Lilla Integralen i Linköping, med sin böljande plåtfasad, är byggd för generationsboende. Fasadmaterialet speglar långsiktigheten.

 

Annorlunda totalentreprenör
Laborma, med en bakgrund som byggare av butiksinredningar, gjorde plåtarbetena och hade totalentreprenaden för hela husbyggnaden.
– De var lyhörda, lösningsorienterade och visade stor omsorg i detaljarbetet, säger Henrik.
En tät dialog och frekventa avstämningar mellan arkitekter och totalentreprenör resulterade i en byggnad som leker med former och är hårdare utanpå och mjukare inuti. Interiören innehåller flera produkter från Sandellsandberg Arkitekter, som till exempel beslag från Habo, och är genomgående hållen i neutrala vit-tonade och gråa nyanser.
Sandellsandberg Arkitekter – Sandell Collections arkitekter i parhusprojektet – har ytterligare projekt med plåtfasader i pipeline, utan att Henrik kan avslöja några detaljer.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Ida Gyulai, Expo Vallastaden och Sandell Collection
Publicerad: 2019-08-01
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #5.2019)

 

Lilla Integralen i Linköping
Fasadmaterial: Stålplåt, Ruukki Design Paris S55.
Färg: Metallic Silver RR40
Arkitektbyrå: Sandellsandberg Arkitekter
Byggherre: Sandell Collection
Plåtmontering: Laborma Interiör AB

Plåtpriset
Ett hederspris som delas ut av PLÅT-seminariet varje år, i syfte att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallernas egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. PLÅT19 är ett samarbete mellan Plåt & Ventföretagen, Bevego, Plannja, Aurubis, Ejot, Ruukki och SSAB. Finalbidragen i år var – bortsett från Lilla Integralen – Hovås Hills, Göteborg (galvaniserat stål), Kungälv resecentrum (rosttrögt stål), Lunds tingsrätt (koppar) och Kvarteret Dockan, Göteborg(aluminium). Det vinnande bidraget blev Lunds tingsrätt.

Inläggsförfattare: Redaktionen