Nya yrkesambassadörer ska fånga ungas intresse

Nu är det dags för ett nytt gäng unga byggnadsplåtslagare och ventilationsmontörer att inta rollen som yrkesambassadörer. De blir branschens ansikte utåt och en viktig länk till ungdomar med potential att utbilda sig till skickliga ventilationsmontörer och byggnadsplåtslagare.

Branschen har under många år och på olika sätt jobbat med unga yrkesambassadörer.

De har bland annat besökt skolor och medverkat vid mässor.

– Yrkesambassadörerna har varit till fantastiskt stor hjälp genom åren eftersom det är lättare för högstadie- och gymnasieelever att identifiera sig med andra unga personer, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Fyra plåtambassadörer och två ventilationsambassadörer har under oktober och november fått utbildning i presentationsteknik, storytelling och hantering av media för att på bästa sätt kunna hantera besök på skolor och kontakt med pressen. Ambassadörerna har olika mycket erfarenhet av sina respektive yrken, de är alla unga, men i olika åldrar och representerar flera varianter på hur man kan nå fram till yrket. Ambassadörerna blir också ett bra stöd för varandra, så teambuilding med middag och aktiviteter så som Bodyflight har också varit en del av ambassadörsutbildningen.

Första uppdragen blir skolbesök

Första uppdragen för ambassadörerna blir skolbesök. Plåtambassadörerna besöker Söderkullaskolan i Malmö den 22 november och Ytterbyskolan i Kungälv den 29 november.

De håller då en plåtslagerilektion för eleverna i åk 9 genom att berätta om sin utbildning och jobbvardag samt låta eleverna prova på att jobba med plåt enligt konceptet ”Plåtlådan”. Till lektionerna bjuder man även in lokala företag, politiker, gymnasieskolans plåtlärare samt media för att belysa det stora behovet av utbildade plåtslagare.

För ventilationssidan är ambassadörsuppdraget nytt och efterlängtat.

– Nu när vi har en större tydlighet och fokus på ventilationsmontörer har vi även kunnat satsa på våra första ambassadörer som ska marknadsföra yrket, säger Kaveh.

Experiment med ”Ventilationslådan”

För ventilationsambassadörerna blir det också kommande skolbesök. Skellefteå är först ut den 7 december och här görs en bredare satsning för att skapa så mycket uppmärksamhet som möjligt kring nya inriktningen Ventilation. Ventilationslektioner med bland annat experiment från ”Ventilationslådan” kommer att hållas för gymnasieskolans elever på VVS- och fastighetsprogrammet i åk 1 och på några av högstadieskolorna. Dessutom är planen att med ytterligare aktivitet lyfta den satsningen som görs av skola och branschen gemensamt i Skellefteå, där exempelvis flera nya APL-platser redan finns garanterade. Ventilationsambassadörerna kommer även att dyka upp i den kommande Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?”.

– Det är ett väldigt bra gäng ambassadörer vi har möjligheten att jobba med framöver. De är både kunniga och engagerade, berättar Kaveh och tillägger att ambassadörernas arbetsgivare gör en mycket fin insats genom att låna ut sina medarbetare till detta viktiga ändamål.

 

Yrkesambassadörer ventilation
Tobias Svensson, 28 år. Arbetsgivare: Teknisk Fastighetsservice.
Pontus Forsström, 19 år. Arbetsgivare: Energikontroll Söderköping.

Yrkesambassadörer plåt
Hadi Khasteh, 22 år. Arbetsgivare: Uppsala plåt.
Anton Lindvall, 20 år. Arbetsgivare: Plåtkompaniet.
Thea Nylén, 20 år. Arbetsgivare: Härnösands Plåtslageri AB.
Jenny Landberg, 27 år. Arbetsgivare: K.G. Hjelmgrens Plåtslageri.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!