Sinuskorrugerad plåt på spännande projekt   

Plåt & Ventföretagens medlemsföretag Kembel Tak & Fasad plåtslageri AB i Tyresö har klätt 800 kvadratmeter med sinuskorrugerad plåt i Fisksätra i Nacka. Här har ett helt nytt, modernt Folkets Hus uppförts och hoppet är att husets spännande yttre ska locka besökare in till verksamheterna.

Ken Kembel, ägare till Kembel Tak & Fasad plåtslageri AB.

Folkets Hus i Fisksätra är ritat av Sandellsandberg Arkitekter och stod färdigt i slutet av maj. Både tak och fasad har sinuskorrugerad plåt och byggnaden ståtar med en helt speciell form. Ken Kembel, ägare till Kembel Tak & Fasad plåtslageri AB som har gjort täckningen, säger att han och hans plåtslagare har fått många komplimanger för jobbet.
– I det här projektet är plåten som en utsmyckning i sig själv. Det har varit ett roligt jobb och det blev jättefint, mycket speciellt. Dessutom har vi blivit väldigt duktiga på att använda nibbler, konstaterar han.

Fick tänka till
Kembel Tak & Fasad har lagt sinuskorrugerad plåt tidigare, men inte på det här sättet, där allt är synligt och inte en enda takplåt är lik den andra på grund av det stora takfönstret som ligger i nock.
Dessutom är de trekantiga fönstren i fasaden annorlunda mot normalt. Från början ritade Sandellsandberg en plåt som stack ut från fasaden ovanför varje fönster för att skapa ett bra möte mellan plåt och glas. Tanken var också att plåten skulle kunna ersätta konventionell takavvattning. Plåtkonsult Stefan Lardner var positiv, men tanken övergavs till slut.
– Själva montaget går ganska fort med sinusplåt som skruvas på läkten. Men här fick vi tänka till. Det blir ju olika vinklar ju länge man kommer. Det var en utmaning att försöka få den första plåten i lod. Vi utgick från mitten och gjorde en ”förstorad variant” av Pythagoras sats med hjälp av murarsnöre, säger han.
Ken räknade på projektet med hjälp av Plåt & Ventföretagens kalkylprogram, PV Kalkyl Byggplåt. Ett program han använder ofta för att jämföra uppskattat antal timmar med programmets förslag, för att lägga in timmar och ritningar, skala upp med mera.
– Jag är jättenöjd med kalkylprogrammet. Det är ett nyttigt hjälpmedel, säger han.
Med tre personer på plats och lite hjälp utifrån tog montagearbetet cirka fem veckor.

”Nya tider, goda tider”
Sinuskorrugerad plåt i hela bitar är monterade på både fasad och tak – vilket ledde till en del spill. Plåten, den miljövänliga GreenCoat i nyansen ärggrön, är köpt från Areco. Nyansen är ett komplement till områdets bruna tegelhus, som har detaljer i orange korrugerad plåt, medan den samtidigt tar upp husens gröna trädetaljer.
Folkets Hus är det första nya hus som byggs i Fisksätra sedan början av 90-talet och Sandellsandberg ville visa på det positiva i att bygga nytt.
– Huset ska sticka ut, synas och visa att ”nu är det nya tider, goda tider”. Samtidigt ville vi inte att det ska upplevas stort och blaffigt. Jag tror att vi har hittat en glad och poppig färg som smälter in, men också tillför en spännande känsla, säger John Pantzar, handläggande arkitekt på Sandellsandberg.
Sinuskorrugerad plåt valdes på grund av att den har extra textur, för att få ett enklare uttryck i detaljerna och för att undvika skarvar som skapar en indelning i fasaden, berättar han.
– Nu är de enda skarvarna där byggnaden i sig själv knäcker, vilket gör att silhuetten framträder tydligare. Den homogena plåten skapar en sammanhållen volym.
Med den sinuskorrugerade plåten uppnås en kombination av glatt och modernt, med en blinkning mot kulturtraditionen. GreenCoat-plåten valdes dessutom tack vare att den är korrosionsbeständig, UV-ljustålig och i princip underhållsfri.

Den mjukt nedsänkta formen på taket gör att huset ser ut som en apelsinklyfta ovanifrån.

Tydlig silhuett skapar intresse
Tanken är att huset ska skapa intresse genom sin tydliga silhuett. Närmare upptäcker man den sinuskorrugerade plåten och möts av nästa sensation: detta är faktiskt inte helt platt plåt. Den effekten ska få folk att vilja gå in, och på sikt ta del av verksamheten inne i huset, tänker arkitekten.
– Den nya placeringen är perfekt: väl synlig och med närhet till flera stråk och andra målpunkter. Här kommer byggnaden att annonsera sig själv mot centrum, Saltsjöbanan och bostadsområdet. Jag hoppas att huset kommer att upplevas som folkligt och välkomnande, inte så allvarligt och högstämt och att det skapar mötesplatser och integration.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Sandellsandberg, Kembel Tak & Tomas Skagerlind
Publicerad: 2020-09-16
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #8.2020)

Bygget i februari 2020. Stålkonstruktionerna är på plats.

Fakta om Kembel Tak & Fasad plåtslageri AB
Ken Kembel har jobbat som plåtslagare i hela sitt 34-åriga liv. Han började som traditionell lärling på Baccon. Kembel Tak & Fasad plåtslageri AB grundades för fyra år sedan och består i dag av tre personer. Omsättningen har ökat stadigt och var förra året 4,5 miljoner kronor.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!